Mozilla heeft ook het tweede zerodaylek in Firefox dat recentelijk werd gebruikt om gebruikers aan te vallen gepatcht. Het gaat om een kwetsbaarheid waardoor het mogelijk is om uit de sandbox van de browser te breken. Dinsdag verhielp de browserontwikkelaar het eerste zerodaylek in Firefox.
Via deze kwetsbaarheid kon een aanvaller willekeurige code op het systeem uitvoeren. De twee zerodaylekken werden in combinatie gebruikt om Firefoxgebruikers met malware te infecteren. De aanvaller moest namelijk eerst uit de sandbox van de browser zien te breken voordat het onderliggende systeem kon worden aangevallen. Iets waarvoor minimaal twee verschillende kwetsbaarheden nodig zijn.
Alleen het bezoeken van een kwaadaardige website was voldoende om te worden gecompromitteerd. Om gebruikers naar dergelijke websites te lokken stuurde de aanvaller e-mails met een link. Eén van de doelwitten was cryptobeurs Coinbase, dat openheid van zaken gaf en informatie over de aanval en kwetsbaarheden met zowel Mozilla als het publiek deelde. Iets waarop zeer positief gereageerd werd, aldus Coinbase chief information security officer Philip Martin.
Veel organisaties houden informatie over daadwerkelijke aanvallen voor zichzelf of geven nauwelijks informatie. Coinbase zal op een later moment met aanvullende details over de aanval komen. Beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle werd ook door een slachtoffer van de aanvaller benaderd en liet weten dat de Firefox-zerodaylekken werden gebruikt om een backdoor op het systeem te installeren. Op dit moment is alleen bekend dat Mac-gebruikers het doelwit waren.
Firefoxgebruikers krijgen het advies om te updaten naar Firefox 67.0.4 of Firefox ESR 60.7.2. Dit kan via de automatische updatefunctie of Mozilla.org. Aangezien de nu verholpen kwetsbaarheid het op zichzelf niet mogelijk maakt om een systeem te compromitteren is de impact lager ingeschaald dan het zerodaylek dat Mozilla afgelopen dinsdag patchte.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.