Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw informatie gelekt in een Wob-publicatie die eerder wegens een zelfde reden offline werd gehaald. Nieuwsuur en Trouw vroegen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om informatie over het Non Lethal Assistance (NLA)-programma, waarmee Nederland logistiek materiaal aan Syrische strijdgroepen leverde.
De vrijgegeven documenten bleken onbedoeld allerlei staatsgeheime informatie te bevatten. Vervolgens liet de regering het datalek door de Commissie van Onderzoek onderzoeken. Volgens de Commissie kon de staatsgeheime informatie lekken door een menselijke fout, veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Na ontdekking werd de betreffende Wob-publicatie offline gehaald.
Onlangs werden de documenten opnieuw gepubliceerd. Ondanks dat alle stukken meerdere keren handmatig zijn gecontroleerd en er 300 extra lakhandelingen zijn uitgevoerd op een totaal van ongeveer 25.000 tot 30.000 eerder uitgevoerde lakhandelingen, bleek er nog steeds informatie vermeld te staan die op basis van de uitzonderingsgronden van de Wob gelakt had moeten worden.
"Als er meldingen worden gedaan dat er staatsgeheimen zijn geopenbaard, zijn wij het aan onszelf en onze partners verplicht dit na te gaan. De stukken zijn daarom offline gehaald", laat minister Blok van Buitenlandse Zaken weten. Hij betreurt de gang van zaken en stelt dat deze specifieke Wob-publicatie nog niet volledig heeft kunnen profiteren van het actieplan dat uit het onderzoeksrapport is voortgekomen.
"Ik constateer dat bij de nu volgende controle van de stukken externe technische expertise gewenst is. Over hoe dit precies moet worden vormgegeven, zal de Kamer spoedig geïnformeerd worden", aldus Blok in een brief aan de Tweede Kamer.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.