Minister Bijleveld van Defensie gaat de inzet van jammers tegen drones mogelijk maken, zo heeft ze de Tweede Kamer laten weten. In april van dit jaar vond er een algemeen overleg plaats over de aanpak van drones. Het CDA diende twee jaar geleden al een motie in waarin wordt gevraagd om Defensie de middelen te laten ontwikkelen om drones uit te schakelen.
Eén van de mogelijkheden om drones uit te schakelen is door middel van "elektronische stoormiddelen". De inzet van jammers binnen Nederland wordt in sommige situaties beperkt door wettelijke kaders. Het CDA wilde van de minister dan ook weten of er mogelijkheden zijn om de wetgeving aan te passen. Bijleveld stelde dat Defensie de beschikking over diverse soorten jammers heeft, maar dat die niet altijd kunnen worden ingezet (pdf).
"Het nationale gebruik van jammers voor de operationele inzet, maar ook voor oefenen, testen en experimenteren, wat we ook wel doen, valt onder een afwijkend frequentiegebruik zoals vastgesteld in de Telecommunicatiewet. Daardoor is het gebruik van die actieve stoormiddelen niet onder alle omstandigheden mogelijk", aldus de minister. Ze merkte op dat er snel een regeling moet worden getroffen om ontheffing te krijgen voor dit soort middelen, of dat er een wetswijziging moet komen.
"We zijn in overleg met verschillende autoriteiten aan het kijken wat het beste is om op zeer korte termijn stoormiddelen, de jammers dus, te kunnen inzetten", aldus Bijleveld in april. Nu meldt de minister dat er een Algemene Maatregel Van Bestuur (AMVB) wordt opgesteld. Daardoor wordt het mogelijk om jammers onder meer omstandigheden in te kunnen zetten dan nu het geval is. Het opstellen van de maatregel zou in het tweede kwartaal van 2020 moeten zijn afgerond. Tot die tijd worden waar mogelijk tijdelijke maatregelen genomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.