Britse internetproviders hebben Mozilla genomineerd voor de "Internet Villain" award die jaarlijks wordt uitgereikt aan de persoon of organisatie die een negatieve impact heeft op nieuwe standaarden of bestaande online beschermingsmaatregelen, de vrijheid van meningsuiting en online copyright en de wereldwijde logistieke keten van telecombedrijven.
De award is in het leven geroepen door de Internet Services Providers Association (ISPA). De organisatie riep het publiek op om via Twitter nominaties in te zenden. De hiervoor aangegeven hashtag is nauwelijks gebruikt. Toch stelt de ISPA dat het publiek Mozilla als internetboef heeft genomineerd. Dit zou vanwege de introductie van dns over https (DoH) zijn gedaan.
Via DoH zou de filterverplichting die in het Verenigd Koninkrijk geldt kunnen worden omzeild, alsmede software voor ouderlijk toezicht. Op deze manier zou Mozilla veiligheidsstandaarden in het VK ondermijnen, aldus de ISPA op de eigen website. DoH zorgt voor een versleutelde verbinding voor dns-verzoeken, zodat informatie van het dns-verzoek niet kan lekken. Op dit moment zijn dns-verzoeken onversleuteld, zodat allerlei partijen die onderweg kunnen inzien of veranderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de domeinnaam die de gebruiker opvraagt of zijn ip-adres, of een groot deel hiervan.
De nominatie van Mozilla zorgde op Twitter voor een golf van kritiek. Veel critici vinden dat Mozilla juist voor de "Internet Hero" award genomineerd had moeten worden. Vanwege de nominatie besloot de Britse provider Andrews & Arnold, die niet bij de ISPA is aangesloten, het lidmaatschapsgeld dat het had moeten betalen als het wel lid was geweest, naar Mozilla over te maken. De uitreiking van de awards vindt plaats op 11 juli. Naast Mozilla zijn ook de Amerikaanse president Donald Trump en Artikel 13 over auteursrecht genomineerd voor de Internet Villain award.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.