Honderd procent beschikbaarheid van het elektronische betalingsverkeer zonder storingen is in de praktijk onhaalbaar, zo heeft minister Hoekstra van Financiën laten weten bij het aanbieden van de jaarrapportage 2018 van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Het MOB bestaat uit vertegenwoordigers van diverse aanbieders en gebruikers in het betalingsverkeer.
Volgens Hoekstra blijkt uit onderzoek dat het betalingsverkeer in Nederland robuust is en dat veelgebruikte betaaldiensten, zoals pinnen, iDeal en internet- en mobielbankieren, in hoge mate beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er in reactie op verschillende grote pinstoringen en ddos-aanvallen verbeteracties doorgevoerd. Toch is honderd procent beschikbaarheid zonder storingen in de praktijk niet haalbaar vanwege de complexiteit van en onderlinge afhankelijkheden in de betaalinfrastructuur, aldus de minister.
Hoekstra stelde vorig maand dat contant geld moet blijven in het geval van pinstoringen, zoals het geval was bij vestigingen van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. Het gebruik van contant geld neemt echter af. In de eerste helft van 2018 hebben particulieren 61 procent van hun aankopen bij winkels, benzinestations, horeca en andere gelegenheden betaald met de pinpas en 39 procent met contant geld.
Hoewel particulieren vaker met de pinpas betalen dan contant, is contant geld nog altijd het meest geaccepteerde betaalmiddel, zo blijk uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Zo accepteert 96 procent van de winkeliers contant geld en 82 procent de pinpas. Soms kunnen particulieren niet meer contant betalen. "Dit is vooral problematisch in zogenoemde lokale monopolies, waarin de verkoper goederen of diensten aanbiedt waarvoor de koper nergens of bijna nergens anders terecht kan", aldus het MOB. Het niet kunnen betalen met cash in deze gevallen vindt de organisatie in "principe onredelijk bezwarend".
In mei liet Hoekstra weten dat hij de acceptatie van contant geld in de gaten houdt om te voorkomen dat er een 'point of no return' wordt bereikt. Ook binnen het MOB is hier aandacht voor, aldus de bewindsman. Hij heeft het MOB gevraagd om de visie over contant geld in Nederland bij te stellen. Inmiddels is er een taskforce opgericht die dit zal doen. Eind dit jaar hoopt Hoekstra de uitkomsten met de Tweede Kamer te kunnen delen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.