De politie heeft smartphonebezitters die FaceApp hebben geïnstalleerd via Facebook geadviseerd om de app te verwijderen. De waarschuwing is afkomstig van de politie van Den Helder, Maastricht en Schagen. FaceApp laat gebruikers een foto van zichzelf of een ander door een ouderdomsfilter halen.
Alleen de Androidversie van FaceApp, ontwikkeld door het bedrijf FaceApp Inc dat geen andere apps in de Google Play Store heeft, is al meer dan 100 miljoen keer gedownload. "Voor deze, op het eerste gezicht onschuldige app, willen wij u waarschuwen. De FaceApp is een product van een Russisch bedrijf. De Europese privacywetgeving is hier dus niet van toepassing. Door het gebruik van de FaceApp worden extreem veel gegevens verzameld. Zoals foto’s, ip-adressen, specifieke gegevens van je smartphone en ook worden er cookies geplaatst", aldus de waarschuwing van de politiekorpsen, die vervolgens adviseren om de app van de telefoon te verwijderen.
Volgens burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zijn er twee punten die de discussie over FaceApp afleiden van waar die eigenlijk over zou moeten gaan. "Zo hoorden we regelmatig dat het gevaar van de app erin schuilt dat deze Russisch is, en is er ten onrechte gesteld dat de AVG daardoor niet van toepassing zou zijn. Dat is niet waar", zegt beleidsadviseur Lotte Houweling. Daarnaast wijst ze naar de drogredenering van sommige mensen dat Facebook en Google ook slecht met de gegevens van gebruikers omgaan en het daarom niet uitmaakt.
Bits of Freedom stelt dat de discussie eigenlijk moet gaan over het verdienmodel van bedrijven die met "gratis" diensten op grote schaal data verzamelen, én de gevaren die daaruit voortkomen. In het privacybeleid van FaceApp staat bijvoorbeeld dat gegevens van gebruikers met ongespecificeerde bedrijven worden gedeeld die met FaceApp in een groep zitten, en met bedrijven die zich later bij de groep aansluiten.
"Niet alleen weet je niet aan wie je gegevens doorgegeven worden, je weet ook niet wat ermee gebeurt. Het ligt voor de hand dat de verzamelde gezichten gebruikt worden om ingrijpende surveillancemiddelen te ontwikkelen, zoals gezichtsherkenningstechnologie", aldus Houweling. "Als we geen grootschalige surveillance in de publieke ruimte willen moeten we kritischer staan tegenover het ter beschikking stellen van onze gegevens aan bedrijven die het (kunnen) gebruiken voor de ontwikkeling daarvan."
De politie laat tegenover De Volkskrant weten dat het "een beetje gek is" van de politie om voor dit soort apps te waarschuwen. "Het gaat om een stukje digitale bewustwording. Maar helaas wel met foutieve informatie. Dat gaan we rechtzetten", aldus een woordvoerder van de eenheid Limburg.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.