In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over een videoplatform dat beelden van bodycams, gemeentelijke bewakingscamera’s, Rijkswaterstaat, NS-stations, helikopters en drones kan koppelen, zodat politie een "totaalbeeld" krijgt. Het systeem is ontwikkeld door de particuliere stichting Regionaal Toezicht Ruimte (RTR), zo liet De Telegraaf eerder deze week weten.
De beelden van het platform worden beoordeeld door medewerkers van RTR. Dit zijn burgers zonder opsporingsbevoegdheid. Medewerkers worden gescreend en ontvangen voordat ze beginnen een korte cursus omdat verdachten situaties te herkennen. De stichting werkt in opdracht van de politie.
"Zo bereiken we een totaalbeeld in en rond de stad. In theorie kunnen we een verdachte nu ook volgen zodra hij uit beeld raakt van de gemeentelijke camera’s en op een perron staat". zegt Operationeel expert beveiliging Leon Jansen van het Team Technisch Toezicht (TTT) van de Nationale Politie. Het videoplatform is al tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen ingezet.
D66 heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nu vragen over het systeem gesteld. "Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat door deze werkwijze binnenkomende beelden door burgers zonder opsporingsbevoegdheid worden beoordeeld en dat dit bovendien het risico op bijvoorbeeld etnisch profileren/discriminatie en privacyschending vergroot? Wat gaat u doen om dit te voorkomen? Bent u bereid de Nationale Politie hierop aan te spreken?", vragen Kamerleden Den Boer en Verhoeven .
Grapperhaus moet verder laten weten in hoeverre de werkwijze in lijn met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is en of de minister vindt dat het verantwoord is om een particuliere stichting de beelden te laten beoordelen. De minister moet ook duidelijk maken hoe de stichting met de verzamelde data omgaat, wat voor screening er van RTR-medewerkers plaatsvindt en wat het resultaat van het systeem was bij de inzet tijdens de Vierdaagsefeesten.
Ook vragen Den Boer en Verhoeven of de Nationale Politie van plan is dit systeem verder te implementeren in haar werkwijze. "Deelt u de mening dat eerst moet worden gegarandeerd dat deze aanpak in lijn is met de AVG en dat de mensen die de beeldmaterialen beoordelen, adequaat moeten zijn opgeleid, voordat dergelijke systemen mogen worden ingezet? Zo nee, waarom niet?", aldus de Kamerleden. De vragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.