Pas volgend jaar zullen op Belgische identiteitskaarten de vingerafdrukken van de houder worden opgeslagen. Vorig jaar ging het Belgische parlement akkoord met een voorstel van minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken, waardoor alle Belgische burgers vanaf afgelopen april verplicht zouden zijn om bij het aanvragen van een identiteitskaart hun vingerafdrukken af te staan.
De invoering van de maatregel heeft door de val van de Belgische regering echter vertraging opgelopen. Daarom wordt pas volgend jaar met de systematische opslag van de vingerafdrukken op de chip van de identiteitskaart begonnen. De volledige uitrol zal naar verwachting zo'n tien jaar duren. Binnenkort wordt er in Belgische gemeenten een testtraject opgestart, maar de Belgische overheid kan een meer gedetailleerde planning op dit moment niet geven.
Volgens minister Jambon moet de opslag van de vingerafdruk identiteitsfraude tegengaan. In België zijn echter maar een paar honderd gevallen van identiteitsfraude bekend. Eerder uitte ook de Belgische Privacycommissie kritiek op het plan, alsmede de Liga voor Mensenrechten. Daarnaast noemde een onderzoeksgroep van de KU Leuven het systeem 'bijzonder risicovol, onduidelijk en overbodig', zo meldt De Standaard. Toch besloot Jambon het plan door te zetten. In april stemde het Europees Parlement voor de verplichte opslag van vingerafdrukken op Europese identiteitskaarten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.