De populaire gratis opensourcevirusscanner ClamAV is kwetsbaar voor aanvallen met een zogeheten "zip-bom", waardoor een aanvaller servers onbruikbaar kan maken. Een zip-bom is een klein gecomprimeerd archiefbestand dat uitgepakt enorm veel ruimte in beslag neemt.
Onlangs demonstreerde onderzoeker David Fifield een nieuw soort zip-bom waarbij een gecomprimeerd bestand van 42kb uitgepakt 5 gigabyte groot is. Met een bestand van 10MB lukte het Fifield zelf om tot 281TB te komen. Veel virusscanners, waaronder ook ClamAV, scannen automatisch de inhoud van gecomprimeerde bestanden, die hiervoor tijdelijk worden uitgepakt. In het geval van een zip-bom kan dit het systeem ernstig belasten.
"ClamAV wordt vaak gebruikt om automatisch inkomende e-mails op mailservers te scannen. In dit geval kan het een effectieve manier zijn om een server onbruikbaar te maken", zegt onderzoeker Hanno Böck. In het geval van ClamAV zorgt het stoppen van het scanproces er niet voor dat de cpu-pieken in de ClamAV-daemon stoppen en het is niet mogelijk om de daemon netjes uit te schakelen, aldus Böck.
ClamAV heeft inmiddels een update uitgebracht om de kwetsbaarheid te verhelpen. Fifield laat echter weten dat de patch niet volledig is en met een variatie van zijn zip-bom is te omzeilen. Een mogelijke oplossing om denial of service-aanvallen op servers te voorkomen is het niet scannen van archiefbestanden, maar dit heeft weer als nadeel dat gecomprimeerde bestanden niet worden gecontroleerd, merkt Böck op.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.