Een Duitse rechtbank heeft een beslissing van de Duitse mededingingsautoriteit dat Facebook het verzamelen van data moet inperken opgeschort. Het Bundeskartellamt liet in februari weten dat Facebookdiensten zoals WhatsApp en Instagram in de toekomst alleen nog data aan Facebookprofielen mogen koppelen na de vrijwillige toestemming door gebruikers.
Ook het verzamelen van gebruikersgegevens via third-party websites om die vervolgens aan het Facebookprofiel van de gebruiker te koppelen is alleen nog toegestaan als de gebruiker hiervoor toestemming geeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Like-knoppen die op websites aanwezig zijn en Facebook inzicht geven in welke websites en content iemand bezoekt. Facebook was het niet eens met de bepaling van de autoriteit en ging hier tegen in beroep.
Het beroep moet nog plaatsvinden, maar het regionale gerechtshof van Düsseldorf heeft een eerste beslissing in het voordeel van Facebook genomen. Het hof twijfelt namelijk over de rechtsgeldigheid van de bepaling van de mededingingsautoriteit. "Zelfs als de betwiste data in strijd met de privacywetgeving is, is het niet tegelijkertijd een overtreding van de mededingswetgeving", aldus het hof.
Dat besloot om de bepaling van de mededingingsautoriteit tijdelijk op te schorten, wat inhoudt dat Facebook die voorlopig niet hoeft door te voeren. De Duitse mededingingsautoriteit kan tegen de uitspraak van het hof beroep aantekenen. In dat geval zou een federale rechtbank zich over de zaak buigen.
Het Bundeskartellamt laat via Twitter weten dat het in beroep gaat.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.