Fabrikant van deurbelcamera's Ring heeft met meer dan vierhonderd Amerikaanse politiekorpsen een overeenkomst gesloten zodat die op geautomatiseerde wijze beelden van miljoenen camera's kunnen opvragen. Dat laat de Washington Post vandaag weten.
De deurbelcamera beschikt over een sensor die bij beweging beelden opneemt en biedt de mogelijkheid om beelden via een app op afstand te bekijken. In het geval van een misdrijf kan de politie bij Ring een verzoek tot de beelden indienen. Ring, dat eigendom van Amazon is, stuurt vervolgens een e-mail aan de betreffende eigenaar. Die kan het verzoek vervolgens toestaan of weigeren.
Ring biedt daarnaast een app genaamd Neighbors waarmee bewoners en buurten onderling beelden en waarschuwingen kunnen uitwisselen. Politiekorpsen en agenten kunnen aan de groepen van deze app worden toegevoegd. In het geval videobeelden nog niet zijn gedeeld, kunnen agenten die via een apart portaal en kaart opvragen. Agenten kunnen een bepaalde tijd en gebied opgeven. Vervolgens stuurt Ring naar iedereen binnen het gebied een e-mail met een bericht van de politie.
Gebruikers kunnen er vervolgens voor kiezen om de beelden te delen of niet en zich voor toekomstige e-mails afmelden. Ring stelt dat politie geen toegang tot live beelden heeft en ook niet te horen krijgt welke Ring-gebruikers wel en niet op de verzoeken hebben gereageerd. Sommige agenten zouden bij het onderzoeken van misdrijven bewust naar Ring-deurbellen zoeken en Ring biedt op haar beurt kortingen aan steden en gemeenschappen die de camera's met belastinggeld aanschaffen. Het bedrijf heeft ook gratis camera's aan politiekorpsen gegeven zodat die de apparaten weer onder huiseigenaren konden uitdelen.
Juridische experts en privacygroepen stellen dat het programma burgerrechten kan bedreigen en bewoners in informanten verandert. Ook zou het onschuldige mensen, waaronder die door Ring-gebruikers als "verdacht" zijn aangemerkt, aan meer surveillance en potentiële risico's kunnen blootstellen. "Als de politie eist dat elke burger een camera op zijn deur aanbrengt en agenten toegang geeft zouden we terugschrikken", zegt rechtenhoogleraar Andrew Guthrie Ferguson, auteur van The Rise of Big Data Policing.
Door in te spelen op een vermeende noodzaak voor meer zelfsurveillance en de angst van mensen over misdaad en veiligheid, heeft Ring een manier gevonden voor de ontwikkeling van een geheel nieuw surveillancenetwerk, zonder het toezicht dat zou plaatsvinden als een dergelijk netwerk door politie of overheid zou worden ontwikkeld, aldus Ferguson.
"Het is een businessmodel gebaseerd op paranoia. Ze doen wat Uber deed voor taxi's, maar dan voor surveillancecamera's, door ze gebruiksvriendelijker te maken. Het is een particulier surveillancesleepnet dat buiten het democratische proces is gemaakt, maar ze verkopen het als gewoon een product, als slechts een app", zegt Evan Greer van digitale rechtenbeweging Fight for the Future.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.