image

Mozilla voorlopig niet van plan om adblockers te beperken

woensdag 4 september 2019, 10:42 door Redactie, 6 reacties

Mozilla is voorlopig niet van plan om adblockers voor Firefox te beperken, zo heeft het laten weten na ophef over aanpassingen die Google binnen Chrome wil doorvoeren. Google biedt extensie-ontwikkelaars verschillende programmeerinterfaces (API's) waar ze binnen hun extensie gebruik van kunnen maken.

Vorig jaar november liet Google weten dat het in versie drie van deze API's veranderingen wil doorvoeren die gevolgen voor adblockers zullen hebben. Adblockers maken gebruik van een API genaamd "blocking webRequest", waarmee ze in- en uitgaand verkeer van de browser kunnen onderscheppen, blokkeren, doorsturen of aanpassen. Google heeft een nieuwe API voorgesteld genaamd "declarativeNetRequest".

Deze API beperkt de mogelijkheden van adblockers door het aantal regels alsmede het aantal beschikbare filters en acties te beperken, aldus Mozilla. Adblockers zouden hierdoor requests van de browser alleen nog kunnen observeren en niet meer aanpassen of blokkeren. Sommige ontwikkelaars van adblockers stelden dat ze hierdoor hun extensie niet meer konden beheren of dat de functionaliteit zou worden beperkt. Google stelde in een tegenreactie dat het adblockers niet gaat blokkeren, maar ontwikkelaars moeten hun extensie nog steeds aanpassen en krijgen minder mogelijkheden.

De huidige versie 2 van de Chrome API is bijna honderd procent compatibel met de API van Firefox. Mozilla laat echter weten dat het niet alle aanpassingen van Google zal volgen. Zo is de browserontwikkelaar voorlopig niet van plan om de WebRequest-API te verwijderen en wordt er nu met extensie-ontwikkelaars samengewerkt om te kijken hoe ze de API gebruiken en hoe Mozilla ze kan ondersteunen. Aangezien de aanpassingen die Google wil doorvoeren nog niet definitief zijn kan Mozilla nog niet zeggen welke aanpassingen ontwikkelaars van Firefox-extensies moeten doorvoeren.

Reacties (6)
04-09-2019, 13:05 door Anoniem
Nog even en we moeten ons baseren op hosts file en/of dns based adblocking. Voor velen is dat professioneel computer werk waardoor de winst van google weer mooi zal oplopen.
04-09-2019, 14:37 door Anoniem
Nou dan moeten we pi-hole gaan gebruiken.
Misschien is er wel een fabrikant die ze kant en klaar wil maken.
04-09-2019, 17:39 door Goeroeboeroe - Bijgewerkt: 04-09-2019, 17:40
Eén van de twee belangrijkse redenen van Firefox om hun fantastische extensies-systeem om zeep te helpen: compatibiliteit met de extensies van Chrome (de andere belangrijke reden was veiligheid). Die extensies worden volledig door Chrome bepaald, het is geen w3c-standaard of zo.
Nu kan Firefox dus kiezen: volledig meegaan met de grillen van Chrome en privacy e.d. om zeep helpen. Of dat niet doen en dan weer incompatibel worden met Chrome. Want dit zal allicht niet het laatste zijn, waarin Google winst boven privacy laat gaan.
Ik begrijp nog steeds niet, waarom Firefox één van hun sterkste punen om zeep heeft geholpen en zich met extensies blind heeft uitgeleverd aan de grillen en nukken van Google.
04-09-2019, 19:53 door Anoniem
De natte droom van Google is natuurlijk (het liefst laten) blokkeren van alles wat niet voor Google geld oplevert.
Geavanceerde technologie moet dat voor hen mogelijk maken en overal lobbyen.

Dat ze ook veel aan veiligheid doen, denk aan Google Safebrowsing, unmasked parasites and VirusTotal staat buiten kijf..

Cookie beheer is al een gepasseerd station, het gaat om zeer geavanceerde fingerprinting en constante tracking.
De doorsnee browser klikker-kikker zal er niet zo veel tegen kunnen uitrichten. En 96% doet dat ook niet.

De ietsje meer savvy power user heeft nog wel wat mogelijkheden achter de hand om de browser vrij te houden van de grote data-slurp middels het hierboven genoemde pi-hole, met blokada, via Adguard (maar bij de laatstgenoemde oplossing moet je geen aversie hebben tegen St. Peterburg & diens beschermheer).

Op android Proxymon en zelf daarop coderen via cmd.... Niet voor iedereen weggelegd natuurlijk, net als je device rooten.

Wel bijzonder interessant en leerzaam, net zoals het inkloppen van de eigen dhcp server op de PC. voor mij was.
Al doende leert men en je kan online instructie krijgen van de besten. Zelf een F.R.A.V.I.A. anti-ad & anti-smut adept.
Online sinkhole instructies gehad van een van de beste Weense hackers.

Ik wil best gebruik maken van Google, maar liever toch onder m'n eigen voorwaarden. Verder heb ik alles diep in
"daar waar de zon zelden schijnt".

Jodocus Oyevaer
06-09-2019, 14:35 door Anoniem
Door Goeroeboeroe: Eén van de twee belangrijkse redenen van Firefox om hun fantastische extensies-systeem om zeep te helpen: compatibiliteit met de extensies van Chrome (de andere belangrijke reden was veiligheid). Die extensies worden volledig door Chrome bepaald, het is geen w3c-standaard of zo.
Nu kan Firefox dus kiezen: volledig meegaan met de grillen van Chrome en privacy e.d. om zeep helpen. Of dat niet doen en dan weer incompatibel worden met Chrome. Want dit zal allicht niet het laatste zijn, waarin Google winst boven privacy laat gaan.
Ik begrijp nog steeds niet, waarom Firefox één van hun sterkste punen om zeep heeft geholpen en zich met extensies blind heeft uitgeleverd aan de grillen en nukken van Google.

Ze hebben al gezegd dat ze niet mee gaan in alles van Google/Chrome
07-09-2019, 02:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Ze hebben al gezegd dat ze niet mee gaan in alles van Google/Chrome

Helaas blijkt maar al te vaak, dat er een gapend gat zit tussen 'zeggen' en 'doen'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.