Het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door de politie van South Wales belemmert de privacyrechten van burgers maar is wel legitiem, zo heeft een Brits hooggerechtshof vandaag bepaald. De politie van South Wales heeft gezichtsherkenningstechnologie sinds 2017 meer dan zestig keer ingezet, waarbij mogelijk de gezichten van zo'n 500.000 mensen zijn gescand.
Een Britse burger, van wie het gezicht twee keer zou zijn gescand, maakte bezwaar tegen de werkwijze van de politie en stapte naar burgerrechtenbeweging Liberty, die een rechtszaak begon. Volgens Liberty is het gebruik van de technologie in strijd met het recht op privacy, databeschermingswetgeving en antidiscriminatiewetgeving. De rechter vond dat de huidige wetgeving over gezichtsherkenningstechnologie volstaat en het gebruik ervan door de politie rechtmatig is geweest. Wel moet de betreffende wetgeving periodiek worden gecontroleerd, aldus de rechter.
De Britse privacytoezichthouder ICO zegt de uitspraak te zullen bestuderen. De ICO is te spreken over de beslissing van de rechter dat live gezichtsherkenningssystemen gevoelige persoonlijke data verwerken en daarom aan de AVG moeten voldoen. "Deze nieuwe en indringende technologie heeft de potentie, als het zonder de juiste privacymaatregelen wordt gebruikt, om het vertrouwen in de politie juist te ondermijnen in plaats van te versterken", aldus de ICO in een verklaring.
Burgerrechtenbeweging Liberty is teleurgesteld in de uitspraak en zal in hoger beroep gaan. "Het is teleurstellend dat het vonnis niet de ernstige dreiging weergeeft die gezichtsherkenning voor onze rechten en vrijheden vormt. Gezichtsherkenning is een zeer indringende surveillancetechnologie waarmee politie iedereen kan monitoren en volgen. Het is tijd dat de overheid het gevaar erkent dat deze dystopische technologie voor onze democratische waarden vormt en het gebruik ervan verbiedt. Gezichtsherkenning heeft geen plek in onze straten", aldus een advocaat van de organisatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.