image

Minister: bedrijven moeten surveillance in China niet faciliteren

donderdag 5 september 2019, 14:27 door Redactie, 9 reacties

Nederlandse bedrijven die inspelen op de Chinese vraag naar geavanceerde technologie moeten zich altijd afvragen of hun producten niet voor surveillancesystemen kunnen worden gebruikt, zo heeft minister Kaag voor Buitenlandse Handel op Kamervragen van GroenLinks laten weten.

GroenLinks-Kamerleden Van Ojik en Dik hadden vragen gesteld naar aanleiding van een artikel dat het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid software gebruikt om emoties te herkennen die door twee Nederlandse bedrijven is verkocht. Volgens Kaag vindt het kabinet de inzet van Nederlandse technologie voor het onderdrukken van bevolkingsgroepen of het schenden van mensenrechten in alle gevallen onwenselijk.

"Nederlandse bedrijven die inspelen op de Chinese vraag naar geavanceerde technologie dienen zich te allen tijde rekenschap te geven van mogelijke ongewenste toepassingen van geleverde producten door Chinese afnemers", aldus de minister. Kaag merkt op dat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor toepassen van due diligence. "Zij dienen rekening te houden met de mogelijkheid dat Chinese partners een aandeel hebben in de totstandkoming van surveillancesystemen die beperking van fundamentele vrijheden van Chinese burgers tot gevolg hebben."

Vergunning

De GroenLinks-Kamerleden wilden ook weten in hoeverre ervoor de export van cybersurveillancetechnologie een vergunning nodig is De minister merkt op dat dit voor bepaalde goederen het geval is. Het gaat om zogeheten "dual use" goederen. Dit zijn goeden die meestal voor civiele doeleinden worden gebruikt, maar ook militaire toepassingen kunnen hebben. De minister noemt als voorbeeld "intrusion software" voor het binnendringen van systemen. Voor dergelijke goederen geldt de Europese dual-useverordening. Bedrijven die dergelijke producten buiten de EU leveren moeten een vergunning aanvragen.

Nederland wil het aantal cybersurveillancegoederen waarvoor de verordening geldt uitbreiden. Het gaat dan bijvoorbeeld om interceptie- en monitoringsystemen. De Europese Raad heeft echter geen overeenstemming kunnen bereiken om de dual-useverordening te herzien. Wat betreft opkomende technologieën die voor surveillancedoeleinden kunnen worden ingezet, zoals gezichtsherkenningssoftware en emotieherkenningssoftware, moet volgens Kaag eerst vastgesteld worden in hoeverre deze technologie zowel civiel als militair toepasbaar is.

"Ondanks het gegeven dat sommige (cyber)surveillance technologie niet onder de reikwijdte van de huidige verordening en het Nederlandse exportcontrolebeleid valt, is het kabinet van mening dat het bedrijfsleven een zelfstandige weloverwogen afweging dient te maken of de voortzetting van levering van de goederen aan dergelijke eindgebruikers past binnen een adequaat compliance en MVO-beleid", besluit de minister haar antwoord op de vraag over het leveren van cybersurveillancetechnologie aan autoritaire regimes.

Reacties (9)
05-09-2019, 14:35 door Anoniem
Och kom, het hier net zo goed steeds ondemocratischer, dus waarom hier wel en daar niet is niet meer uit te leggen. China is tenminste eerlijk dat het abjecte haters van afwijkende meningen zijn. Hier schaft Eikeltak het referendum af omdat het volk de verkeerde antwoorden gaf en geeft het volk nog de schuld ook. Lang leve de transparantie!
05-09-2019, 15:10 door Anoniem
Kijkend naar wat er aan hard/software uit China komt heeft het ook een bepaalde arrogantie om te praten over technologie export naar China toe op dit vlak.

Maar goed - de vraag is een stukje deugende borstklopperij van GL, en het antwoord even gratuit.
05-09-2019, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: Och kom, het hier net zo goed steeds ondemocratischer, dus waarom hier wel en daar niet is niet meer uit te leggen. China is tenminste eerlijk dat het abjecte haters van afwijkende meningen zijn. Hier schaft Eikeltak het referendum af omdat het volk de verkeerde antwoorden gaf en geeft het volk nog de schuld ook. Lang leve de transparantie!
Het is niet ondenkbaar dat het Nederlandse standpunt ten opzichte van Oekraïne in het referendum van destijds
heeft meegewogen om de Oekraïense verdachte betreffende het neerhalen van de MH17 maar vrij te laten.
05-09-2019, 15:19 door Anoniem
Moeten bedrijven surveillance in de VS of EU wel faciliteren? Inmiddels kan toch nog moeilijk beweerd worden dat dat allemaal zuivere koffie is en zonder rechtenschendingen of misbruik gebeurt.
05-09-2019, 15:47 door Anoniem
Ben je als bedrijf bezig om mooie technologische producten te bedenken en te verkopen en dan mag het niet omdat de politiek het niet moreel vindt... Ik snap het probleem niet zo, want als je het niet verkoopt dan maken ze het gewoon zelf of stelen het. als het niet aan china verkocht mag worden, dan ook niet aan Nederland.... denk daar eens over na.

Cybersurveillancetechnologie, nieuw cyber scrabblewoord. We plakken tegenwoordig te pas en onpas het woordje cyber overal voor, of achter. #ditchcyber

Wel bijzonder want het gaat hier om software en mogelijk hardware en cyber heeft hier niks mee van doen, maar dat is een definitiekwestie,
05-09-2019, 21:58 door Anoniem
Je kunt veel beter surveillance in eigen land faciliteren. Think local!
06-09-2019, 08:43 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Ben je als bedrijf bezig om mooie technologische producten te bedenken en te verkopen en dan mag het niet omdat de politiek het niet moreel vindt... Ik snap het probleem niet zo, want als je het niet verkoopt dan maken ze het gewoon zelf of stelen het. als het niet aan china verkocht mag worden, dan ook niet aan Nederland.... denk daar eens over na.

Cybersurveillancetechnologie, nieuw cyber scrabblewoord. We plakken tegenwoordig te pas en onpas het woordje cyber overal voor, of achter. #ditchcyber

Wel bijzonder want het gaat hier om software en mogelijk hardware en cyber heeft hier niks mee van doen, maar dat is een definitiekwestie,

Hoe vaak gebeurd het niet, dat NL weer de heilige boon speelt, verwacht dat andere landen dit voorbeeldige gedrag volgen en vervolgens andere EU landen gewoon in zee gaan met "foute" landen. VK en Frankrijk bijvoorbeeld.
06-09-2019, 10:12 door Anoniem
Hoe vaak gebeurd het niet, dat NL weer de heilige boon speelt, verwacht dat andere landen dit voorbeeldige gedrag volgen en vervolgens andere EU landen gewoon in zee gaan met "foute" landen. VK en Frankrijk bijvoorbeeld.
NL heeft standaard boter op het hoofd. Continu anderen de maat nemen maar ondertussen zelf wel spioneren, onderdelen leveren voor massa vernietigingswapens, ondemocratische besluiten nemen ed. Misselijkmakend om te zien hoe deze overheid naar China en Rusland wijzen maar zelf ook niet vies zijn van een portie crimineel gedrag.
Maar hé, wij zijn de good guys hé, en dan mag alles. Tja, met zulk volk is het vragen wanneer de grote atoom klap een keer gaat gebeuren. Helaas zijn wij, het klootjesvolk, dan de sjaak en niet de heren die ons in gevaar brengen met hun waanideeën en criminele activiteiten.
07-09-2019, 06:07 door Anoniem
Het kwaad kan alleen geschieden als goede mensen het opgeven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.