image

Kamervragen over beveiliging en privacy buurtapp Nextdoor

vrijdag 6 september 2019, 12:33 door Redactie, 8 reacties

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de beveiliging en privacy van de buurtapp Nextdoor. Nextdoor omschrijft zichzelf als een "privé sociaal netwerk voor de buurt". Via de app kunnen gebruikers met mensen in hun buurt berichten uitwisselen.

Het is echter eenvoudig om toegang tot buurtgroepen te krijgen en zo uitgewisselde berichten te zien of dat buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn, zo liet televisieprogramma Radar eerder deze week zien. Nextdoor stelt dat het maatregelen heeft genomen waardoor de methode die Radar gebruikte niet meer werkt. PvdA-Kamerlid Moorlag wil naar aanleiding van de uitzending opheldering van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Zo moeten de bewindslieden laten weten of er door mensen bij de politie aangifte tegen de app is gedaan en of de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek naar Nextdoor is gestart. "Deelt u de mening dat de overheid, waaronder gemeenten en politie, terughoudend moet zijn om deze app en gelijkaardige apps aan te bevelen of onder de aandacht te brengen? Zo ja, waarom en hoe gaat u hiervoor zorgen? Zo nee, waarom niet", vraagt Moorlag verder.

Deze week uitte Bits of Freedom kritiek op de app. "Opvallend is dat een aantal politieregio’s en gemeenten de app actief gebruiken en zelfs promoten. Politie waarschuwt voor Nextdoor, maar maakt er ook reclame voor. Het is echt onwenselijk dat de politie en overheden een app van een commercieel bedrijf promoten dat tot doel heeft zoveel mogelijk informatie uit haar gebruikers te zuigen. Dit is helemaal niet in het belang van de burger, dus het lijkt ons dat deze politieregio’s en gemeenten moeten worden teruggefloten", aldus Barry Smit van de burgerrechtenbeweging.

PvdA-Kamerlid Moorlag vraagt de ministers verder of ze buurtapps kennen die geen informatie of data aan commerciële partijen doorspelen en die wel besloten en goed beschermd zijn. In het geval de bewindslieden niet met dergelijke apps bekend zijn wil Moorlag weten of de ministers bereid zijn om ervoor te zorgen dat een dergelijke betrouwbare app er wel komt. Dekker en Ollongren hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (8)
06-09-2019, 12:49 door Anoniem
Zelfde geldt natuurlijk voor WhatsApp. Dat de NL overheid/gemeentes geld uitgeeft aan bijvoorbeeld bordjes met het WhatsApp-logo (promotie!) is te bizar voor woorden.
06-09-2019, 13:31 door Tha Cleaner
Ik zat toevallig gisteren de aflevering van radar te kijken over Nextdoor.

Ik werdt er erg bang van moet ik zeggen.
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/gemist-buurtapp-nextdoor-zo-lek-als-een-mandje/
06-09-2019, 14:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-09-2019, 14:16
Zo hebben ze mij ook gevraagd mee te doen aan Whatsapp buurtpreventie. Dus ik vraag: hoe wil je de buurt voorkomen met die app dan? Snappen ze weer niet natuurlijk. Moet je onderwijs voor genoten hebben.

Anyway, ik ga mijn privacy niet te grabbel gooien omdat het volk blijkbaar niet verder komt als Whatsapp.

Nooit gehoord van Telegram zeker? Tuurlijk niet. Heeft ook maar een paar honderd miljoen users. En heeft ook verder niets met een overheid te maken die van gekkigheid niet weet hoe ze data moeten graaien. Zoiets wil ik nog wel op mijn telefoon installeren dus. Daarna doe ik ook mee aan buurt-criminalteitspreventie. Graag zelfs.

https://expandedramblings.com/index.php/telegram-stats/
06-09-2019, 15:53 door Anoniem
Door Rexodus: Zo hebben ze mij ook gevraagd mee te doen aan Whatsapp buurtpreventie. Dus ik vraag: hoe wil je de buurt voorkomen met die app dan? Snappen ze weer niet natuurlijk. Moet je onderwijs voor genoten hebben.
Hihi. Buurtpreventie is al vele jaren een van mijn favoriete miskleunen op taalgebied. Ik wijs ook al vele jaren af en toe, als we zo'n bordje passeren, iemand erop wat een onzinwoord het is, en steevast moet ik geduldig uitleggen wat er mis mee is, want veruit de meeste mensen herkennen het niet zonder die uitleg. Inclusief mensen die onderwijs hebben genoten, helaas.

Mijn conclusie: voor veel mensen zijn ook samengestelde woorden labeltjes voor betekenissen die ze aanleren zonder zelfs maar op het idee te komen dat je je zou kunnen afvragen wat de samenstellende delen betekenen en of de samenstelling de bebeoogde tekenis wel ondersteunt.

Voor wie het niet ziet: preventie betekent letterlijk voorkoming, het voorkomen van iets. Pre- is voor, -ventie komt van venire, komen. Je kan in samenstellingen -preventie vervangen door -voorkoming zonder dat de betekenis verandert. Dus fraudepreventie is fraudevoorkoming, brandpreventie is brandvoorkoming, inbraakpreventie is inbraakvoorkoming. Alle woorden die op -preventie eindigen kloppen daarmee, behalve (voor zover ik weet) buurtpreventie, technopreventie en gezondheidspreventie, die betekenen juist niet buurtvoorkoming, technovoorkoming, gezondheidsvoorkoming.

Buurtpreventie had beter buurttoezicht kunnen heten, dat geeft aan wat ermee bedoeld wordt. Ik zie gelukkig de laatste tijd steeds vaker bordjes opduiken die het woord buurtpreventie niet gebruiken.
06-09-2019, 18:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Hihi. Buurtpreventie is al vele jaren een van mijn favoriete miskleunen op taalgebied.
Dit soort woorden wordt niet bedacht door taalkundigen, maar alleen tandenknarsend toegevoegd aan de taal.
Het is net als "digibeet".
06-09-2019, 18:34 door SPer
Ik vraag me af waarom de politiek zich moet bemoeien met een of andere app. Meestal gaat het dan helemaal fout. De politiek vind privacy schendingen namelijk helemaal niet erg als het in hun voordeel is. Maar als een derde partij een of andere brake app heeft gemaakt, worden er kamnervragen gesteld.
08-09-2019, 11:47 door Anoniem
Door Rexodus:
Nooit gehoord van Telegram zeker? Tuurlijk niet. Heeft ook maar een paar honderd miljoen users. En heeft ook verder niets met een overheid te maken die van gekkigheid niet weet hoe ze data moeten graaien. Zoiets wil ik nog wel op mijn telefoon installeren dus. Daarna doe ik ook mee aan buurt-criminalteitspreventie. Graag zelfs.

https://expandedramblings.com/index.php/telegram-stats/
Telegram is leuk, maar ook een feit is gewoon dat de meeste Nederlanders geen Telegram gebruiken. Het mag dan wel honderd miljoen gebruikers hebben, maar wat heb je er aan als dit niemand is in de buurt? Dan heb je dus helemaal niets aan Telegram.

Dit soort groepen vallen of staan met hoe gemakkelijk de adoptie is. Ik heb ooit Telegram geïnstalleerd gehad, maar iemand gebruikt het in mijn vrienden, familie of zakelijke contacten. Dus wat heb ik dan aan? Het staat ondertussen dus al jaren niet meer geïnstalleerd.

Nu doe ik ook niet mee aan dit soort buurt apps. Ik zie het nut er niet van in. En helemaal niet aan nextdoor, hier gruwel ik helemaal van de privacy issues.

Door SPer: Ik vraag me af waarom de politiek zich moet bemoeien met een of andere app. Meestal gaat het dan helemaal fout. De politiek vind privacy schendingen namelijk helemaal niet erg als het in hun voordeel is. Maar als een derde partij een of andere brake app heeft gemaakt, worden er kamnervragen gesteld.
Politiek denkt ook zeker na over Privacy. Maar ze hebben ook andere punten waar ze over moeten nadenken. En als je niet verantwoordelijk ergens voor bent, is het altijd gemakkelijk om je mening te geven. Maar verantwoordelijkheid nemen is heel iets anders.
08-09-2019, 18:32 door Anoniem
Buren die je kunt vertrouwen op feiten laat mij niet lachen,
intussen hebben zij wel door de overheid en politie goedgekeurde social-media en camera devices en
bevoegdheden gekregen om te mogen gebruiken als gedrags ambtenaar in hun straat of wijk.

Vroeger had je daar de wijkagent voor,maar de wijkagent ging voor de feiten
en niet voor vermoedens.

De buren hangen hun buiten-spiegeltjes weer aan hun raam en vensterbank om te kunnen gluren
wie er wel of niet de straat in loopt en wie er op welke tijd vertrekt of arriveert,betrouwbaar of niet betrouwbaar,
en bekende of onbekende in de straat,
het rode plein in moskou.

NL-NU2019
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.