Poll
image

Betere voorbereiding Nederland op digitale verstoringen is noodzakelijk:

maandag 9 september 2019, 11:36 door Redactie, 12 reacties
Eens
92.68%
Oneens
7.32%
Reacties (12)
09-09-2019, 13:39 door Anoniem
Iedereen weet het, maar er moeten altijd prioriteiten worden gesteld en voordat die worden gesteld moet het eerst goed mis gaan. Het wordt een keer tijd dat het mis gaat. Stel jezelf de vraag: ben ik voorbereid? Nee !! (noodpakket in huis, batterijen, lamp, radio, 3L water pp per dag, etc...)
09-09-2019, 15:56 door Anoniem
'Beter' is een breed begrip. Gek genoeg vallen de aanbevelingen van de WRR er niet onder.
09-09-2019, 17:31 door Anoniem
Het eenzijdige karakter van de stelling maakt deze poll onzinnig.

Het was misschien interessanter geweest om de digitale voorbereiding af te wegen tegen iets anders, zoals een belasting verlaging of andere investering.
09-09-2019, 22:37 door Anoniem
Beetje onzinnig om "wij van WC eend" te vragen of er meer security nodig is
11-09-2019, 08:33 door Anoniem
Door Anoniem: Iedereen weet het, maar er moeten altijd prioriteiten worden gesteld en voordat die worden gesteld moet het eerst goed mis gaan. Het wordt een keer tijd dat het mis gaat. Stel jezelf de vraag: ben ik voorbereid? Nee !! (noodpakket in huis, batterijen, lamp, radio, 3L water pp per dag, etc...)

Wat je nu aangeeft is handig als er een ramp is voor een dag. Stel dat de stroom er voor een week eraf springt. Een week geen telefoon, geen pin transacties en geld machines die niet meer werkt(je kan dus niet meer bij je eigen geld), straat verlichting die niet meer werkt. Stoplichten en benzinepompen die niet meer werkt (vervoer wordt een grote chaos) en als je een lege tank heb kan je nergens naartoe, geen contact alarmcentrale. Geloof me hier is niemand op voorbereid en er zal dan toch echt wel op grote schaal paniek uitbreken.
11-09-2019, 08:34 door Anoniem
Gaat u maar rustig slapen,de overheid beschermd u en heeft alles onder controle.
11-09-2019, 10:36 door Anoniem
Door Anoniem: Gaat u maar rustig slapen,de overheid beschermd u en heeft alles onder controle.
Maar daarvoor moet de overheid wel de burger steeds beter monitoren natuurlijk!
12-09-2019, 21:10 door Anoniem
Opvallend veel "eens" stemmen uit de security wereld. Is dat ook omdat de overheid zich zo vaak van dure consultants bedient, en menig project daarna mislukt, zodat er uiteindelijk toch niks werkends opgeleverd hoeft te worden (maar de bonussen al binnen zijn)? Wordt hier niet een potje zeer goed betaalde werkgelegenheid gewenst die toch vaak met een sisser afloopt?
13-09-2019, 15:24 door _R0N_
Eens dat de data beschermd moet worden tegen verlies maar als er bij ene ramp "het internet" er een dagje uit ligt is dat maar zo..
Je kunt ook paniek zaaien om het paniek zaaien.
18-09-2019, 22:57 door Anoniem
Zijn digitale verstoringen er dankzij de a priori onveilige infrastructuur of zijn ze dat ondanks de bestaande onveiligheid
op Interwebz? Dat is een belangrijke vraag. Waar moet er dan begonnen worden?

Al jaren zie ik aan de basis-problematiek niets veranderen. Men "moddert" gewoon door op websites met op php gebaseerd CMS. Denk aan WordPress en denk dan aan de settings en de situatie bij plug-ins, met name niet vervangen van verlaten code, vergeten te patchen en te updaten. De intense druk waaronder website developer nauwelijks tijd voor testen, linten krijgt. Trouwens zijn beloningen nou ook niet altijd om naar huis te schrijven en in Berlijn wat beter dan in de City bijvoorbeeld.

Men laat grote gedeelten van de website infrastructuur over aan non-professionals. Het gelikt zijn van een website telt vaak meer als het veilig zijn. Dat laatste is heel vaak een sluitpost is bij degenen, die de beslissingen nemen en dat is vaak van "hoog in de boom" tot "iets lager in de overhangende takken". Ik doel hierbij op CEO, management en de communicatiepoot bij bedrijven die de dienst uitmaken en de laatste tijd zien we dit ook via privatisering en gelobby steeds meer bij overheid en politiek.

Dan is er nog de kwalijke rol van de Big Tech 5 uit Silicon Valley, die alles manipuleren en dirigeren willen ten dienste van excessieve winst-optimalisatie. Denk aan de rol van Google qua browser monopolist en protocol "voorschrijver".
Deze supergrote multinationele dataslurpers zijn vrijwel niet door regelgeving in te perken of de wil daartoe ontbreekt,
zeker bij overheden die er handig gebruik van maken voor surveillance doeleinden en er derhalve maar al te graag
"hand in foot" mee leven.

De lieden die vragen om betere toepassing van beveiligingsmiddelen en zogeheten "best policies" zijn zodoende roependen in de woestijn geworden en er moet echt een grote ramp m.i. gebeuren om zaken iets anders te laten gaan.

De eindgebruiker en de onderkant van de piramide spelen hierin geen rol, anders dan die van product en kunnen nog slechts stemmen "met handen en voeten" (weglopen bij de ergst privacy en veiligheid frustrerende software en hardware), maar ze verlaten nauwelijks het "gratis" speelveld en zijn vaak slachtoffer van een forse dependence, een totaal verslingerd zijn aan en afhankelijk zijn van de geboden software en hardware, of werd hen dit bijkans opgedrongen.

Voorlopig zie ik niet veel gebeuren. De stem van puristen, ethici, moralisten en idealisten is verstomd te midden van een steeds verder radicaliserend roofdier-kapitalisme, dat wellicht op de laatste benen loopt net als destijds de Sovjet-Unie economie aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar wanneer dit systeem "aan de beurt" komt voor een grote Krach weten we helaas niet. We moeten er wel vast op gaan anticiperen. Met veiligheid "vergeten" en "negeren" komen we er zeker sneller.

De alles ontkennende en bagateliserende bot-postings voel ik al getriggerd worden door het bovenstaande. Niet iets bevreemdends toch in deze dagen van nepnieuws en steeds verder wegzakkende "webtrust".

#sockpuppet
19-09-2019, 11:32 door Anoniem
Door Anoniem: Iedereen weet het, maar er moeten altijd prioriteiten worden gesteld en voordat die worden gesteld moet het eerst goed mis gaan. Het wordt een keer tijd dat het mis gaat. Stel jezelf de vraag: ben ik voorbereid? Nee !! (noodpakket in huis, batterijen, lamp, radio, 3L water pp per dag, etc...)

Vergeet niet een nieuwe Radio te kopen. Beter goed voorbereid dan slecht. Update: In Nederland gaat de FM mogelijk in 2023 uit, mits DAB+ voldoende aanslaat. Dat wil zeggen, al uw ouderwetse radio's met AM en FM frequentie werkt niet meer in 2023 als deze genoeg in gebruik is genomen. Het kan dus maar eens zomaar zijn als u er niet bij stil staat dat de radio dan niet eens meer werkt omdat alles digitaal is en via het internet gaat..
23-09-2019, 10:12 door Anoniem
[De eindgebruiker en de onderkant van de piramide spelen hierin geen rol, anders dan die van product en kunnen nog slechts stemmen "met handen en voeten" (weglopen bij de ergst privacy en veiligheid frustrerende software en hardware), maar ze verlaten nauwelijks het "gratis" speelveld en zijn vaak slachtoffer van een forse dependence, een totaal verslingerd zijn aan en afhankelijk zijn van de geboden software en hardware, of werd hen dit bijkans opgedrongen.
De afhankelijkheid van hard-/software van enkele grote multinationals is een groot probleem. Het gebruiken van een smartphone gestript van Apple/Google/Microsoft diensten is al een uitdaging op zichzelf (tuurlijk kan het, voordat ik de enkeling op mijn dak krijg die zegt 'het kan wel').

Ook op PC gebied is de Intel/AMD afhankelijkheid sterk. Ook hier geldt: tuurlijk, er zijn alternatieven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.