Het gebruik van antivirussoftware is de voornaamste beveiligingsmaatregel die bedrijven treffen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder zo'n twaalfduizend aselect gekozen Nederlandse bedrijven van verschillende omvang en bedrijfscategorieën.
Van de bedrijven met 500 of meer medewerkers maakte 99 procent in 2018 gebruik van antivirussoftware. Bij bedrijven met twee personen is dit 82 procent. Op de tweede plek van genomen beveiligingsmaatregelen staat het wachtwoordbeleid. Dit wordt door 95 procent van de grote ondernemingen gedaan. Tweemansbedrijven zijn minder streng als het om wachtwoorden gaat. 56 procent heeft namelijk een wachtwoordbeleid opgesteld.
De derde maatregel waarmee bedrijven zich beschermen is het op een andere fysieke locatie opslaan van gegevens. 95 procent van de ondervraagde grote bedrijven zegt dit te doen. Bij de ondernemingen met twee medewerkers is dit 57 procent. Een andere maatregel die vaker wordt toegepast is tweefactorauthenticatie. In 2017 maakte 34 procent van de bedrijven met 20 tot 50 medewerkers hier gebruik van. Vorig jaar steeg dat naar 43 procent.
Bedrijven die aan het onderzoek deelnamen werd ook gevraagd hoe ze beveiligingsupdates uitrollen. In de meeste gevallen gebeurt dit automatisch. Ondernemingen met 20 tot 50 medewerkers maken het vaakst gebruik van automatische updates (bijna 60 procent), terwijl dit bij tweemansbedrijven zo'n 45 procent is. De helft van de grote bedrijven laat updates automatisch installeren. Het handmatig uitrollen van updates is iets dat voornamelijk grote ondernemingen doen (45 procent). Verder stelt 30 procent van de tweemansbedrijven dat het installeren van beveiligingsupdates niet van toepassing is.
Het CBS-onderzoek laat tevens zien dat bedrijven vorig jaar met minder cybersecurityincidenten te maken kregen. De meeste incidenten hebben een interne oorzaak, bijvoorbeeld een storing of onbedoeld handelen van eigen personeel. Incidenten komen vaker voor bij grote bedrijven, maar het aantal neemt wel af. Had in 2017 nog 73 procent van deze ondernemingen met één of meer incidenten te maken, vorig jaar was dat naar 66 procent gedaald. Ook het percentage bedrijven dat het doelwit van externe aanvallen was nam af, van 40 procent in 2017 naar 30 procent in 2018.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.