Er moet van elke Nederlandse burger een set medische basisgegevens komen die voor elke arts die een patiënt behandelt toegankelijk moet zijn. Daarvoor pleit Jan Hazelzet, hoogleraar kwaliteit en uitkomsten van de zorg aan het Erasmus MC. Minister Bruins voor Medische Zorg ziet dit echter niet zitten.
Hazelzet vergelijkt het met een paspoort of bankpas die wereldwijd kunnen worden uitgelezen. "Het moet niet uitmaken bij welke zorgverlener je komt: ze moeten allemaal kunnen zien of je diabetes hebt, dat je blinde darm eruit is en dat je bloeddrukverlagers slikt", zo laat hij tegenover de NOS weten. De set basisgegevens bevat informatie over ziektes, medicatie, allergieën en relevante ziektegeschiedenis.
Volgens de hoogleraar is het ministerie van Volksgezondheid door het debacle rond het landelijke Elektronisch Patiëntdossier "kopschuw" geworden. Of de set basisgegevens er komt ligt dan ook aan het doorzettingsvermogen van het ministerie, aldus Hazelzet. Het ministerie probeert nu zorginstellingen op een gestandaardiseerde manier digitale gegevens met elkaar te laten uitwisselen.
"Mijn ambitie is dat de gegevensuitwisseling in de zorg in Nederland in rap tempo volledig digitaliseert waardoor ook patiënten al hun eigen gegevens digitaal kunnen inzien en beheren. Met meer regie door de overheid dan tot nu toe, met meer tempo en met een wettelijke verplichting", zo liet Bruins in april weten. Voor de periode 2017 tot 2022 wordt meer dan 400 miljoen euro beschikbaar gesteld om de digitale gegevensuitwisseling te versnellen.
De minister ziet echter niets in één basisset van patiëntgegevens die met zorgprofessionals en instellingen kan worden uitgewisseld. "Er bestaat niet één basisset van gegevens die op zichzelf voldoet in alle uitwisselingen van informatie die in het kader van behandeling plaatsvinden. Elke overdracht en uitwisseling vereist een andere set gegevens die noodzakelijk is voor de (vervolg)behandeling van een patiënt", antwoordde Bruins in maart op Kamervragen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.