image

OM verdenkt Eindhovenaar van grootschalige wachtwoorddiefstal

woensdag 25 september 2019, 17:10 door Redactie, 2 reacties

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 38-jarige man uit Eindhoven van grootschalige wachtwoorddiefstal via webshops die van een backdoor waren voorzien. De man werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. In de zaak is hoger beroep aangetekend en het Openbaar Ministerie eist opnieuw een zelfde straf.

De verdachte bood zichzelf bij bedrijven aan als websitebouwer. Voor diverse bedrijven ontwikkelde hij een webshop waar een script aan was toegevoegd waardoor hij alle gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van deze shops ontving. "Omdat veel mensen één inlognaam en wachtwoord gebruiken, kon hij binnendringen in de klantenaccounts van die klanten bij andere webshops. Deze accounts heeft hij gebruikt om frauduleuze bestellingen te plaatsen", aldus het OM.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man met de onderschepte wachtwoorden ook op honderden Facebookaccounts kunnen inloggen om die vervolgens voor fraude te gebruiken. Hij deed zich daarbij voor als zijn slachtoffers. Zo las hij de privéberichten van de eigenaar van het gecompromitteerde account en zocht uit met wie het slachtoffer goed contact had.

“Vervolgens vroeg hij met diverse verhalen om geld, waarbij hij zich voordeed als de echte eigenaar van het account. Daarmee heeft hij zijn slachtoffers misleid en hun privacy op ernstige wijze geschonden”, stelt de advocaat-generaal. Op de laptop van de verdachte zijn meer dan 22.000 gebruikersnamen met bijbehorende wachtwoorden aangetroffen. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Image

Reacties (2)
25-09-2019, 19:01 door Anoniem
Okee, dit is dus een hoger beroep, niet een nieuwe verdenking. Wie ging er in beroep en waarom?
25-09-2019, 23:01 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Okee, dit is dus een hoger beroep, niet een nieuwe verdenking. Wie ging er in beroep en waarom?

Hoogstwaarschijnlijk de verdachte want het OM eist dezelfde straf als die hem vorig jaar werd opgelegd. Als het OM in beroep was gegaan gebeurt dat nagenoeg altijd als naar hun bevinding de opgelegde straf teveel afwijkt van hun eis in het voorgaande proces.
Het zou zomaar kunnen dat de rechter die hier het ressortsparket voorzit de strafmaat opschaalt bij uitspraak in het licht van dezelfde eis als bij het eerste proces omdat het maatschappelijk sentiment zich sterker keert tegen alle criminaliteit. Dat is dan geen kwestie van subjectiviteit, maar gevolg geven aan rechtschapenheid volgens objectieve beoordeling van de zwaarte van de feiten in het licht van hoe vergelijkbare feiten recent zijn bestraft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.