Om het aantal onterechte aangiftes van internetoplichting terug te dringen maakt de politie vanaf vandaag gebruik van een 'slimme keuzehulp'. De keuzehulp werkt volgens de politie op basis van kunstmatige intelligentie en kan eerder vaststellen of er sprake is van een strafbaar feit.
"Wij krijgen jaarlijks 42.000 aangiftes van aan- en verkoopfraude", zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). In zo'n tienduizend gevallen blijkt na bestudering door een politiemedewerker dat er geen sprake is van een strafbaar feit. "Je opgelicht vóélen betekent niet altijd dat je ook in strafrechtelijke zin opgelicht bént", aldus Van der Linden. Het gaat dan bijvoorbeeld om gevallen waarbij een webshop niet kan leveren, zonder dat er sprake is van opzet en valsheid. Er is dan sprake van een wanprestatie dat bij een ander loket moet worden gemeld.
De slimme keuzehulp moet de onterechte meldingen van internetoplichting filteren en mensen eerder laten weten waar ze aan toe zijn. Wie aangifte doet krijgt eerst de vraag of hij daarbij ondersteuning wil van de keuzehulp. In elke stap van het proces is het nog steeds mogelijk om op de "oude manier" aangifte te doen. Dan moet er een aangifteformulier worden ingevuld dat een politiemedewerker zal beoordelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.