De overheid wil kunnen ingrijpen bij bedrijven en organisaties die door het niet goed beveiligen van systemen het publiek blootstellen aan risico's, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tegenover het FD laten weten. "Wij moeten kunnen zeggen tegen een bedrijf: Als je het zelf niet regelt dan komen wij het wel doen", aldus de minister.
De overheid heeft nu vooral een adviserende rol als het om digitale veiligheid gaat. Grapperhaus wil dat veranderen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar boetes en dwangsommen. De minister stelt dat boetes stimulerend kunnen werken, maar geen garantie geven dat het onderliggende probleem wordt opgelost. Daarom is hij meer voorstander van 'een vorm van doorzettingsmacht'.
Organisaties waar de digitale beveiliging niet op orde is kunnen dan samen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de problemen gaan oplossen. Grapperhaus erkent dat dit een vergaande en gevoelige maatregel is, die niet zomaar is in te voeren. "We willen ook niet een minister of ministerie dat als een soort A-Team binnenkomt", zo laat hij weten. Over de exacte invulling wordt nog nagedacht.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) liet onlangs weten dat de overheid bij bedrijven moet kunnen ingrijpen om verdere escalatie van it-incidenten te voorkomen. "Zij dienen inzicht te geven in de situatie en mee te werken aan het bestrijden van de oorzaken en gevolgen van digitale ontwrichting", aldus de Raad in een rapport.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.