Door Anoniem: Is het plaatsen van in een aparte subnetmask hetzelfde als het segementeren van je netwerk?
Je kunt in een IP-over-ethernet (of -WiFi) netwerk inderdaad bijv. 2 subnets gebruiken, bijvoorbeeld 1 subnet voor PC's en het tweede, niet (deels) met het eerste overlappende, voor printers. PC's kunnen dan niet via IP direct met de printers communiceren en vice versa: daar heb je een routerend OSI layer 3 device voor nodig dat beide subnetmask "begrijpt'.
Maar dit is meer een "beggars-" dan een "poor mans solution", want zelfs met een passieve sniffer ziet een aanvaller zo waar jouw beveiliging uit bestaat (o.a. aan voorbijkomende ARP-broadcasts uit beide subnets). En zodra de aanvaller het subnetmask kan wijzigen, is jouw "beveiliging" doorbroken.
Subnetmask voor lekenVoor degenen die moeite hebben met het concept subnetmask (zelf vraag ik me nog steeds af waarom het niet omgekeerd is, dus 0.0.0.255 i.p.v. 255.255.255.0, c.q. /8 i.p.v. /24, wat rekenen met -tegenwoordig vaak kleine- subnets met subclassing zou vereenvoudigen): stel je een straat voor met de huisnummers 1 t/m hooguit 9999. In die straat staat een flat van bijv. 6 (irrelevant) etages en 10 woningen per etage, waarbij de eerste woning huisnummer 300 heeft. Op de begane grond heb je dan de huisnummers 300 t/m 309, op de eerste verdieping 310 t/m 319 enzovoorts.
Als een bewoner van een appartement op bezoek wil op een willekeurig ander huisnummer in de straat, kan hij een subnetmask gebruiken om te bepalen of hij:
- ofwel op dezelfde gallerij kan blijven
- ofwel met de lift/trap moet en wellicht de flat uitmoet (allemaal een stuk lastiger).
Ja duh zul je misschien denken, dat zie je zo. Maar het wordt lastiger als de huisnummers in de flat met bijv. 307 beginnen (is bijv. 316 dan op dezelfde etage?).
Als we in de netwerktechniek met
decimale getallen zouden werken, zouden we zeggen dat het netwerkadres van de flat 0300 is, en het subnetmask in de flat 9990. Om te bepalen of de bewoner zijn gallerij af moet, trekt de gebruiker, van zijn eigen huisnummer en het huisnummer waar hij naartoe wil, het laagste van het hoogste af. Als het resultaat daarvan
geen cijfers bevat die op dezelfde posities staan als de cijfers '9' in het subnetmask (9990), kan de bewoner op dezelfde gallerij blijven; anders moet hij met de lift en/of de flat uit.
Bij IP-netwerken geven de '1' bits in een subnetmask dus aan of een "verschil" (feitelijk een bitwise XOR) tussen bron- en doel-adres adres
zo groot is, dat het andere IP-adres niet via layer 2 (maar via layer 3, routeren dus) bereikbaar is, en dus naar de juiste "gateway" gestuurd moet worden; als het verschil
niet te groot is, kan er direct (op layer 2) met het doelapparaat worden gecommuniceerd.