image

Column: Commissie sluit akkoord over passagiersgegevens

woensdag 17 december 2003, 13:35 door Redactie, 1 reacties

De Europese Commissie is akkoord gegaan met de controversiële eis van de Verenigde Staten om toegang te krijgen tot de gegevens van Europese passagiers die naar de VS vliegen.

Dat maakte eurocommissaris Bolkestein dinsdag bekend voor het Europees Parlement. De Verenigde Staten verplichten sinds april dit jaar Europese luchtvaartmaatschappijen om een grote hoeveelheid passagiersgegevens door te geven. De VS zeggen deze gegevens nodig te hebben in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde criminaliteit. Luchtvaartmaatschappijen die niet meewerken riskeren boetes of de opschorting van landingsrechten. Het doorgeven van de gegevens stuit echter op Europese privacyregels.
Volgens Bolkestein hebben de Verenigde Staten op het laatste moment een aantal concessies gedaan, die de weg vrijmaakten voor een akkoord. In plaats van 39 categorieën gegevens moeten luchtvaartmaatschappijen nu 34 soorten gegevens doorgeven. Daarnaast is de bewaartermijn teruggebracht van 7,5 jaar naar 3,5 jaar. Dat is net zolang als de nu afgesproken regeling duurt. Daarna bekijken de VS en de Commissie of de regeling voortgezet moet worden. Bolkestein gaf aan te hopen dat tegen die tijd de Europese Unie nieuwe interne regels heeft afgesproken voor de omgang met passagiersgegevens. Volgend jaar komt de commissie met voorstellen op dit gebied. Tevens komt er een betere klachtregeling voor passagiers die ten onrechte de toegang tot de VS worden geweigerd. Tenslotte zullen de passagiersgegevens niet zomaar aan allerlei andere Amerikaanse opsporingsinstanties worden doorgegeven. Wel kunnen de gegevens naast de strijd tegen terrorisme gebruikt worden voor de bestrijding van internationale criminaliteit. ‘Dit is volgens mij de best denkbare oplossing,’ aldus Bolkestein. Eerder gaf Bolkestein al aan dat het onmogelijk was om alle Europese eisen ingewilligd te krijgen.
Het Europees Parlement blijft echter sceptisch over het gesloten akkoord. Het wil dat het Europese Hof van Justitie toetst of het nu gesloten akkoord inderdaad voldoet aan de Europese privacyregels. Bolkestein gaf gisteren echter aan dat het uiteindelijk een politieke afweging was om het akkoord te sluiten. Het Europees Parlement kan ook zelf naar het Hof stappen. Dat kan echter pas volgend jaar, als alle details van de nu afgesproken regeling bekend worden gemaakt.

Reacties (1)
23-12-2003, 15:40 door Anoniem
Ik lees zojuist dat Europarlementarier Boogerd http://
http://www.johannaboogerd.nl/artikel.asp?artikelID=116 als rapporteur over dit
onderwerp het volstrekt niet eens is met de deal tussen Europa en
Amerika. Ze steld voor om de rechter over de tekst van de overeenkomst
een uitspraak te laten doen omdat zij deze in strijd acht met de Europeese
Privacy Wetgeving.

Zie ook:
http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=430921/sc=224053
en,
http://www.wired.com/news/politics/0,1283,61680,00.html?
tw=wn_tophead_1

hzlz
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.