image

Nederlanders laten honderden Bing-zoekresultaten offline halen

woensdag 30 oktober 2019, 12:15 door Redactie, 7 reacties

Nederlanders die gebruik maakten van het recht om vergeten te worden hebben in de eerste zes maanden van dit jaar honderden zoekresultaten van Microsofts zoekmachine Bing offline laten halen. Dat staat in de nieuwste editie van Microsofts Content Removal Requests Report.

Sinds 2014 hebben EU-burgers het recht om een zoekmachine te vragen bepaalde resultaten uit een zoekopdracht op hun naam te verwijderen, ook wel het recht om vergeten te worden genoemd. In de eerste zes maanden van dit jaar ontving en verwerkte Microsoft van Nederlandse burgers in totaal 120 verwijderverzoeken. In deze verzoeken werd gevraagd om 789 links in de zoekresultaten van Bing te verwijderen, wat in 475 gevallen ook gebeurde (60 procent).

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en de tweede helft van 2018 verwijderde Microsoft veel meer links uit de zoekresultaten. Tijdens de eerste helft van 2018 ontving Microsoft 162 verzoeken om 651 links te verwijderen. 187 links werden ook daadwerkelijk verwijderd (29 procent). In de tweede helft van vorig jaar vroegen Nederlanders 110 keer om in totaal 469 zoekresultaten te verwijderen. Vervolgens werden 167 links uit de zoekmachineresultaten verwijderd (36 procent).

Sinds Microsoft in mei 2014 begon met het verwerken van verwijderverzoeken zijn er uit de gehele EU in totaal 33.000 verzoeken binnengekomen. Daarin werd gevraagd om ruim 101.000 links te verwijderen. Het grootste deel werd echter geweigerd (57.000 links).

Volgens marktvorser StatCounter heeft Bing op de markt van zoekmachines, die door Google wordt gedomineerd, een aandeel van 2,3 procent. Onder desktopgebruikers is dit met 5,1 procent iets groter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Google veel meer verwijderverzoeken te verwerken krijgt. Sinds mei 2014 ontving het bedrijf bijna 859.000 verzoeken uit de EU om 3,4 miljoen links uit de zoekresultaten te verwijderen. In 45 procent van de url's werd dit ook gedaan.

Reacties (7)
30-10-2019, 19:27 door Anoniem
Hartstikke leuk dat recht, echter heel vaak moet je meer naw-gegevens prijsgeven dan dat ze al hebben (wat weer niet mag volgens de AVG). Daarnaast zonder een kopietje van jouw ID doen ze ook niets.

Zo wil ik graag data laten verwijderen bij RTL Group SA, om bovenstaande reden willen ze niets voor mij betekenen.

RTL Nederland neemt het sowieso qua privacy niet zo heel serieus, kreeg ongevraagd toegang tot een account van een van hun 'dochters'. "Misbruik" van gemaakt, netjes gemeld maar geen reactie.
31-10-2019, 09:16 door Briolet
Door Anoniem: Hartstikke leuk dat recht, echter heel vaak moet je meer naw-gegevens prijsgeven dan dat ze al hebben (wat weer niet mag volgens de AVG). Daarnaast zonder een kopietje van jouw ID doen ze ook niets.

Dat is juist goed. Het kan toch niet zo zijn dat ze de personalia slecht controleren en iemand waar je ruzie mee hebt, jouw digitale aanwezigheid kan laten 'verdwijnen'.
31-10-2019, 13:28 door Power2All
Grappig.
BING haalt dus schijnbaar wel gegevens weg.
Laatste keren toen ik dat bij Google probeerde, kreeg je telkens een "afgewezen" melding.
Misschien moet die wetgeving iets meer concreter gelegd worden, want Google lapt het aan zijn laars, als BING het namelijk wel netjes doet.
31-10-2019, 13:30 door Power2All
Door Briolet:
Door Anoniem: Hartstikke leuk dat recht, echter heel vaak moet je meer naw-gegevens prijsgeven dan dat ze al hebben (wat weer niet mag volgens de AVG). Daarnaast zonder een kopietje van jouw ID doen ze ook niets.

Dat is juist goed. Het kan toch niet zo zijn dat ze de personalia slecht controleren en iemand waar je ruzie mee hebt, jouw digitale aanwezigheid kan laten 'verdwijnen'.

Alsnog, als je de correcte gegevens geeft, dan doen ze nog steeds niks.
BING hoef ik het niet te doen, die hebben de meeste gegevens toch al weg.
Google is een doorn in het oog, aangezien ze deze verzoeken niet honoreren, en je de deur uit wijzen bij elke aanvraag.
31-10-2019, 18:59 door Anoniem
Google boys zijn de grootse oplichters op deze planeet ....
Kids die al behoorlijk rijk waren voordat zij nog rijker werden ....
Dat verklaart hun egocentrisme en fascistoide attitude.
Boys acting like they are democrats and all that maar eigenlijk zijn het gewoon cyber nazis.
Thank you for destroying the internet Google
31-10-2019, 23:56 door Anoniem
Regeringen doen het met veilige communicatie-software voor Catalanen
en het MS code-warehouse heeft daar maar aan te voldoen:
https://github.com/github/gov-takedowns/blob/master/Spain/2019/2019-10-23-GuardiaCivil.md
02-11-2019, 14:41 door Anoniem
Waarom kan dit bij Bing wel en bij Google niet ?
Opeens ben ik weer fan van Bill Gates
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.