De politie onderzoekt of gezichtsherkenning breder kan worden ingezet bij de uitvoering van de politietaak, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten op Kamervragen over een database van de politie waarin 2,2 miljoen foto's van 1,3 miljoen mensen staan.
Het gaat om personen die worden verdacht van misdrijven waarop een straf van 4 jaar of meer op staat of van mensen waarbij er "twijfel" is over de identiteit. Via de database kan politie foto's van verdachten met eerder verzamelde foto's vergelijken. Dit gebeurt via het systeem Catch Strafrecht Verdachte en Veroordeelde. Bij de opslag van foto's van verdachten, die 20 tot 80 jaar kunnen worden bewaard, voldoet de politie niet volledig aan de wetgeving, zo antwoordde Grapperhaus op eerdere vragen over het onderwerp.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven wilde van de minister weten of politie naast Catch nog van andere gezichtsherkenningssystemen gebruikmaakt en of deze systemen in de openbare ruimt worden toegepast. Dat is inderdaad het geval. Het gaat om een versie van Catch die voor uitvoering van de vreemdelingentaak wordt ingezet.
Dit systeem mag naast de identificatie van vreemdelingen ook worden geraadpleegd voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten wanneer er een redelijk vermoeden bestaat dat de verdachte een vreemdeling is, of in het belang van het onderzoek en het opsporingsonderzoek op een dood spoor is beland, dan wel snel resultaat geboden is bij de opheldering van het misdrijf, antwoordt de minister.
"Naast deze toepassingen onderzoekt de politie of gezichtsherkenning breder kan worden ingezet bij de uitvoering van de politietaak. Zo worden opsporingsfoto's (en dat kunnen ook 'stills' van bewegende beelden zijn) afkomstig van camera's in de openbare ruimte aangeboden voor gelaatsvergelijking in Catch. In alle gevallen wordt daarbij gekeken naar de wettelijke waarborgen, juridische mogelijkheden en beperkingen en de praktische bruikbaarheid", voegt Grapperhaus toe.
Verhoeven had in juli voor het eerst Kamervragen over de database met afbeeldingen gesteld, gevolgd door een nieuwe reeks vragen in september. In juli wilde het D66-Kamerlid weten of de politie van scrapingtechnieken gebruikmaakte om foto's van onschuldige Nederlanders te verzamelen. Daarop antwoordde Grapperhaus dat de politie geen scraping toepast om foto's te verzamelen voor het Catch-gezichtsherkenningssysteem.
Naar aanleiding van dit antwoord stelde Verhoeven vorige maand de vraag of de politie scrapingtechnieken voor andere doeleinden gebruikt, specifiek voor doeleinden die met gezichtsherkenning samenhangen. Daarop geeft de minister geen concreet antwoord. "In algemene zin kan gesteld worden dat de politie te allen tijde de mogelijke toepasbaarheid beziet van methoden en technieken die van belang zouden kunnen zijn voor taakuitvoering (zoals in beperkte mate web crawling en scraping). Het (laten) doen van onderzoek, het kennisnemen van of opbouwen van kennis, en het kennis nemen van of zelf uitvoeren van experimenten zijn daarbij onderdeel van de inzet."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.