Van de ruim 5,8 miljoen domeinnamen eindigend op .nl maken er slechts zo'n 150 gebruik van een registry lock, zo meldt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert. Een registry lock voorkomt dat domeinnaamgegevens zomaar zijn aan te passen.
Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanpassen van de houder of nameservers of het verhuizen van de domeinnaam. De houder van het domein moet de betreffende registry akkoord geven voor een aanpassing en zelfs de hoster of registrar kan de mutatie niet zelfstandig doorvoeren. "De tijdsinvestering en vertraging op mutaties die het bevestigen met zich meebrengt maakt dat de nadelen voor de meeste domeinen groter zijn dan de voordelen", zo laat de SIDN weten, dat zelf ook een registry lock-service aanbiedt.
De Stichting stelt verder dat registry locks controversieel in de sector zijn. "Als een registrar een registry lock verkoopt, verkoopt hij dus ook bescherming tegen een hack op zijn eigen systemen, wat natuurlijk vragen oproept over de beveiliging daarvan." Daarnaast zou het legitimeren van de houder tijdrovend zijn en ervoor zorgen dat een lock meestal extra geld kost.
Met de komst van digitale identiteiten zoals eHerkenning zou dit proces echter eenvoudiger worden en zijn domeinnaamhouders die een registry lock aanvragen zonder papierwerk te identificeren. "Het is daarom niet verwonderlijk dat diverse landen in Brussel aankondigden een registry lock te introduceren of hun bestaande diensten verder uit te bouwen", aldus de SIDN.
Eerder dit jaar adviseerde Cisco nog het gebruik van registry locks nadat verschillende organisaties het slachtoffer van dns-hijacking waren geworden, waarbij dns-instellingen van domeinnamen waren aangepast zodat vertrouwelijk verkeer kon worden onderschept.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.