De Nederlandse autoriteiten hebben Facebook in de eerste helft van dit jaar vaker om gegevens van gebruikers gevraagd dan in de zes maanden daarvoor. Dat meldt de sociale netwerksite in een nieuwe editie van het eigen transparantierapport. Het aantal dataverzoeken voor Facebook nam wereldwijd toe.
Van januari tot en met juni deden de Nederlandse autoriteiten 591 verzoeken om gegevens van in totaal 864 gebruikers/accounts. In 512 gevallen ging het om een juridische procedure, de overige 79 gevallen betroffen noodverzoeken. Het gaat dan om verzoeken waarbij Facebook vrijwillig informatie verstrekt wanneer er sprake is van levensbedreigende of andere gevaarlijke situaties. In 82 procent van de verzoeken verstrekte Facebook gebruikersgegevens. Het kan dan gaan om namen, registratiedata, ip-adressen en accountcontent.
In de tweede helft van 2018 dienden de Nederlandse autoriteiten nog 513 verzoeken in, waarbij er informatie van 746 gebruikers/accounts werd opgevraagd. 81 procent van deze verzoeken leverde gegevens op. In de eerste helft van 2017 was er een piek in het aantal Nederlandse dataverzoeken, waarbij er informatie over 1359 gebruikers/accounts werd opgevraagd. Sindsdien was er een afname van het aantal verzoeken, tot de eerste helft van dit jaar, waarin er weer een stijging zichtbaar is.
Wereldwijd ontving Facebook in de eerste helft van dit jaar ruim 128.000 dataverzoeken. Een stijging van 16 procent ten opzichte van de 110.000 verzoeken in de tweede helft van vorig jaar. De meeste verzoeken zijn afkomstig van de Verenigde Staten, gevolgd door India, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. De Amerikaanse autoriteiten dienden meer dan 50.000 verzoeken in, 23 procent meer dan in de vorige periode. Twee derde van alle Amerikaanse verzoeken was van een "non-disclosure order" voorzien, die Facebook verbiedt om de betreffende gebruiker te informeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.