Impulsieve mensen lopen meer kans om slachtoffer van cybercrime te worden, zo stelt het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook hebben impulsieve, emotioneel instabiele en meer open mensen meer kans om herhaald slachtoffer te worden (pdf).
Het WODC deed onderzoek naar slachtoffers van cybercrime. Het doel van het onderzoek was om beter zicht te krijgen op de omvang, risicofactoren en gevolgen van diverse vormen van online slachtofferschap. Het ging dan om zaken als aankoopfraude, malware en overgenomen accounts. Uit het rapport blijkt dat dat tussen 2010 en 2018 het aantal online slachtoffers is gedaald.
Volgens de onderzoekers is dit te danken aan een sterke daling van het aantal mensen dat met malware te maken kreeg. Het meest voorkomende type cybercrime is in het afgelopen decennium verschoven van malware naar aankoopfraude. Jongeren, mannen en frequente internetgebruikers lopen meer risico om slachtoffer van cybercrime te worden. Ook impulsieve, emotioneel instabiele en meer open mensen lopen een verhoogd risico.
"Deze persoonlijkheidskenmerken zijn een indicatie zijn voor online risicogedrag. Zo zullen impulsieve mensen tijdens hun handelen minder nadenken over mogelijke risico's, hebben emotioneel instabiele mensen meer moeite om risico’s in te schatten, en hebben open mensen een grotere kans om online gegevens te delen", zo stelt het WODC. Impulsiviteit is daarbij de enige risicofactor die enkel is voorbehouden aan online slachtoffers, en kan volgens de onderzoekers daardoor worden gezien als een kenmerkende risicofactor van cybercrime.
"De samenhang tussen bovenstaande persoonlijkheidskenmerken en online criminaliteit kunnen worden bezien in het licht van de zelfcontroletheorie, die stelt dat impulsief handelen, een focus op korte-termijndoelen en het negeren van lange-termijndoelen ertoe kunnen leiden dat men sneller betrokken raakt in diverse probleemsituaties. Deze theorie is in cross-sectioneel onderzoek al eerder bevestigd: impulsieve mensen hebben een grotere kans om te worden gehackt", zo laat het onderzoeksrapport weten.
Impulsieve mensen lopen ook meer kans om herhaaldelijk slachtoffer van cybercrime te worden. Wie slachtoffer van cybercrime is geworden zal hierop zijn gedrag aanpassen. Bij impulsieve mensen is dat minder het geval. "Impulsieve mensen handelen eerder zonder na te denken over de mogelijke gevolgen van hun handelen, waardoor de kans op herhaald slachtofferschap wordt vergroot."
Waarschuwingen over online risico's hebben mogelijk een minder goede uitwerking op impulsieve mensen dan op niet-impulsieve mensen, omdat impulsieve mensen eerder geneigd zijn te handelen zonder na te denken over de mogelijke consequenties van hun online gedrag, zo stellen de onderzoekers. Bij het opstellen van beleid kan dan ook rekening worden gehouden met de persoonlijkheidskenmerken van potentiële slachtoffers. Minister Dekker voor Rechtsbescherming laat weten dat hij de bevindingen van het rapport zal meenemen bij het opstellen van beleid om cybercrime aan te pakken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.