Mozilla is niet tevreden met het actieplan van Sir Tim Berners-Lee om het web te redden, aangezien het te vrijblijvend is voor techbedrijven die zeggen het te steunen. Zolang dat het geval blijft zal Mozilla het "Contract for the Web" niet ondertekenen, zo heeft de opensource-ontwikkelaar bekendgemaakt.
Berners-Lee, grondlegger van het world wide web, presenteerde vorige week het Contract, dat overheden, bedrijven en burgers oproept om het web te beschermen. Volgens Berners-Lee is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de toekomst van het web veilig te stellen. Het Contract for the Web is door meer dan tachtig organisaties uit allerlei lagen opgesteld en zet doelen voor digitale beleidsagenda's.
Het gaat concreet om negen principes voor overheden, bedrijven en burgers. Overheden moeten ervoor zorgen dat iedereen toegang tot internet heeft, internet altijd beschikbaar is en de fundamentele online privacy en datarechten van burgers worden gerespecteerd. Bedrijven worden opgeroepen om internettoegang betaalbaar te maken, privacy en persoonlijke data van mensen te respecteren en technologie te ontwikkelen die het beste in mensen naar boven haalt. Als laatste vraagt het Contract aan internetgebruikers om aan het web bij te dragen, gemeenschappen op te bouwen die menselijke waardigheid respecteren en voor het web op te komen.
"De kracht van het web om het leven van mensen te veranderen, de samenleving te verrijken en ongelijkheid te verminderen, is één van de belangrijkste kansen in onze tijd. Als we nu niet in actie komen, en samenwerken, om te voorkomen dat het web wordt misbruikt door diegenen die verdeling zaaien, ondermijnen en uitbuiten, lopen we het risico dat potentieel te verspillen", aldus Berners-Lee.
Mozilla zegt het Contract for the Web te steunen en droeg bij aan het opstellen van de principes. De browserontwikkelaar stelt dat de inhoud grotendeels overeenkomt met het eigen manifest. Toch heeft Mozilla het Contract niet ondertekend. De opensource-ontwikkelaar wil dat bedrijven die het Contract ondertekenen namelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden, met name omdat verschillende grote techbedrijven waaronder Facebook en Google zich achter het plan hebben geschaard.
Door bedrijven verantwoording af te laten leggen heeft het ondertekenen van het Contract meer waarde en kan het als een stok achter de deur dienen om de privacy van gebruikers te respecteren. Mocht er toch een manier komen zodat deelnemende bedrijven verantwoordelijk kunnen worden, dan zal Mozilla het Contract mogelijk wel ondertekenen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.