Voormalig minister van Sociale Zaken en oud PvdA-politicus Ad Melkert vindt dat er een nieuw landelijk elektronisch patiëntendossier moet komen. Dat liet Melkert, tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, tijdens een debat op de High Tech Campus in Eindhoven weten.
Begin 2011 werd een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) door de Eerste Kamer weggestemd, maar Melkert vindt dat het nu tijd is voor een nieuwe poging, zo meldt het ED. "Het is vastgelopen in oneigenlijke informatie. Daar betalen patiënten nu de prijs voor", aldus Melkert. Bij een nieuw systeem moet de veiligheid van gegevens zijn gewaarborgd. "Maar privacy mag de inrichting van een goed, op solidariteit gebaseerd zorgstelsel niet in de weg staan."
Het debat waar Melkert aan deelnam ging over datadilemma's in de zorg. "De stroom aan data wordt steeds groter en complexer. Artsen, wetenschappers en patiënten kijken reikhalzend uit naar de mogelijkheden van digitale data om de zorg nog slimmer, zuiniger en persoonlijker te maken. Ondanks de nieuwe mogelijkheden die al deze data ons brengen, ontstaan er ook ethische dilemma's rondom eigenaarschap en gebruiksrecht. Van wie zijn de zorg gerelateerde data? Wie mag ze gebruiken en waarvoor? Wie is verantwoordelijk?", zo stelt de organisatie.
Volgens Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen, kleven er serieuze risico's aan het gebruik van zorgdata. "Vroeger was het: follow the money. Nu is het 'follow the data'. Je gaat straks misschien diensten betalen met medische gegevens, zoals je nu voor de diensten van Facebook en Google betaalt met je persoonlijke gegevens."
Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, liet weten dat er iets met zorgdata moet gebeuren. "Als je niets doet met data gaan we de afgrond in. Niets doen is geen optie. Dan gebeurt het toch, maar dan zonder toezicht en onder regie van grote bedrijven." Het debat diende als startpunt om uiteindelijk in 2020 een convenant te overhandigen aan het ministerie van Volksgezondheid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.