Aanbieder van versleutelde e-mail ProtonMail is niet te spreken over het EU-voorstel over elektronisch bewijs, waardoor het eenvoudiger wordt voor politiediensten in het ene EU-land om bewijsmateriaal in een ander EU-land op te vragen, zonder tussenkomst van een lokale rechter.
De EU Verordening voor het verkrijgen van elektronisch bewijs (e-evidence) moet autoriteiten sneller en gemakkelijker toegang tot elektronisch bewijs geven. Het gaat dan om zaken als ip-adressen, e-mails, foto's of gebruikersnamen die bij private aanbieders zijn opgeslagen. Via de verordening kunnen autoriteiten van een lidstaat rechtstreeks een bevel aan een aanbieder in andere lidstaat geven, zonder tussenkomst van de autoriteiten van de andere betrokken lidstaat. Aanbieders moeten vervolgens binnen tien dagen antwoorden en in noodsituaties binnen zes uur.
De verordening moet er ook voor gaan zorgen dat autoriteiten in de EU gegevens kunnen vorderen bij een bedrijf dat diensten aanbiedt in de EU, als die gegevens zijn opgeslagen in een land buiten de EU. Hierbij is er ook een procedure opgenomen in het geval de aanbieder met conflicterende verplichtingen te maken krijgt. Het gaat dan om de situatie dat de aanbieder op grond van de EU-verordening gegevens zou moeten verstrekken, maar de verstrekking zou moeten weigeren op grond van het recht van het land waar de gegevens zijn opgeslagen.
Volgens ProtonMail maakt het voorstel het lastig voor bedrijven om de dataverzoeken te beoordelen of ze niet van een kwaadwillende partij afkomstig zijn. Daarnaast is het lastig om bezwaar te maken. "Europese privacybedrijven hebben niet de juridische middelen om alle binnenkomende verzoeken goed te beoordelen", stelt ProtonMail. De e-mailprovider noemt het voorstel dan ook een stap terug voor privacy in Europa.
ProtonMail heeft daarom samen met andere privacybedrijven een brief naar het Europees Parlement gestuurd die vraagt om het voorstel op verschillende punten aan te passen. Zo moeten lokale rechters altijd zijn betrokken wanneer een buitenlandse partij om data vraagt en moeten providers hun klanten kunnen informeren, zolang dit geen gevolgen voor lopende onderzoeken heeft. Tevens vragen de privacybedrijven een vergoeding om aan de dataverzoeken te voldoen en willen ze een veilige manier om politiediensten te authenticeren en informatie met hen uit te wisselen.
Doordat ProtonMail zich in Zwitserland bevindt wordt het niet direct door het voorstel geraakt. "We verzamelen ook geen data over onze gebruikers, dus zouden we weinig informatie kunnen delen als we ooit een dergelijk buitenlands verzoek ontvangen. We zijn echter onderdeel van het grotere tech-ecosysteem en iets dat slecht voor de privacy is, is slecht voor het ecosysteem in zijn geheel", besluit de provider. In mei liet Nederland nog weten dat het meer waarborgen voor de EU-wet wil om de grondrechten van burgers en nationale belangen te beschermen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.