Google heeft de locatie van zo'n 1500 Androidtelefoons die locatiegeschiedenis hadden ingeschakeld aan de Amerikaanse autoriteiten overhandigd. Voor zover bekend heeft het techbedrijf niet eerder zoveel locatiegegevens op basis van één zoekbevel overhandigd, zo meldt zakenblad Forbes.
Het verzoek was afkomstig van het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF). De ATF deed onderzoek naar een aantal brandstichtingen die dit en vorig jaar in Milwaukee plaatsvonden. Google werd verzocht om alle locatiegegevens van Androidtoestellen in een gebied van ruim 29.000 vierkante meter te overhandigen. De ATF hoopte dat het mogelijk ook om de telefoon van de verdachte zou gaan. Google verstrekte de gegevens van 1494 Androidtoestellen.
Het techbedrijf beschikt over een grote database waarin het de locatie bijhoudt van Androidtoestellen die locatiegeschiedenis hebben ingesteld. De ATF gaf Google een tijdsvenster en een gebied, waarna de opsporingsdienst een lijst met "device identifiers" ontving. Vervolgens werd er naar mogelijk interessante toestellen gekeken, waarvan gebruikersgegevens werden opgevraagd. Het gaat dan om zaken als namen en e-mailadressen.
Het is onduidelijk of Google in deze zaak ook identificerende gegevens heeft overhandigd. Google stelt in een reactie dat het alleen gegevens verstrekt waarmee gebruikers zijn te identificeren als het dit van de rechter moet doen. Bij een andere zaak vroegen de autoriteiten in eerste instantie om alle telefoons in een straal van 400 meter. Google overtuigde de onderzoekers om dit terug te brengen tot een straal van 50 meter. Dit leverde zes Androidtoestellen op. Vervolgens vroegen de autoriteiten om de persoonlijke gegevens van de bijbehorende Google-accounts, die Google ook verstrekte.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.