Door Ralph van Os
De laatste tijd is er meer aandacht voor ICT-beveiliging, een onderwerp waar regelmatig over wordt gepubliceerd. Een voor de hand liggende ontwikkeling daar onze samenleving bijna volledig geautomatiseerd is. Dit artikel wil een licht werpen op een nieuwe ontwikkeling. De interesse van criminologen in de beveiliging en dan met name in de ICT-beveiliging.
Criminologie en criminologische kennis ten behoeve van de ICT-beveiliging. Zou deze combinatie iets kunnen toevoegen inzake extra inzichten en daaruit voortvloeiende voordelen. Wat kan toegepaste criminologie bieden in relatie tot de ICT-beveiligingsbranche? Wat wordt er eigenlijk verstaan onder criminologie? Een bekende definitie die voor dit artikel gebruikt zal worden is die van Prof. Dr. W.M.E. Noach ten tijde van zijn hoogleraarschap Criminologie te Djakarta in 1954. Criminologie is:
de wetenschap van de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen van misdaad en wangedrag. (Noach, 1954: 26)
Een leuke bijkomstigheid is dat deze definitie, ondanks de ‘gedateerdheid’ nog steeds actueel is.
Wat is de toegevoegde waarde van criminologie, met de bovenstaande definitie in het achterhoofd? Een vraag die niet zo eenvoudig binnen het korte kader van dit artikel te beantwoorden is. Desalniettemin hoopt dit artikel hier toch een bescheiden invulling aan te geven. Ten behoeve hiervan zal er kort worden ingaan op de diverse in Nederland en het buitenland verrichte onderzoeken en publicaties. Geïnteresseerden met betrekking tot dit onderwerp kunnen contact opnemen met ondergetekende om middels discussies of het bijwonen van een van mijn (hoor)colleges hier verder op in te gaan.
De criminologie biedt een heel spectrum van mogelijkheden om bepaalde patronen in kaart te brengen en verder te onderzoeken. De ‘hackersgroepen’ zijn vanuit dit kader bezien een zeer interessante groep. Deze groep(en) zijn o.a. in de Verenigde Staten, onderwerp geweest van criminologisch onderzoek. Een van de toegevoegde waarden van een empirisch criminologisch onderzoek ligt in de inzichten die men verkrijgt inzake de diverse (extra) mogelijkheden die er zijn om (concrete) informatie te genereren en te filteren. Het verwerken van deze informatie en de verdere criminologische analyse hiervan kan een compleet in- en overzicht geven van deze groeperingen.
Andere criminologische toepassingen liggen in het doen van onderzoek naar de opgelegde strafmaat en aanverwante pakkans. De uitkomst van een dergelijk onderzoek kan zeer interessante en relevante informatie opleveren. Men zou kunnen verifiëren of er strafrechtelijk bezien daadwerkelijk een afschrikwekkende en dus preventie werking, uit voortvloeit.
Bovengenoemde voorbeelden komen voort uit een overkoepelend geheel te weten; ‘de leer der criminologie’.
De toepassing i.e. het gebruik maken van deze gegevens kan worden aangewend voor een compleet vakgebied, van macro-, meso- tot micro niveau.
De belangen van ICT-beveiliging worden tot op de dag van vandaag nogal eens onderschat en miskend. Men gaat in veel gevallen uit van de degelijk- en deugdelijkheid van de soft- en hardware. Iets wat voor de intimi op het gebied van de automatisering en informatiebeveiliging toch beslist not done is. De hoofdbelangen van de ICT-beveiliging zijn kort samen te vatten in onderwerpen als:
De toename van de diverse ICT-beveiligings incidenten rechtvaardigt een nader onderzoek. Het zwaartepunt van zo'n onderzoek ligt in het in kaart brengen van deze incidenten. Een voor de handliggende gedachte is dan die, van het instellen van een criminologisch onderzoek naar de diverse voorvallen die plaats hebben gevonden in Nederland alsmede om deze en nieuwe incidenten nauwkeurig, en permanent, te gaan registreren. Vanuit en met deze gegevens kan een hoop informatie worden gegenereerd. Uit deze informatie zou men conclusies kunnen distilleren waarna men dit beleidsmatig kan distribueren. Vanuit commercieël oogpunt bezien is deze kennis te gebruiken inzake het adviseren, consulteren et cetera.
Om de vraag of criminologisch onderzoek op het gebied van de ICT-beveiliging heeft plaatsgevonden in Nederland te kunnen beantwoorden, is er o.a. contact gezocht met het WODC. Het WODC is bij uitstek de wetenschappelijke informatiebron die van deze en aanverwante gebieden het overzicht, nationaal en internationaal, voorhanden heeft. Op basis van de via het WODC verkregen informatie meen kunnen we constateren dat er in Nederland nog geen empirisch criminologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. In het buitenland zijn er wel een aantal, verwante, soms relevante onderzoeken geweest, zoals:
Ralph van Os, Vanos Recherche Beveiligings Adviesbureau en Vanos Security, is Criminoloog & Security Manager. Tevens is hij als docent Criminologie & Veiligheid verbonden aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden voor de reguliere HBO opleiding Integrale Veiligheid, onafhankelijke afstudeerrichting van de faculteiten: Bestuurskunde, Economie & Recht. Alsmede als hoofddocent Criminologie & Veiligheid verbonden aan de Vakgroep Criminologie en Veiligheid van de Contractgroep van Inholland Hogeschool.
Criminologie & ICT-Security werd onder andere eerder gepubliceerd in:
Het vakblad Beveiliging http://www.beveiliging.nl, november 2000: Criminologische kennis behoedt ICT-organisaties voor beveiligingsblunders.
&
Het Informatiebeveiliging Jaarboek 2003/2004, juni 2003, Ten Hagen Stam/Wolters Kluwer NV, http://www.ths.nl Hoofdstuk 1.4: Criminologie als vertrekpunt voor informatiebeveiliging.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.