image

NCTV: 12,9 miljoen mensen ontvingen NL-Alert controlebericht

dinsdag 17 december 2019, 09:42 door Redactie, 11 reacties

Ruim 12,9 miljoen mensen hebben het NL-Alert controlebericht ontvangen dat de overheid op 2 december uitzond, wat neerkomt op 85 procent van de mensen van 12 jaar en ouder, zo meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Het aantal mensen ligt daarmee hoger dan in juni van dit jaar, toen 11,7 miljoen mensen van 12 jaar en ouder (78 procent) het controlebericht ontvingen. Twee keer per jaar laat de overheid een NL-Alert controlebericht uitzenden. Op de meeste telefoons is NL-Alert automatisch ingesteld. Via NL-Alert informeert de overheid burgers over noodsituaties in de omgeving. Om zoveel mogelijk mensen te alarmeren en informeren wordt NL-Alert ook via andere kanalen verspreid.

Zo was NL-Alert te zien op veel digitale reclameschermen en vertrekborden in het openbaar vervoer. Zo'n 300.000 mensen van 12 jaar en ouder zagen het NL-Alert controlebericht op de vertrekborden in het openbaar vervoer en 150.000 mensen op digitale reclameschermen. "Zie je een NL-Alert op je mobiel, een digitaal reclamescherm of vertrekbord in het openbaar vervoer? Informeer en help dan de mensen om je heen, zodat ook zij weten wat er aan de hand is en wat zij moeten doen", zo adviseert de NCTV.

Het volgende NL-Alert controlebericht zal op maandag 8 juni 2020 rond 12 uur worden uitgezonden.

Reacties (11)
17-12-2019, 10:12 door Anoniem
hoe weten ze dit? er is geen enkele manier om te controleren wie het wel en niet ontvangen heeft...
17-12-2019, 10:43 door Anoniem
Ruim 12,9 miljoen mensen hebben het NL-Alert controlebericht ontvangen dat de overheid op 2 december uitzond, wat neerkomt op 85 procent van de mensen van 12 jaar en ouder
Want alleen mensen van 12 jaar en ouder hebben een telefoon waar dat controlebericht op te zien is. En iedereen wordt geacht precies één telefoon te hebben. Dit is gevaarlijke misleiding.

Bijvoorbeeld: Er hoeven er maar een paar tussen te zitten met een hele berg aan mobieltjes elk (en die zijn er), en tientallen mensen krijgen de berichten totaal niet. Persoonlijk zit ik te wachten tot ze aankondigen dat er meer mensen het controlebericht ontvangen hebben dan er op dat moment in het land waren. Wat nog steeds niet garandeert dat iedereen in het land het bericht gekregen heeft.
17-12-2019, 10:44 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 17-12-2019, 10:46
Vergelijkbaar met wat Scriptkid meldt op Tweakers (https://tweakers.net/nieuws/161252/overheid-85-procent-nederlanders-ontving-testbericht-nl-alert.html?showReaction=13800518#r_13800518): hoewel het goede nieuws is dat 85% het wel ontving, is het slechte nieuws dat 15% (meer dan 2 miljoen mensen) het niet ontvingen.

En toen was er niet eens een grote T-Mobile storing, maar [sarcasme:on] dat soort storingen vinden natuurlijk nooit plaats als zo'n Alert een keer echt nodig is, laat staan dat een calamiteit zo'n storing zou kunnen veroorzaken [sarcasme:off].

In de thread op Tweakers lees ik trouwens ook dat sommigen de ontvangst van NL-alert uitzetten vanwege de herrie en/of batterijgebruik. En mij moeder (flink op leeftijd) heeft een stupidphone die ze alleen aanzet als ze verwacht gebeld te worden.

Ik denk dat deze Alerts een prima aanvulling vormen op het luchtalarm, maar geen vervanging.
17-12-2019, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: hoe weten ze dit? er is geen enkele manier om te controleren wie het wel en niet ontvangen heeft...

Dat doen ze met een enquete. Je vraagt een bepaalde groep mensen (bijv 1000 mensen) of ze dat bericht ontvangen
hebben en daar komt dan bijvoorbeeld uit dat 900 het ontvangen hebben en 100 niet, en dan kun je daaruit berekenen
hoeveel mensen in totaal dat bericht ontvangen hebben.

Het is dan wel van belang dat je die groep mensen "aselect" (heet dat) kiest. Je moet dus niet bijvoorbeeld willekeurig
mensen gaan bellen op 06-nummers, want dan kijk je alleen bij de groep die een mobieltje heeft en dan kom je uiteraard
hoger uit dan wanneer je willekeurig mensen kiest, ook degenen die geen mobieltje of zelfs helemaal geen telefoon
hebben.

Wat het lastig maakt is dat je niet alleen initieel de groep die je kiest voor die enquete aselect moet kiezen, maar dat je
er ook redelijk zeker van moet zijn dat BINNEN die groep geen selectie optreedt doordat bepaalde mensen (bijvoorbeeld
bezoekers van security.nl) structureel weigeren aan zo'n enquete mee te doen terwijl anderen juist heel graag meedoen.
Daarmee zou je de resultaten gemakkelijk scheef kunnen trekken.

Maar voor zo iets onbelangrijks als dit (wat boeit het nou of het 12,9 of 11,5 miljoen is??) doet dat er niet zo toe.
17-12-2019, 12:03 door Anoniem
Door Anoniem: hoe weten ze dit? er is geen enkele manier om te controleren wie het wel en niet ontvangen heeft...
Jawel, met behulp van mathematische statistiek (een wetenschappelijk verantwoorde steekproef) kan een indruk worden gekregen van de volledige verzameling (met de nodige percentuele afwijkingen). Precies zullen ze het niet weten, want daar zal een steekproef niets over kunnen zeggen.
17-12-2019, 12:23 door Anoniem
Moet wel zeggen dat mijn nieuwe smartphone niet geheel goed was ingesteld.
Eerst ontving ik een akoestisch alarmsignaal, maar geen tekst-bericht erbij.

Binnen een half uurtje opnieuw een aantal keren proberen leverde mij de juiste configuratie van mijn phone op. Binnen dat half uur was het NLAlert nog te ontvangen (moest wel elke keer de phone daarvoor afsluiten en opnieuw opstarten). Wat dat betreft zouden de nieuwe smartphones veel beter voor-geconfigureerd moeten worden, want de klant moet in een nieuw apparaat maar even uitzoeken wat er mis was.

Het gaat hier om de Alcatel 1S type 5024D
17-12-2019, 13:10 door Anoniem
Ik heb het alert wel op mijn prive telefoon ontvangen niet op mijn werk telefoon waarop ik deze eerder wel ontving toen het het nog mijn prive telefoon was.
17-12-2019, 23:25 door Anoniem
Door Erik van Straten: Vergelijkbaar met wat Scriptkid meldt op Tweakers (https://tweakers.net/nieuws/161252/overheid-85-procent-nederlanders-ontving-testbericht-nl-alert.html?showReaction=13800518#r_13800518): hoewel het goede nieuws is dat 85% het wel ontving, is het slechte nieuws dat 15% (meer dan 2 miljoen mensen) het niet ontvingen.

En toen was er niet eens een grote T-Mobile storing, maar [sarcasme:on] dat soort storingen vinden natuurlijk nooit plaats als zo'n Alert een keer echt nodig is, laat staan dat een calamiteit zo'n storing zou kunnen veroorzaken [sarcasme:off].

In de thread op Tweakers lees ik trouwens ook dat sommigen de ontvangst van NL-alert uitzetten vanwege de herrie en/of batterijgebruik. En mij moeder (flink op leeftijd) heeft een stupidphone die ze alleen aanzet als ze verwacht gebeld te worden.........

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een NL-Alert niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had of omdat je telefoon gebruik maakte van een oud mobiel netwerk (2G of 3G) waarbij het NL-Alert niet altijd wordt ontvangen als je op dat moment belt of internet, of als je telefoon aan het updaten is.
(bron: https://crisis.nl/nl-alert/over-nl-alert/)

Daarbij:
Ontvang je een NL-Alert? Informeer altijd je omgeving!!!, zodat ook zij weten wat er aan de hand is en wat zij moeten doen. (bron: https://crisis.nl/nl-alert/)

Ik denk dat geen enkel medium 100% dekkend is, maar het lijkt me zinnig dat standaard ook via autoradio's alert-berichten worden omgeroepen. In ieder geval de echte alerts.
Want eh.... mobiel vasthouden tijdens het rijden ken niet he!
18-12-2019, 06:17 door Jean Vohur
Door Anoniem: Ik heb het alert wel op mijn prive telefoon ontvangen niet op mijn werk telefoon waarop ik deze eerder wel ontving toen het het nog mijn prive telefoon was.

WAT ZEG JE? Niet op je werktelefoon? Wil jouw baas jou dood hebben of zo?
18-12-2019, 12:38 door Anoniem
oke moeten we dit vieren of zo?
23-12-2019, 10:09 door Anoniem
Ach wat zou het een alert nee ik heb het niet ontvangen! Ja het staat wel als zodanig ingesteld. Ik blij dat ik rotzooi niet ontvang .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.