Veel Nederlanders gedragen zich onveilig op internet. Ze maken gebruik van zwakke wachtwoorden, ook al denken ze zelf van niet, en downloaden onveilige software. Daarnaast deelt een aanzienlijk deel persoonlijke gegevens, zo blijkt uit onderzoek van het Centre of Expertise Cybersecurity van De Haagse Hogeschool en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) dat in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) werd uitgevoerd.
Voor het onderzoek werden 2400 Nederlanders ondervraagd. De onderzoekers stellen dat er grote verschillen bestaan tussen het zelf-gerapporteerde gedrag van de respondenten en het daadwerkelijke gedrag. Uit de objectieve metingen die de onderzoekers uitvoerden blijkt steeds dat mensen zich nog onveiliger gedragen dan dat ze rapporteren te doen. Deelnemers stellen zelf dat ze wachtwoorden niet delen en sterke wachtwoorden kiezen.
"De objectieve metingen laten een ander beeld zien: 89 procent van de respondenten heeft een zwak wachtwoord gebruikt. Zelfs als we alleen kijken naar de respondenten die aan het eind van de vragenlijst aangeven dat ze een wachtwoord hebben gekozen op dezelfde wijze als ze dat normaal zouden doen, dan blijkt dat 83 procent een zwak wachtwoord gebruikt", aldus de onderzoekers.
"Als we nóg iets specifieker kijken naar het gedrag van de respondenten en als uitgangspunt nemen dat alleen de lengte van het wachtwoord ertoe doet en we weer alleen kijken naar de groep die aan heeft gegeven op eenzelfde wijze het wachtwoord te hebben gekozen, blijkt dat 51 procent een wachtwoord van zeven of minder tekens kiest."
Deelnemers aan het onderzoek stellen zich veilig op internet te gedragen. Wederom laat de objectieve meting een ander beeld zien. Veertig procent van de respondenten downloadt namelijk onbekende software als er een pop-up verschijnt tijdens een video die niet wil afspelen. Een zelfde beeld is te zien bij het online delen van persoonlijke gegevens. Deelnemers aan het onderzoek zeggen zich bewust te zijn van de risico's van het delen van persoonlijke gegevens, maar doen dit in de praktijk wel. Zo geeft een aanzienlijk deel zijn of haar geboortedatum (37,5 procent), volledig naam (31 procent), e-mailadres (28,1 procent), postcode (27 procent) en huisnummer (20,4 procent). Bijna vijf procent is bovendien bereid tot het invullen van de laatste drie cijfers van hun bankrekeningnummer.
"De belangrijkste conclusie is dus dat Nederlanders zich online vaak niet veilig gedragen. Dat is terug te zien in de cijfers over slachtofferschap. We hebben respondenten namelijk ook gevraagd of ze ooit slachtoffer zijn geworden van een of meerdere vormen van cybercrime. In totaal werd 13,6 procent van de respondenten het afgelopen jaar slachtoffer van online criminaliteit", zo concluderen de onderzoekers (pdf).
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat weten dat op basis van de onderzoeksresultaten conclusies worden getrokken voor de aanpak van cybercrime.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.