Door Anoniem: Je telt niet voor de wet als één, gemeenschap van goederen betekent dat de (meeste) bezittingen van de echtgenoten als gedeeld bezit worden behandeld. Gedeeld bezit van twee personen maakt nog niet dat die twee personen voor de wet één peroon zijn. Als een van de twee een misdrijf pleegt dan is het niet de bedoeling dat de ander, als die niet medeplichtig is, ervoor gevangen gezet wordt, om maar wat te noemen.
En gemeenschap van goederen is geen gemeenschap van data. Gegevens moeten desgevraagd aan de betrokkene worden verstrekt, dat is de persoon zelf over wie die gegevens gaan. De AVG noemt wel dat de wettelijke vertegenwoordiger van kinderen tot 16 jaar namens die kinderen gegevens mag opvragen, maar over partners en echtgenoten wordt met geen woord gerept.
Dat de term "gerechtvaardigd belang" her en der voorkomt in de AVG wil nog niet zeggen dat er rechten ontstaan door "gerechtvaardigd belang" te roepen bij iets dat niet in de AVG is geregeld. Het is geen toverspreuk.
Ik denk dus niet dat het kan. Je kan als echtgenoot valsspelen en kijken hoe ver je komt door je voor te doen als je partner of te beweren dat je namens je partner iets aan het regelen bent, maar voor zover ik zie heeft de wet niet geregeld dat je dat mag. Dan ben je geen recht aan het uitoefenen, dan maak je je schuldig aan social engineering.
Klopt als een bus .. ik heb dit al met meerdere bedrijven aan de hand gehad. Bijvoorbeeld als ik bel met de zorgverzekering met een vraag over een factuur van mijn eega ... dan krijg ik dus geen info (zelfs niet als ik mijzelf identificeer met dezelfde achternaam en adres via mijn eigen verzekeringsgegevens)