image

Tsjechische privacytoezichthouder doet onderzoek naar Avast

woensdag 12 februari 2020, 17:07 door Redactie, 10 reacties

De Tsjechische privacytoezichthouder is een onderzoek naar antivirusbedrijf Avast gestart wegens de verkoop van gebruikersgegevens aan derde partijen. Volgens Ivana Janu, hoofd van het Office for Personal Data Protection, is er een vermoeden van een ernstige en uitgebreide privacyschending.

Avast had een dochteronderneming genaamd Jumpshot die gegevens van Avast-gebruikers verwerkte. Vervolgens werd de, volgens Avast geanonimiseerde data, aan klanten verkocht. Het ging onder andere om Google en Microsoft. Die konden zo zien hoe mensen van het internet gebruikmaken. Bijvoorbeeld welk percentage gebruikers van de ene naar de andere website ging. Het ging onder andere om zoekopdrachten, bekeken locaties op Google Maps, bezochte LinkedIn-pagina's, bekeken YouTube-video's en andere zaken. Vanwege de ophef die ontstond besloot Avast het bedrijf Jumpshot te sluiten.

Nu blijkt dat de Tsjechische privacytoezichthouder een voorlopig onderzoek naar de verkoop van de gegevens is gestart. "Op het moment verzamelen we informatie over de zaak. Er is een vermoeden van een ernstige en uitgebreide schending in de bescherming van de persoonlijke data van gebruikers. Gebaseerd op de onderzoeksresultaten zullen er verdere stappen worden ondernomen en het publiek zal te zijner tijd worden geïnformeerd", aldus Janu. Avast laat in een reactie tegenover Vice Magazine weten dat het volledig zal meewerken met het onderzoek van de toezichthouder.

Reacties (10)
12-02-2020, 20:25 door Anoniem
'Gratis' en ongetwijfeld populair bij mensen die niets te verbergen hebben.
13-02-2020, 06:28 door The FOSS
Door Anoniem: Vervolgens werd de, volgens Avast geanonimiseerde data, aan klanten verkocht.

Als die data niet (goed) geanonimiseerd blijken te zijn, dan heeft Avast écht een probleem!
13-02-2020, 07:51 door Anoniem
Alle anti-virus boeren maken zich hier schuldig aan dus lijkt me een grootschalig onderzoek naar privacy bij het gebruik van anti-virus software wel op zijn plaats. En de grap is dat veel van die anti-virus boeren zogenaamde privacy tools in hun pakket stoppen om de privacy te beschermen terwijl ze deze zelf schenden.
Ik zet standaard alle bescherming tegen phishing en gevaarlijke websites uit want daarmee wordt je e-mail en je surfverkeer gemonitort. Ublock beschermt je beter zonder gegevens over je surfgedrag vast te leggen en als je nu nog zo dom bent om in phishing te trappen dan helpen anti-phishing tools ook niet meer want die zijn namelijk verre van perfect.
Niet overal op klikken, gezond verstand gebruiken en Ublock in je browsers gebruiken. En de meest belangrijke internet regels worden vaak vergeten, " niets is gratis en als het te goed is om waar te zijn dan is het niet waar".
Oh, en zet dan ook nog een Pi-hole in je netwerk en de kans dat je getroffen wordt is stukken kleiner geworden.
13-02-2020, 08:38 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Anoniem: Vervolgens werd de, volgens Avast geanonimiseerde data, aan klanten verkocht.

Als die data niet (goed) geanonimiseerd blijken te zijn, dan heeft Avast écht een probleem!

Probleem is dat data in de definitie van de GDPR bijna niet te anonimiseren is. Overweging 26 legt uit: "Om te bepalen of een natuurlijke persoon identificeerbaar is, moet rekening worden gehouden met alle middelen waarvan redelijkerwijs valt te verwachten dat zij worden gebruikt door de verwerkingsverantwoordelijke of door een andere persoon om de natuurlijke persoon direct of indirect te identificeren, bijvoorbeeld selectietechnieken. Om uit te maken of van middelen redelijkerwijs valt te verwachten dat zij zullen worden gebruikt om de natuurlijke persoon te identificeren, moet rekening worden gehouden met alle objectieve factoren, zoals de kosten van en de tijd benodigd voor identificatie, met inachtneming van de beschikbare technologie op het tijdstip van verwerking en de technologische ontwikkelingen."

Wie is er oud genoeg om zich het spelletje "Wie is het" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_het%3F) nog te herinneren? Dat soort technieken worden nu relevant. Wie had nog maar een paar jaar geleden kunnen denken dat je de Netflix kijkersdata waar alle persoonskenmerken uit zijn geschrapt (en best grondig) toch kan de-anonimiseren als je ze naast de IMDB reviews legt en de tijden en ratings vergelijkt, met nog als bonus de politieke overtuiging, sexuele orientatie en wie weet wat voor andere zaken waar mensen nogal eens een keer voor gepotenramd (of anderszins ge--ramd) worden (http://arxivblog.com/?p=142)? En dan is het ineens niet anoniem (of leuk) meer. En let op, wat gisteren werk was voor een universiteit, is dat morgen voor een derderangs programmeur en overmorgen voor Jan Antihomo (of wat anders) Boerenfluitjes die net genoeg weet om een tooltje van het internet te downloaden.

Dat is het lastige. De techniek is neutraal, niet goed of verkeerd, en kan heel veel goeds doen. Maar het dwingt ons ook om totaal anders over risico's te gaan denken.
13-02-2020, 11:09 door marco275
Jaren Avast gebruikt. Maar het ging op een gegeven moment snel bergafwaarts met dat programma. Veel reclame, adware en meuk waar je niet op zat te wachten waardoor het steeds groter en trager werd. Uiteindelijk de hele zooi van mijn PC gegooid en geen moment spijt van gehad. Sinds CCleaner door Avast is overgenomen is dat programma ook zienderogen achteruit gegaan.
13-02-2020, 11:31 door Anoniem
Door marco275: Jaren Avast gebruikt. Maar het ging op een gegeven moment snel bergafwaarts met dat programma. Veel reclame, adware en meuk waar je niet op zat te wachten waardoor het steeds groter en trager werd. Uiteindelijk de hele zooi van mijn PC gegooid en geen moment spijt van gehad. Sinds CCleaner door Avast is overgenomen is dat programma ook zienderogen achteruit gegaan.
Je kon/ kan altijd selecteren, wat je geïnstalleerd wil hebben, zoals met de meeste programma's!
13-02-2020, 18:30 door [Account Verwijderd]
Door The FOSS:
Door Anoniem: Vervolgens werd de, volgens Avast geanonimiseerde data, aan klanten verkocht.

Als die data niet (goed) geanonimiseerd blijken te zijn, dan heeft Avast écht een probleem!

Met voldoende geanonimiseerde data ben je niet meer anoniem.
13-02-2020, 19:49 door The FOSS - Bijgewerkt: 13-02-2020, 19:54
Door Covid-19:
Door The FOSS:
Door Anoniem: Vervolgens werd de, volgens Avast geanonimiseerde data, aan klanten verkocht.

Als die data niet (goed) geanonimiseerd blijken te zijn, dan heeft Avast écht een probleem!

Met voldoende geanonimiseerde data ben je niet meer anoniem.

Volgens mij niet schubdier. Want in de geanonimiseerde data zit gewoonweg niet de informatie waarmee anonimiteit opgeheven kan worden. Alleen bij koppelingen met andere niet geanonimiseerde data kan dat. Zoals het voorbeeld van de geanonimiseerde Netflix data die bij koppeling met IMDB data de anonimiteit prijsgaf.
13-02-2020, 21:58 door Anoniem
There s NO thing like a free ride
13-02-2020, 23:22 door Anoniem
Wie zegt dat die de-anonimiserende koppeling in onze surveillance maatschappij van 2020
al niet standaard plaats vinden?
Als je al een Globale Big Tech Data Slurper hebt die over heel Interwebz je bewegingen op vrijwel alle websites stalkt.
Naam begint met een G.. ra..ra..ra. Dan moet dat toch wel duidelijk zijn voor de meesten onder ons.

Daar heb je geen rakettechnologie voor nodig om dat te weten te komen, slechts heel veel informatie
en zeer uitgekiende steeds veranderende algoritmen zijn voor deze mega-stalker genoeg.
Vind je het gek dat verkeerd voorbeeld, verkeerd doet volgen?

Wat gaan we eraan doen? Voorlopig niets, want alles en iedereen die er toe doet, doet er aan mee.
Zij vinden het dus niet zo'n groot probleem, tot het ons allen een keer in de k*nt komt bijten.

Het is zo'n beetje het globale profijtbeginsel van multinational en (supra-)regeringen,
alsmede dat gedeelte van de wereldbevolking die zich hiermee solidair heeft verklaard
of gedwongen wordt solidair te zijn bij staatskapitalisme.

J.O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.