/dev/null - Overig

Overstappen op Linux

20-02-2020, 18:24 door Anoniem, 61 reacties
(Excuses mocht ik dubbel gepost hebben)

Hoi allemaal,

Ik ben momenteel een Windows gebruiker die er aan het over nadenken is om over te stappen op Linux. Mijn voorkeur gaat uit naar Ubuntu maar ik ben nog niet zo zeker van dat al mijn software wel werkt op Ubuntu of dat hier goede alternatieven voor zijn.

Om te browsen gebruik ik Edge, deze zou te vervangen zijn door Firefox of Chrome maar ik gebruik ook aantal andere Microsoft producten waar ik nog mijn twijfels over heb.

Voor cloudopslag gebruik ik OneDrive waar ik 1,5 TB aan opslag heb mede dankzij een Office 365 abonnement. Voor cloudopslag zou ik over kunnen stappen op Dropbox maar daar heb ik dan 2GB ruimte en ben ik beperkt tot 3 systemen waarop ik het kan installeren. Office 365 zou ik kunnen vervangen door LibreOffice met uitzondering van Outlook. Ik gebruik namelijk ook een e-mail account van Microsoft genaamd Outlook.com en in Outlook worden mijn contacten en agenda items gescroniseerd via exchange zodat ik deze op een andere Outlook app altijd bij me heb. Werkt zoiets ook op Linux? Ik weet dat Thunderbird bestaat maar dat heeft volgens mij geen exchange ondersteuning.

Kortom, zijn er hier mensen die tips voor mij hebben voordat ik de stap overweeg?

Alvast bedankt.
Reacties (61)
20-02-2020, 20:18 door Anoniem
Security.NL is misschien niet het juiste ICT forum voor een open vraag over een platform migratie. Niet alleen omdat dat hier een nogal "licht ontvlambaar onderwerp" is, maar omdat daarvoor veel geschikter bronnen zijn. Rustiger vaarwater.

Steek voor je vraag je licht daarom op bij:

https://ubuntu.com/#community
https://forum.ubuntu-nl.org/
20-02-2020, 20:55 door linux4 - Bijgewerkt: 20-02-2020, 20:59
Hoi,

Ik ben zelf ruim 7 jaar privé Linux gebruiker, Mint en Manjaro maar heb ook gezinsleden met Windows 10. Als je ook maar op één of andere manier echt gebonden bent aan Office 365, Onedrive, Outlook.com via een abonnement of via je school of studie adviseer ik je bij Windows 10 te blijven. Je gaat dit simpelweg niet redden met Libre Office en Linux.

Voor alle overige zaken is Linux in veel opzichten beter. Als browser gebruik ik Chromium en ben nog nooit tegen compatibiliteit problemen aangelopen. Het onderhoud van b.v. Linux Mint is eenvoudiger dan Windows 10 en de kwaliteit gewoon erg goed, ook van updates.

Adobe Photoshop is ook een punt van aandacht, daar is voor Linux simpelweg geen goed alternatief voor, met GIMP red je het niet. Het is ook niet makkelijk in gebruik. Voor Adobe Illustrator is dan weer wel een mooi alternatief, Krita, werkt ook fijn op Windows 10, kan zich echt meten met AI.

Thunderbird is een geweldig email programma voor IMAP, ook i.c.m. met GMail of Outlook maar er is geen Exchange ondersteuning.

Voor cloudopslag gebruik ik PCloud, naar mijn idee gaan die goed om met je privacy, Zwitsers. Dropbox vertrouw ik niet en je krijgt weinig opslagruimte.

Dit is mijn persoonlijke ervaring van de afgelopen jaren, niet meer en niet minder.
20-02-2020, 21:33 door Anoniem
Door linux4: Als je ook maar op één of andere manier echt gebonden bent aan Office 365, Onedrive, Outlook.com via een abonnement of via je school of studie adviseer ik je bij Windows 10 te blijven.

Echt waar? Dat dacht je maar, want...

...als het echt niet anders kan, dan start ik Microsoft Office op school ook gewoon onder Ubuntu op :-)

CodeWeavers CrossOver is a Microsoft Windows compatibility layer available for Linux, macOS, and Chrome OS. This compatibility layer enables many Windows-based applications to run on Linux operating systems, macOS, or Chrome OS.

https://en.wikipedia.org/wiki/CrossOver_(software)
20-02-2020, 22:03 door Anoniem
Misschien zou je kunnen opteren voor een dual boot Ubuntu Windows 10.
Office migratie is inderdaad erg tricky op Ubuntu.
Virtualisatie is ook iets wat je zou kunnen overwegen....
Ik draai Windows 8.1 virtueel gebruik dit ook voor MS office al gebeurt dit niet zo vaak.
Werkt heel goed maar nogmaals gebruik het enkel voor simpele zaken zoals een CV voorstellingsbrief etc etc etc
Wil je een Europees alternatief voor Dropbox zou je kunnen opteren voor JOTTACLOUD betaal je wel iets meer.
Waarom wil je eigenlijk overstappen naar linux ?
Security Privacy of gewoon uit algemene interesse ?
20-02-2020, 22:46 door Anoniem
Installeer Virtualbox waarin je een Linux distributie (of ander OS) kunt installeren.

Zodoende kun je experimenteren en heb je tegelijkertijd een rollback systeem. Dus als er wat fout gaat kun je altijd naar een eerdere snapshot terugkeren.

(Of je springt in het diepe en installeert meteen OpenBSD met ZFS, it's worth it!)
20-02-2020, 22:52 door Anoniem
Je moet niet "denken over", wat je moet doen is linux installeren en er mee werken.

Ik zou niet gelijk je hele windows wegsmijten. Als je een extra computer hebt dan kun je die pakken. Oudjes doen het meestal nog prima, een core2 met een goede hoeveelheid RAM is al ruim voldoende. (De grote geheugenvreter hier is de browser, niet mijn xtermpjes met editors enzo erin.) Of je installeert op een USB-stick en boot daarvanaf. Ikzelf heb werkende installaties op 4 GB stickjes en ruimte genoeg om te doen wat ik wil doen, maar ik heb dan ook weinig nodig; pak een iets grotere stick, zeg 16 of 32 GB en maak het jezelf gemakkelijk. Of je pakt een partitie-editor en je maakt wat ruimte, bouwt een klassieke dual-boot.

Dat klinkt allemaal verschrikkelijk ingewikkeld tot je het een paar keer gedaan hebt. Wel eerst even backups trekken als je met je windows-installatie gaat schuiven. Maar alleen al die extra vaardigheden opdoen is al waardevol. Het zou zeker ook een goed idee zijn om een paar verschillende linux-distributies te proberen. Niet tegelijk, maar zo een maandje dit, dan een maandje dat. Met een paar stickjes kan je naar believen wisselen.

Je moet niet proberen om precies zo te willen werken als op windows*. Een hele hoop dingen werken er gewoon anders. Het hele concept van één programma dat email en calendaring tegelijk doet, bijvoorbeeld, is iets heel microsofterigs. Je kijkt dus naar programmas die elk een ding doen en als het even kan ook nog onderling samenwerken, of dat je die verbinding zelf met weinig moeite kan leggen. Dat laatste, dat je met weinig moeite dingen aanelkaar kan knutselen is niet zo heel erg de GUI-manier maar wel heel erg de Unix CLI-manier, waar linux toch een en ander van afgekeken heeft.

Een beetje linux-distributie sterft van de programmas die je zondermeer kan installeren, dus voordat je zelf gaat knutselen, kijk gerust rond wat er te krijg is, en probeer minstens een paar verschillende opties. Wat heb je nodig? Kijk wat de handelingen zijn die je nu vaak doet, bijvoorbeeld "briefje schrijven", en zoek daar passende programmas bij. Dus op functie, niet op "lijkt wat ik ook op windows doe".


* Ondanks dat het dus best gebeurt dat mensen denken dat ze met windows werken want ze hebben toch een computer voor hun neus en iets dat op word lijkt, en dan is het eigenlijk linux met open- of libreoffice. Ik ga ervanuit dat je wil weten wat je doet, maar doe dan dus "linux", niet "linux maar we doen net of het nog windows is".
20-02-2020, 22:59 door MathFox
Ik gebruik al meer dan 20 jaar Linux thuis. Op mijn werk heb ik nu weer Windows.

Ik sluit me aan bij wat linux4 zegt; het hangt van de programma's af die je nodig hebt of Linux een volwaardig alternatief is. Mijn favoriete set applicaties is Firefox, Thunderbird plus Libre Office; zowel onder Linux als onder Windows.

Je hoeft niet in een keer "cold turkey" over te stappen; het is heel goed mogelijk om Linux naast Windows op een PC te installeren en bij het booten te kiezen voor een OS. Of je probeert Linux eerst in een VM.
20-02-2020, 23:04 door Anoniem
Installeer een linux-distributie naast je huidige windows-versie, dus maak een dual boot systeem. Probeer in Linux of je Microsoft-software al of niet via wine goed loopt of probeer de Linux-alternatieven uit. Ben je tevreden over Linux, dan schakel je gewoon over.
Voordelen van Linux:
Start sneller op en sluit sneller af.
Updaten duurt ook korter.
Vrij weinig malware.
21-02-2020, 00:58 door Anoniem
Mijn voorkeur gaat uit naar Ubuntu maar ik ben nog niet zo zeker van dat al mijn software wel werkt op Ubuntu maar ik ben nog niet zo zeker van dat al mijn software wel werkt op Ubuntu of dat hier goede alternatieven voor zijn

De keuze van de distributie van Linux heeft vrijwel geen invloed op welke software er op werkt.
Je kunt die twee dingen totaal los van elkaar bekijken en overwegen.
De keuze van distributie (en opties tijdens de installatie) wordt veel meer bepaald door de leeftijd van je computer en wat je verwacht van bijvoorbeeld support van hardware mogelijkheden. Op een oud beestje moet je niet de meest flitsende versie installeren (zoals Ubuntu met de default desktop manager) omdat het dan wel eens traag zou kunnen worden.
Maar dat staat los van het beschikbaar hebben van LibreOffice, dat is er altijd wel.

En zoals anderen al schrijven, of je met een Linux systeem kunt wat je er de hele dag mee doet hangt er vanaf wat je doet en hoezeer je bereid bent om andere oplossingen om hetzelfde te bereiken te volgen.
Zelf werk ik al 27 jaar uitsluitend met Linux op mijn thuiscomputer (dwz al van VOOR dat er "Windows bestond", waarbij ik versie 1 tot 3 van Windows niet meetel omdat dit gewoon een MSDOS programma was, geen operating system).
Daardoor bekijk ik het meestal niet vanuit de hoek "kan ik met Linux wel wat ik ook met Windows kon", maar eerder andersom. Ik kan me wel voorstellen dat dit voor anderen niet zo is.
21-02-2020, 08:18 door Anoniem
Mogen we vragen waarom je zit te denken over te stappen? Waarom ben je niet geheel tevreden meer? Die vragen stel ik omdat bij elke verandering een aanpassing gepaard gaat en mensen hebben daar moeite mee meestal. Als de aanpassingen emotioneel/rationeel groter zijn dan de klachten of ontevredenheden, dan kan ik je adviseren je de moeite te besparen. Je gaat toch geen happy bunny worden. Als je wilt kijken of Linux iets is vanuit interesse, dan doet het er eigenlijk vooralsnog niet toe of elke applicatie waar jij zo aan gewend bent geraakt en nu als onmisbaar ervaart niet 100% compatibel beschikbaar lijkt te zijn.

Zelf heb ik 20j geleden na het schrijven van een PhD thesis in word op een NT machine het windows domein verlaten en nooit meer omgekeken. Mijn redenen waren deels principieel, collegea gebruikten al veel linux om mij heen en heb hun ook zien werken, en ik doe veel aan ontwikkeling. Al met al was het lastigste destijds laptops zoeken die 100% werken met de distros destijds. Dat is tegenwoordig wel anders. Als ik nu weer een technise document moeten schrijven gebruik ik LaTeX zoals mijn collegae dat destijds ook deden. Even wennen, maar wat een kracht en vrijheid je er voor terug krijgt is mijn ervaring. Oh en updates doorvoeren is vliegen gewoonweg...
21-02-2020, 08:28 door Anoniem
Kan makkelijk, Ubuntu heeft in het software center (de ubuntu appstore) ook een onedrive client applicatie. Libre Office heeft echter geen nederlandse spelli gscontrolle (pun). Alleen sommige applicaties zoals Cisco Packet Tracer gaan echt niet werken. Daar gebruik je dan een windows vm voor.

Ik zou voor het gemak lekker bij Windows 10 blijven. Maar het kan natuurlijk. Ik doe er momenteel me hbo op. Eerst op Ubuntu en nu op Parrot Security Home (debian).
21-02-2020, 08:34 door Anoniem
Door Anoniem: Security.NL is misschien niet het juiste ICT forum voor een open vraag over een platform migratie. Niet alleen omdat dat hier een nogal "licht ontvlambaar onderwerp" is, maar omdat daarvoor veel geschikter bronnen zijn. Rustiger vaarwater.

Steek voor je vraag je licht daarom op bij:

https://ubuntu.com/#community
https://forum.ubuntu-nl.org/

Crossover kan hier ook bij helpen
https://www.codeweavers.com
21-02-2020, 09:39 door linux4
Door Anoniem:
Door linux4: Als je ook maar op één of andere manier echt gebonden bent aan Office 365, Onedrive, Outlook.com via een abonnement of via je school of studie adviseer ik je bij Windows 10 te blijven.

Echt waar? Dat dacht je maar, want...

...als het echt niet anders kan, dan start ik Microsoft Office op school ook gewoon onder Ubuntu op :-)

CodeWeavers CrossOver is a Microsoft Windows compatibility layer available for Linux, macOS, and Chrome OS. This compatibility layer enables many Windows-based applications to run on Linux operating systems, macOS, or Chrome OS.

https://en.wikipedia.org/wiki/CrossOver_(software)

Wat ik niet wil is Microsoft applicaties op mijn Linux installatie, ook niet via CrossOver. Op die manier haal je namelijk de kwaliteit van het hele Linux systeem weer naar beneden door inferieure Microsoft producten.

Ik ga dan liever voor dual boot. Als het maar even kan draai ik alles native Linux en alleen als het echt niet anders kan Windows 10, accepterende dat ik af en toe tegen ellende aanloop en ik getergd wordt door langdradige update procedures.
21-02-2020, 09:49 door jef00
Hi,

Ik ben ook sinds een jaar een Linux gebruiker geworden. Voor Office 365 zou ik je het programma “Hiri” aanbevelen https://www.hiri.com/ . Helaas is dit wel een betaald voor alternatief voor je e-mail client. Wanneer je Ubuntu wilt gaan gebruiken of een andere Gnome distro kan je voor de Onedrive bestanden misschien online accounts gebruiken dit is een optie binnen Gnome. Persoonlijk gebruik ik het voor mijn Google drive, de bestanden zijn dan te benaderen via de verkenner (nautilus)
21-02-2020, 10:05 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 08:28 uur:
[...] Ubuntu [...]. Libre Office heeft echter geen nederlandse spelli gscontrolle (pun).
Simpel toe te voegen door in de terminal dit uit te voeren:
sudo apt install hunspell-nl
21-02-2020, 12:33 door souplost - Bijgewerkt: 21-02-2020, 12:33
Er bestaat niet zo iets als DE LINUX desktop en die gaat er ook NIET komen om de doodeenvoudige reden dat er NIETS aan te verdienen valt. Bij de commerciële bedrijven (zo als IBM etc) heeft het geen prioriteit want het geld haal je uit de cloud.
Divere enterprise Linux distros zijn meer toegespitst op ontwikkelaars en security mensen want die kiezen wel massaal voor Linux en Macbooks. Pure windowskantoor automatisering is een aflopende zaak en kost alleen maar meer geld. BYOD blijkt ook steeds meer van alles wat te zijn. Microsoft doet het nog om haar vendor lock in stand te houden. Ze zouden er graag vanaf willen omdat de naam Windows intussen ook flink besmeurd is. Krachten binnen MS willen ook van deze naam af.

Wat wel goed gaat zijn de Chromebooks voor scholen omdat dat duidelijk in de markt is gezet en geadverteerd wordt door Google als het virusvrije en probleemloze update alternatief.

Ga naar https://distrowatch.com/ en probeer een LIVE distro die van een USB stick opstart.
21-02-2020, 12:53 door Anoniem
Ik sluit me aan bij wat in mijn ogen het beste advies is, al door meerdere mensen gegeven:

Installeer een Linux-distributie (bijvoorbeeld Ubuntu) naast Windows en neem rustig je tijd om er vertrouwd mee te raken en te kijken wat ermee kan en hoe dat bevalt. De kans bestaat dat er dingen zijn die voor jou een achteruitgang zijn maar net zo goed dat er dingen zijn die juist beter bevallen dan hoe het onder Windows gaat. Hoe de balans uitpakt, en of er dingen zijn die Windows onmisbaar maken, zijn heel persoonlijk en die moet je zelf ondervinden.

Je gaat een heleboel nieuwe dingen leren als je met een ander besturingssysteem werkt, en dat is potentieel overweldigend veel, als je alles in een keer probeert te doorgronden. Gun het jezelf om rustig de tijd ervoor te nemen, om niet alles in een keer te hoeven beheersen, en je hoeft ook helemaal niet alles te beheersen om een systeem goed te gebruiken, en zorg dat je altijd je vertrouwde Windows-systeem achter de hand hebt zolang niet volkomen duidelijk is dat Linux voor jou biedt wat je wilt. Niet omdat Linux moeilijk in gebruik is, volgens mij is dat al lang en breed achterhaald, maar omdat elk modern besturingssysteem intern razend complex is en de attitude waarme Linux wordt ontwikkeld open is: er zijn makkelijke user interfaces maar tegelijk zet men ook niet alles op alles om de gebruiker van alles wat zich onder de motorkap afspeelt af te schermen, wie daar interesse voor heeft kan zijn systeem ook op een heel andere manier gebruiken en bedienen dan (alleen) via een makkelijke grafische user-interface.

Er is een enorme diversiteit aan Linux-distributies, en binnen zo'n distributie is er weer een enorme diversiteit aan verschillende desktop- en window managers, en ook voor veel andere software zal je een enorme diversiteit aan mogelijkheden aantreffen. Die diversiteit en die keuzemogelijkheden worden vaak als kritiek op Linux genoemd: waarom kan men niet een eenduidig geheel bieden zonder al die verwarrende keuzestress? Laat je niet gek maken, je hoeft het helemaal niet allemaal te overzien. Ga gewoon voor een mainstream-distributie als Ubuntu, en pas wanneer je er vertrouwd mee bent en je ruimte in je kop hebt om eens iets anders te proberen, én daar ook behoefte aan voelt en zin in hebt, kan je eens kijken wat er nog meer onder de zon is. Dan kan het nadeel van al die onoverzichtelijke mogelijkheden omslaan in juist een enorm voordeel: je wordt niet gedwongen om alles te doen op de manier die de leverancier bedacht heeft, je kan ontdekken wat jou bevalt.

Ik heb die kennismaking in een heel andere tijd gedaan, eind jaren '90, toen je het internet nog opging met inbelverbindingen, toen Linux-distributies in cd-boxen te koop waren in computer- en boekwinkels, toen Ubuntu en cloud-computing nog lang niet bestonden. De kennismaking toen was heel anders dan die nu zal zijn, maar ik vertel er toch iets over omdat het soort proces dat ik doormaakte iets zegt over de waarde van de rijkdom aan mogelijkheden die ook nu nog beschikbaar is in die wereld.

Ik begon met SuZe, toen een Duits bedrijf dat een zo rijk mogelijk desktopsysteem wilde leveren. Het was op KDE gebaseerd, Windows95/98-achtig qua user interface maar dan beduidend gelikter en veelzijdiger. Helaas bood zo'n groot pakket aan mogelijkheden en software dat ik niet meer wist waar ik het qua kennismaking moest zoeken. Omdat ik iemand ben die een systeem ook op wat lagere niveau's wil doorgronden en tegelijk overweldigd was was mijn conclusie dat ik een distributie nodig had die het makkelijk maakte om juist klein en basaal te beginnen en van daaruit geleidelijk aan op te bouwen, niet alles tegelijk maar gedoseerd.

RedHat leek aan dat beeld te voldoen. Dat was toen nog niet gesplitst in Fedora en RedHat Enterprise Edition. Maar dat had ook een andere eigenschap: het wilde de "latest and greatest" bieden aan gebruikers en was (toen, dat zegt niets over nu) niet erg op stabiliteit gericht. Het bleek inderdaad een prima systeem te zijn om op mijn manier kennis te maken met Linux, maar ik heb op een gegeven moment mijn vingers gebrand aan die instabiliteit op een manier die me deed concluderen dat dat absoluut niet mijn ding was, dus ging ik op zoek naar een distributie waarmee je klein kon beginnen én die een focus had op stabiliteit.

Toen vond ik Debian, de distributie waar het latere Ubuntu op gebaseerd is. Dat was een schot in de roos voor mij. Ik kon veel van de kennis die ik met RedHat had opgedaan gebruiken, merkte dat zowel Gnome (waar RedHat mee werkte) als KDE (SuZe) als desktopsysteem beschikbaar waren (onder andere), en stapte weer over op KDE omdat dat me goed beviallen was. 20 jaar geleden ben ik definitief op Debian overgestapt voor mijn privésystemen, en heb ik Windows helemaal achter me gelaten.

Gaandeweg werd ik steeds vaardiger met de commandline, in terminalvensters, die in Linux veel en veel krachtiger is dan DOS-vensters in Windows (Powershell bestond nog niet). Ik merkte dat dat me beviel, en dat ik steeds minder gebruik maakte van bestandsbeheerprogramma's en het KDE-equivalent van het startmenu: ik navigeerde in een terminal naar een directory op en startte grafische programma's met een bestandsnaam als argument vanuit de terminal. Dat gaat allemaal vreselijk vlot dankzij "tab completion": je typt maar een paar letters in, drukt op tab en de commando- en bestandsnamen worden voor je afgemaakt. Voor mij was dat sneller en handiger dan in een grafische interface.

Wat ik als Windows-gebruiker al over me had was dat ik een hekel had aan vensters die elkaar overlappen en dingen afdekken. Eigenlijk wilde ik ze alleen maar naast elkaar, en geen icoontjes op de desktop omdat ook dan dingen worden afgedekt waar je direct bij zou willen kunnen. Sinds ik Windows gebruikte zijn er voorzieningen toegevoegd om dat voor een deel toegankelijker te maken, maar mijn voorkeuren waren zich al een andere kant op aan het ontwikkelen. Op een gegeven moment viel er een muntje: die hele desktop-metafoor waar zoveel systemen op gebaseerd zijn gebruik ik eigenlijk niet, ik vermijd hem juist. Waarom gebruikte ik dan nog KDE, wat juist heel sterk op die desktop-metafoor gebaseerd is?

Ik ging verder kijken en ontdekte dat er inmiddels diverse "tiling window managers" beschikbaar waren, systemen die lichtgewicht zijn, gemaakt om met toetscombinaties aangestuurd te worden (afwijkend van maar logischer opgezet dan wat je gewend bent), en die vensters niet overlappend maar naar keuze full-screen of juist naast elkaar tonen, precies wat mijn voorkeur was (en is). Ik heb beschrijvingen van een paar ervan vergeleken en besloot er een te proberen die "awesome" heet. Een feest van gebruiksgemak voor mij, maar na anderhalf, twee jaar was een aantal toch niet ideale eigenschappen ervan toch genoeg gaan knagen om verder te kijken, en toen vond ik er een die "i3" heet die wat mij betreft nagenoeg perfect is, en die ik inmiddels alweer jaren naar volle tevredenheid gebruik.

Mijn punt is niet dat waar ik op uit ben gekomen voor iedereen ideaal zou zijn, mijn punt is dat al die diversiteit je in staat stelt om dit soort ontdekkingstochten te doen en er gaandeweg achter te komen wat voor jou persoonlijk een aangename en efficiënte manier is om je computers te gebruiken. Die mogelijkheden zijn beduidend groter dan wat Windows te bieden heeft. Je moet jezelf niet gek maken door te denken dat je het allemaal moet kennen en overzien, maar het is geweldig dat het er is als je een punt bereikt waarop het wél wat toevoegt, gewoon op je eigen moment en in je eigen tempo. Ik heb hierboven in een notedop een ontwikkeling van zo'n 20 jaar samengevat. Het overgrote deel van de tijd gebruik ik gewoon mijn computer zonder me druk te maken over wat er nog meer is.

Daar staat tegenover dat als jij software wilt of moet gebruiken die uitsluitend op Windows beschikbaar is daarmee de keuze voor Windows bepaald is, en je zal mij niet horen beweren dat dat dan niet het doorslaggevende argument is. Maar ik ben het ook niet eens met hoe mensen die dit benadrukken vaak doen alsof het besturingssysteem eb de desktop- of windowmanager volstrekt irrelevant zijn, dat het alleen maar om de applicaties gaat. Het is wel degelijk mogelijk dat eigenschappen van zo'n systeem je niet op het lijf geschreven zijn en je hinderen in het gebruik van die applicaties, en daar kom je pas achter als je ondervindt dat het ook kan op een manier die voor jou natuurlijk is. Dan merk je opeens dat je al die tijd op knellende schoenen hebt gelopen en goed passende schoenen ook beschikbaar zijn.

Het is natuurlijk prima mogelijk is dat voor jou juist Windows de goed passende schoen blijkt te zijn. Maar ook dat weet je pas echt als je een beetje hebt geproefd aan andere benaderingen.
21-02-2020, 12:53 door karma4
Door souplost: .. Pure windowskantoor automatisering is een aflopende zaak en kost alleen maar meer geld. ....
Je mist volledig waar de beslissingen en geldstromen echt zitten. Laat dat nu net de kantoorautomatisering zijn.
Ooit verkocht IBM dat aan de beslissers met de innovatie die nu aangeduid wordt als "de pc".
Het aloude probleem dat ICT niet behoorlijk in staat is om informatievoorziening te leveren en daarbij de zozeer gewenste aanpassing van een rapport door de beslissers.
21-02-2020, 13:21 door Anoniem
Security.NL is misschien niet het juiste ICT forum voor een open vraag over een platform migratie. Niet alleen omdat dat hier een nogal "licht ontvlambaar onderwerp" is, maar omdat daarvoor veel geschikter bronnen zijn. Rustiger vaarwater.

Ik zie toch mooie, inhoudelijke, reacties. En weinig ontvlambaars.... ;)
21-02-2020, 13:23 door Anoniem
Pure windowskantoor automatisering is een aflopende zaak en kost alleen maar meer geld....

Vergeet niet dat kosten van automatisering meer omvatten, dan enkel de kosten van software licenties. Open source kan goedkoop zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn....
21-02-2020, 13:30 door linux4
@souplost en @karma4:

Het gaat in dit topic over advies voor een thuisgebruiker. Ik zie enkel objectieve en nuttige meningen/ervaringen van thuisgebruikers behalve die van jullie twee.

@souplost: ik deel je mening wel grotendeels, daar niet van, maar TS heeft hier niets aan voor thuis gebruik.
@karma4: ik ga er vanuit dat jij helemaal geen Linux gebruikt thuis dus ik denk niet dat jouw mening over Linux in dit specifieke topic nuttig is.

Samenvattend: laten we dit topic zo interessant en leuk houden zoals het tot enkele uren terug was.
21-02-2020, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Of je springt in het diepe en installeert meteen OpenBSD met ZFS, it's worth it!

Plons! Het water is koud.

Met de standaard Ubuntu LTS 20.04 desktop installer is een root on ZFS schijf, met read-only snapshots, ook een van de mogelijkheden, naast de meer gebruikelijke LUKS/ext4 optie. Tenminste, dat is voor Ubuntu in april 2020 de verwachting. Voor de geïnteresseerde Linux fan: vat een LUKS/zfs schijf maar op als een paraat staande pantserwagen, voor in geval van een op handen staande gijzeling. Dan valt de toestand van de Ubuntu schijf stapsgewijs in de tijd terug te draaien.

https://zfsonlinux.org/

Onder Debian 10 valt een LUKS/zfs root nu al goed aan de praat te krijgen. OpenBSD is niet iets voor beginners :-)
21-02-2020, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem: (Excuses mocht ik dubbel gepost hebben)
Kortom, zijn er hier mensen die tips voor mij hebben voordat ik de stap overweeg?
Alvast bedankt.

2de computer zodat je parallel kunt testen
21-02-2020, 14:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: (Excuses mocht ik dubbel gepost hebben)
Kortom, zijn er hier mensen die tips voor mij hebben voordat ik de stap overweeg?
Alvast bedankt.

2de computer zodat je parallel kunt testen

Je kunt Linux ook in een VM installeren. Bijvoorbeeld in Oracle Virtual Box.

Een systeem staat op een disk. Dat is dus alles wat nodig is om te verwisselen.
21-02-2020, 15:14 door souplost - Bijgewerkt: 21-02-2020, 15:18
Door linux4: @souplost en @karma4:

Het gaat in dit topic over advies voor een thuisgebruiker. Ik zie enkel objectieve en nuttige meningen/ervaringen van thuisgebruikers behalve die van jullie twee.

@souplost: ik deel je mening wel grotendeels, daar niet van, maar TS heeft hier niets aan voor thuis gebruik.
@karma4: ik ga er vanuit dat jij helemaal geen Linux gebruikt thuis dus ik denk niet dat jouw mening over Linux in dit specifieke topic nuttig is.

Samenvattend: laten we dit topic zo interessant en leuk houden zoals het tot enkele uren terug was.
Er staat wel degelijk advies: Ga naar https://distrowatch.com/ en probeer een LIVE distro die van een USB stick opstart. want DE Linux desktop bestaat namelijk niet.
Ik was wel vergeten te melden (was weggevallen) dat evolution met exchange koppeling interessant kan zijn: https://en.wikipedia.org/wiki/GNOME_Evolution
21-02-2020, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn punt is niet dat waar ik op uit ben gekomen voor iedereen ideaal zou zijn, mijn punt is dat al die diversiteit je in staat stelt om dit soort ontdekkingstochten te doen en er gaandeweg achter te komen wat voor jou persoonlijk een aangename en efficiënte manier is om je computers te gebruiken.


_
|)\
: )
_____ / /____
| (____)
| |(____)
|__.(____)
_____|.__(___)

"ThumbsUp" Award

--------------------
Uitgereikt voor het
tonen van beschaving
en goede manieren
op Security.NL
--------------------

[ 24 karaat ASCII ]
21-02-2020, 15:32 door Anoniem
Ik zou je gewoon aanraden de sprong te wagen. Ik gebruik al 20 jaar helemaal geen windows meer en kan gewoon Exchange gebruiken met 'Hiri' (Hiri is a Linux Email Client Exclusively Created for Microsoft Exchange.) Verder heb je bijvoorbeeld ExpanDrive om OneDrive te kunnen gebruiken. Zo zijn er veel meer voorbeelden te vinden.

Kortom voor elk probleem is een oplossing. ;-)
Ik heet je hierbij welkom bij de Linux community!
21-02-2020, 15:33 door Anoniem
Allerlei advies, maar probeer het gewoon en niet meteen opgeven na een week.
Op die manier kan je het beste oordelen wat wel of niet voor jou werkt.
21-02-2020, 15:35 door souplost - Bijgewerkt: 21-02-2020, 15:37
Door Anoniem: Ik sluit me aan bij wat in mijn ogen het beste advies is, al door meerdere mensen gegeven:

Installeer een Linux-distributie (bijvoorbeeld Ubuntu) naast Windows en neem rustig je tijd om er vertrouwd mee te raken en te kijken wat ermee kan en hoe dat bevalt. .
Als je van alles wilt uitproberen is dat veel te veel werk. Ongetwijfeld moet de win disk ook ge-resized worden. Sneller is (als je tenminste 4G RAM hebt) om mediawriter van windows te installeren en vervolgens een live image op een stick te zetten. B.v. https://getfedora.org/nl/workstation/download/ Kan je het ook op diverse computers uitproberen. Zelfs bij de mediamarkt in de winkel :) Goeie compatibiliteits-test ook als je een computer wil kopen.
21-02-2020, 16:20 door Anoniem
Ik ben momenteel een Windows gebruiker die er aan het over nadenken is om over te stappen op Linux. Mijn voorkeur gaat uit naar Ubuntu maar ik ben nog niet zo zeker van dat al mijn software wel werkt op Ubuntu of dat hier goede alternatieven voor zijn.

Gewoon gaan proberen !

Je kan je huidige Windows ongewijzigd laten staan op je PC of laptop. Of je stoft een ongebruikte PC of laptop af en geeft hem een tweede leven. Een Linux distro zoals Ubuntu kan je eerst proberen met een "live DVD" of een "live USB stick" zonder nog iets permanent te installeren. Hoe je dat exact uitvoert staat stap voor stap beschreven
https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html
(zie punt "A4 Opstartbaar USB-geheugenstaafje maken met Linux Mint of Ubuntu erop"):

Ook de (tijdelijke) aanpassingen in de UEFI (bios) die nodig zijn om Ubuntu te laten opstarten vanaf de "live USB stick" op een Windows 10 PC staan stap voor stap beschreven (zie "A5: Computers met Windows 10: verander eerst een paar instellingen")
Deze instellingen in het UEFI zijn ook op dezelfde manier eventueel weer terug te draaien.

De keuze voor een "Live DVD" of een "LiveUSB stick" wordt bepaald door de mogelijkheden van de PC. Oudere PC's kunnen vaak niet opstarten van een USB stick, nieuwere (dunne) laptops hebben vaak geen DVD drive meer.

Je kan dus vanaf een "Live USB stick" eerst Ubuntu, Linux Mint, Xubuntu of nog een andere Linux distro proberen. De PC draait tijdens een "Live sessie" op de "Live-USB stick" en het Ramgeheugen; op de HDD of SSD wordt tijdens een "Live-sessie" nog geen bitje gewijzigd. Je zal dan wel merken dat de PC nog niet de maximale snelheid haalt: dat is logisch omdat de leessnelheid van een USB stick lager is dan die van een HDD of SSD. Je kan een "Live sessie" afsluiten, de USB stick loskoppelen, de PC opnieuw opstarten en Windows draait weer als vanouds.

Bevalt je de live-sessie, en wil je Ubuntu op de HDD of SSD installeren, dan kan je ook tijdens een "Live-sessie" klikken op de ikoon "installeren" op het bureaublad. Dan krijg je de keuze om (1) Windows te vervangen door Ubuntu of (2) om Ubuntu naast Windows te installeren, dat is dus dual-boot. Tijdens een dual-boot installatie zal Ubuntu de vrije ruimte op de HDD of SSD 50-50 verdelen over Windows en Ubuntu.
https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/installeren.html

Heb je de dual-boot installatie voltooid, dan krijg je bij het starten van de PC een keuzemenu voorschoteld (met de naam GRUB grand unified bootloader) waarin je kan kiezen (1) Ubuntu starten of (2) Windows starten.

Linux-alternatieven voor Exchange kan je op deze pagina bekijken:
https://alternativeto.net/software/microsoft-exchange-server/?platform=linux

Bewaar de Live-USB stick wel: die kan je gebruiken om dezelfde distro op andere PC's of laptops te installeren, of ook om de Linux-partitie weer van de HDD of SSD te verwijderen, en de vrijgekomen schijfruimte weer toe te voegen aan de Windows-partitie, met het programma Gparted.

Mocht je vragen hebben, aarzel niet ...
21-02-2020, 16:32 door Anoniem
Door souplost:
Door Anoniem: Ik sluit me aan bij wat in mijn ogen het beste advies is, al door meerdere mensen gegeven:

Installeer een Linux-distributie (bijvoorbeeld Ubuntu) naast Windows en neem rustig je tijd om er vertrouwd mee te raken en te kijken wat ermee kan en hoe dat bevalt. .
Als je van alles wilt uitproberen is dat veel te veel werk. Ongetwijfeld moet de win disk ook ge-resized worden.
Ik heb, op een systeem waar dat geen optie was, ook wel eens een extra HDD bijgeplaatst en daar Linux op geïnstalleerd. En ik ben het er niet mee eens dat het voor iets dat je voor langere tijd serieus uit wilt proberen teveel werk is om er deze inspanning in te steken. Voor een eerste indruk: helemaal mee eens. Voor na die eerste indruk: maak maar installatie zoals je die uiteindelijk zou gebruiken.

Sneller is (als je tenminste 4G RAM hebt) om mediawriter van windows te installeren en vervolgens een live image op een stick te zetten. B.v. https://getfedora.org/nl/workstation/download/ Kan je het ook op diverse computers uitproberen. Zelfs bij de mediamarkt in de winkel :) Goeie compatibiliteits-test ook als je een computer wil kopen.
Voor zover ik overzie zijn tegenwoordig de installatie-images vaak zowel op een DVD als een USB-stick te plaatsen en zowel bruikbaar als live-systeem als om de installatie te doen. Het levert inderdaad een handig hulpmiddel op op de compatibiliteit van computers te testen voor je het installeert, en in winkels voor je het aanschaft. Heb ik ook wel gedaan.

Maar weet je? Voor je zover bent dat je weet hoe je kan zien dat alles in zo'n computer in een winkel ook echt werkt heb je jezelf al een poosje met Linux vertrouwd gemaakt, en dan heb je het vermoedelijk al eerder op een pc geïnstalleerd.
21-02-2020, 17:20 door souplost
Door Anoniem:
Door souplost:
Door Anoniem: Ik sluit me aan bij wat in mijn ogen het beste advies is, al door meerdere mensen gegeven:

Installeer een Linux-distributie (bijvoorbeeld Ubuntu) naast Windows en neem rustig je tijd om er vertrouwd mee te raken en te kijken wat ermee kan en hoe dat bevalt. .
Als je van alles wilt uitproberen is dat veel te veel werk. Ongetwijfeld moet de win disk ook ge-resized worden.


Maar weet je? Voor je zover bent dat je weet hoe je kan zien dat alles in zo'n computer in een winkel ook echt werkt heb je jezelf al een poosje met Linux vertrouwd gemaakt, en dan heb je het vermoedelijk al eerder op een pc geïnstalleerd.
Klopt maar een smoke test is al voldoende toch. B.v. als het grafisch goed werkt en de audio doet het ook.
21-02-2020, 17:39 door Anoniem
Door souplost: Er bestaat niet zo iets als DE LINUX desktop en die gaat er ook NIET komen om de doodeenvoudige reden dat er NIETS aan te verdienen valt. Bij de commerciële bedrijven (zo als IBM etc) heeft het geen prioriteit want het geld haal je uit de cloud.
Misschien omdat er ook nauwelijks vraag naar is?
Afzien een paar uitzonderingen.... Is er nauwelijks vraag naar.

Als hoor je natuurlijk ieder jaar weer... Dit gaat gaat Linux doorbreken op de desktop. Dit wordt het jaar van de Linux desktop.

Divere enterprise Linux distros zijn meer toegespitst op ontwikkelaars en security mensen want die kiezen wel massaal voor Linux en Macbooks.
Daar zijn ze ook heel goed geschikt voor?

Pure windowskantoor automatisering is een aflopende zaak en kost alleen maar meer geld. BYOD blijkt ook steeds meer van alles wat te zijn. Microsoft doet het nog om haar vendor lock in stand te houden. Ze zouden er graag vanaf willen omdat de naam Windows intussen ook flink besmeurd is. Krachten binnen MS willen ook van deze naam af.
Amen.....

Maar het bedrijfsleven denkt daar nog wel iets anders over, hoor. Je ziet een enorme verschuiving naar autopilot en intune voorbij komen.
BYOD is leuk, maar je ziet ook daar heel veel uitdagingen uit naar voren komen icm security. Sommige dingen zijn op te lossen met bijvoorbeeld Intune.

Wat wel goed gaat zijn de Chromebooks voor scholen omdat dat duidelijk in de markt is gezet en geadverteerd wordt door Google als het virusvrije en probleemloze update alternatief.
Nu nog de applicaties welke je nodig hebt, en een achterstand bij het bedrijfsleven.

Ga naar https://distrowatch.com/ en probeer een LIVE distro die van een USB stick opstart.
Das inderdaad een mogelijkheid. Waarna TS meteen gillend gek wordt.
Ga gewoon om te beginnen met mint of ubuntu aan de slag met inderdaad een usb stick.

Maar als je O365 gewent bent, dan ga je gewoon een stap terug doen. Is dat geen probleem, dan is Linux een hele goede mogelijkheid waar je veel plezier aan zult hebben.
21-02-2020, 18:30 door Anoniem
Ik zou iedere linux beginner adviseren om te beginnen met UBUNTU
Dit is de meest eenvoudige distro in het gebruik, vind je het meeste informatie over en heeft het meeste gebruikers.
Ik draai nu nog Ubuntu maar ga de overstap maken naar Fedora.
21-02-2020, 19:54 door souplost - Bijgewerkt: 21-02-2020, 20:03
Door Anoniem:
Door souplost: Er bestaat niet zo iets als DE LINUX desktop en die gaat er ook NIET komen om de doodeenvoudige reden dat er NIETS aan te verdienen valt. Bij de commerciële bedrijven (zo als IBM etc) heeft het geen prioriteit want het geld haal je uit de cloud.
Misschien omdat er ook nauwelijks vraag naar is?
Afzien een paar uitzonderingen.... Is er nauwelijks vraag naar.

Als hoor je natuurlijk ieder jaar weer... Dit gaat gaat Linux doorbreken op de desktop. Dit wordt het jaar van de Linux desktop.

Divere enterprise Linux distros zijn meer toegespitst op ontwikkelaars en security mensen want die kiezen wel massaal voor Linux en Macbooks.
Daar zijn ze ook heel goed geschikt voor?

Pure windowskantoor automatisering is een aflopende zaak en kost alleen maar meer geld. BYOD blijkt ook steeds meer van alles wat te zijn. Microsoft doet het nog om haar vendor lock in stand te houden. Ze zouden er graag vanaf willen omdat de naam Windows intussen ook flink besmeurd is. Krachten binnen MS willen ook van deze naam af.
Amen.....

Maar het bedrijfsleven denkt daar nog wel iets anders over, hoor. Je ziet een enorme verschuiving naar autopilot en intune voorbij komen.
BYOD is leuk, maar je ziet ook daar heel veel uitdagingen uit naar voren komen icm security. Sommige dingen zijn op te lossen met bijvoorbeeld Intune.

Wat wel goed gaat zijn de Chromebooks voor scholen omdat dat duidelijk in de markt is gezet en geadverteerd wordt door Google als het virusvrije en probleemloze update alternatief.
Nu nog de applicaties welke je nodig hebt, en een achterstand bij het bedrijfsleven.

Ga naar https://distrowatch.com/ en probeer een LIVE distro die van een USB stick opstart.
Das inderdaad een mogelijkheid. Waarna TS meteen gillend gek wordt.
Ga gewoon om te beginnen met mint of ubuntu aan de slag met inderdaad een usb stick.

Maar als je O365 gewent bent, dan ga je gewoon een stap terug doen. Is dat geen probleem, dan is Linux een hele goede mogelijkheid waar je veel plezier aan zult hebben.
DE Linux desktop bestaat niet en komt er ook niet. Prioriteit ligt in de cloud, ook bij Microsoft (windows is ondergebracht bij de cloudbaas. Wat snap je daar niet aan? Het Linux desktop jaar is al lang geweest en is vooral een keuze kwestie nu. Geoptimaliseerd naar bestemming. Daar gaat tijd in zitten. Tijd is ook het probleem bij bedrijven en de tactiek van sommige belanghebbende managers. Die kunnen alleen nog maar in Microsoft producten denken (ligt op de plank).
Novell had 14 jaar geleden een enterprise desktop klaar met alle beheersoftware en een superieure directory service. Het bedrijfsleven wilde er niet aan want het ging vooral over patent dreigementen en de onwil van Microsoft om open standaarden te respecteren voor gebruik in Office. Nu keert de walware het schip. Innovaties komen alleen nog maar uit de open source gemeenschap. Microsoft komt niet verder dan schizofreen tegeltjes menu en desktop waar het menu uit is verdwenen. Vervolgens komt het weer halfbakken terug in win 10 met de nodige privacy issues en het niet voldoen aan de GDPR
Als klap op de vuurpijl worden we geconfronteerd met het ene malware incident na het andere en blijkt afgerond 100% Windows gerelateerd te zijn. De windowsbeheerders krijgen altijd de schuld het ligt nooit aan het faciliterende OS. Blijkbaar heb je aan MSCA en MSCE ook niks.
Er is niemand hier die zegt dat je moet overstappen. Gewoon lekker doorgaan en negeren wat er om je heen gebeurd.
De anonieme starter van dit topic is het niet ontgaan en probeert zich te verdiepen in een alternatief. Bij IBM heeft men een ander alternatief. Daar kiest men massaal voor een Macbook met als resultaat een minder beroep op de helpdesk en dus kostenbesparing. Een zorgverlener heeft 90% bespaart op de ICT kosten door naar Linux over te stappen. Dat er dan een programma tussen zit dat minder goed "aanvoelt" is dan van secundair belang.

Waarom zou je een stap terug doen als je O365 gewend bent. Wordt toch geadverteerd als webbased? Ik ben sharepoint/outlook gewend omdat ik verplicht ben (bedrijfspolicy) om er mee te werken. Probeer eens een email opnieuw te bewerken of een bijlage toe te voegen. Wat een logica. Ik zal blij zijn als dat is ingestort. copy&paste ook zo iets. Werkt ook vaak niet tussen office/andere citrix desktop/putty/ubuntu shell om over focus follows mouse maar te zwijgen. Als je Tilix gewend bent en je moet met een MS alternatief aan de slag dan is het huilen met de pet op.

V.w.b. de chromebook. Welke groep vertegenwoordig jij en welke applicaties heb je daar bij nodig?
21-02-2020, 21:25 door The FOSS - Bijgewerkt: 21-02-2020, 21:26
Inderdaad is het een heel goed idee om eerst VirtualBox op je huidige Windows computer te installeren en op een virtuele machine(s) met Linux distributies te gaan experimenteren. Dan kom je er ook snel achter welke distributie je het prettigst vindt. En in de beginfase kan je altijd op Windows terugvallen als je onder Linux iets nog niet aan de praat hebt of nog niet goed kent. Als je er uiteindelijk helemaal in thuis bent dan kan je de stap zetten naar een volledige Linux installatie van de gekozen distributie.
21-02-2020, 22:18 door Anoniem
Door Anoniem: Kan makkelijk, Ubuntu heeft in het software center (de ubuntu appstore) ook een onedrive client applicatie. Libre Office heeft echter geen nederlandse spelli gscontrolle (pun). Alleen sommige applicaties zoals Cisco Packet Tracer gaan echt niet werken. Daar gebruik je dan een windows vm voor.

Je kunt Packet Tracer voor Linux gewoon downloaden vanuit je Cisco Account. Werkt hier al jaren prima.
Libre Office heeft ook Nederlandse spellingscontrole (zelfs Fries als je daar vandaan komt).

Wanneer heb jij voor het laatst deze programma’s gebruikt onder Linux?

Oh ja, en Packet Tracer kun je, als je wilt, ook via Wine draaien.
21-02-2020, 23:38 door Anoniem
Kan makkelijk, Ubuntu heeft in het software center (de ubuntu appstore) ook een onedrive client applicatie. Libre Office heeft echter geen nederlandse spelli gscontrolle (pun). Alleen sommige applicaties zoals Cisco Packet Tracer gaan echt niet werken. Daar gebruik je dan een windows vm voor.

Ik zou voor het gemak lekker bij Windows 10 blijven. Maar het kan natuurlijk. Ik doe er momenteel me hbo op. Eerst op Ubuntu en nu op Parrot Security Home (debian).
Door Spiff:
Door Anoniem, 08:28 uur:
[...] Ubuntu [...]. Libre Office heeft echter geen nederlandse spelli gscontrolle (pun).
Simpel toe te voegen door in de terminal dit uit te voeren:
sudo apt install hunspell-nl
Jij bent echt een eersteklas held. Dit is precies waarom mensen van linux houden, veiligheid, oog op controlle en een geweldige community gebonden aan een systeem met tallozenapplicaties. Van realtime systemen voor vliegtuigen bij red hat tot aan een raspberrypi
22-02-2020, 00:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou iedere linux beginner adviseren om te beginnen met UBUNTU
Dit is de meest eenvoudige distro in het gebruik, vind je het meeste informatie over en heeft het meeste gebruikers.
Ik draai nu nog Ubuntu maar ga de overstap maken naar Fedora.
Prima keus. Ik adviseer de Windows overstappers altijd Linux Mint. Dat is zo'n beetje dé Linux distro voor mensen die nog nooit met Linux gewerkt hebben en toch niet het gevoel hebben met iets wezenlijk anders te werken. Sommige zaken zijn weliswaar anders (updaten bijvoorbeeld, een verademing vergeleken met Windows), maar zijn prima aan te leren en helemaal niet ingewikkeld.
22-02-2020, 11:00 door Anoniem
Door souplost:
DE Linux desktop bestaat niet en komt er ook niet.
En toch horen we dat zo vaak. Dit jaar is het jaar.... Maar iedereen neemt dat inderdaad met een potje zout.

[qoute]Prioriteit ligt in de cloud, ook bij Microsoft (windows is ondergebracht bij de cloudbaas. Wat snap je daar niet aan? [/quote]Cloud is leuk, mooi en goed. Maar zeker niet zalig of perfect.
Maar Windows is inderdaad ondergebracht bij cloud bij Microsoft. Omdat de integratie hiermee heel goed mogelijk is. Intune, autopilot, Office 365, Azure AD werken daar allemaal heel goed samen mee.
Wat snap je daar niet precies?

Het Linux desktop jaar is al lang geweest en is vooral een keuze kwestie nu.
Linux bestaat al jaren als desktop. En waar het gebruikt wordt, werkt het ook heel goed. Het is alleen niet voor de grote markt geschikt. En dit zal er ook in de komende jaren ook nog niet inzitten.
Maar wat is daar verkeerd aan? Gebruik iets waar het goed in is en goed bij past.

Die kunnen alleen nog maar in Microsoft producten denken (ligt op de plank).
Of het werkt en integreert gewoon goed voor wat ze nodig hebben? Of de alternatieven werken niet goed genoeg, of bestaan gewoon niet in de vorm die ze nodig hebben?

Novell had 14 jaar geleden een enterprise desktop klaar met alle beheersoftware en een superieure directory service.
Goede oude tijden inderdaad. Vroeger veel mee gewerkt. Ze lagen jaren voorop alternatieven. Netware, NAL, E-Directory waren echt hele mooie producten. Groupwise was wel een drama. Maar 14 jaar geleden was Novell eigenlijk al dood. Je kwam het toen al bijna niet meer tegen bij de grote bedrijven. De alternatieven waren gewoon beter.

Het bedrijfsleven wilde er niet aan want het ging vooral over patent dreigementen en de onwil van Microsoft om open standaarden te respecteren voor gebruik in Office.
Ik kan mij weinig herinneren over patent issues bij Novell. Maar dan gaan wel wel heel ver terug in de tijd.

Nu keert de walware het schip.
?

Innovaties komen alleen nog maar uit de open source gemeenschap. Microsoft komt niet verder dan schizofreen tegeltjes menu en desktop waar het menu uit is verdwenen. Vervolgens komt het weer halfbakken terug in win 10 met de nodige privacy issues en het niet voldoen aan de GDPR
Gelukkig Microsoft een stuk groter dan alleen desktop en tegeltjes menu's.
En innovaties... Tja... Als je de innovaties niet wilt niet zien, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Maar dat is net hoe je er tegen aan wilt kijken.

Als klap op de vuurpijl worden we geconfronteerd met het ene malware incident na het andere en blijkt afgerond 100% Windows gerelateerd te zijn. De windowsbeheerders krijgen altijd de schuld het ligt nooit aan het faciliterende OS. Blijkbaar heb je aan MSCA en MSCE ook niks.
Het verschil is, dat heel veel te voorkomen is. Maar dan moet vaak eerst legacy aangepakt worden. En daar ontbreekt het vaak aan de daadkracht en mogelijkheden.

We hebben hier nog steeds NTLM1 en SMB 1 afhankelijkheden wegens sommige applicaties. Hint.... Die draaien niet op Windows systemen. Maar toch kunnen we dit niet aanpakken. Is dit dan een MCSA of MCSE beheerders probleem?

Er is niemand hier die zegt dat je moet overstappen. Gewoon lekker doorgaan en negeren wat er om je heen gebeurd.
Het probleem is vaak dat aanpassingen zeer lastig gaan. Legacy draait met een redenen, verouderde software is er ook met een redenen. Gebruikers willen geen veranderingen. En alles mag niets kosten.

Welkom in de wereld van de desktops, waarin alles altijd en overal moet werken, maar niets mag kosten.

De anonieme starter van dit topic is het niet ontgaan en probeert zich te verdiepen in een alternatief.
Dat is ook een hele goede en moet TS en meerdere gewoon doen. Daar leer je extreem veel van. Je leert enorm van problemen waar je tegen aanloopt en doet zo heel veel waardevolle ervaringen op (en dat bedoel ik niet slecht). Ervaringen die altijd van toepassing zijn.
Een professional kijkt namelijk niet direct naar 1 OS, maar weet van veel meer dingen af. Hoe breder de ervaring, hoe beter de professional is/wordt.

Bij IBM heeft men een ander alternatief. Daar kiest men massaal voor een Macbook met als resultaat een minder beroep op de helpdesk en dus kostenbesparing. Een zorgverlener heeft 90% bespaart op de ICT kosten door naar Linux over te stappen. Dat er dan een programma tussen zit dat minder goed "aanvoelt" is dan van secundair belang.
Vaak wel even door de kleine lettertjes heen lezen. Maar dat is een andere. Bij alle verhalen hierin, van alle leveranciers.

Waarom zou je een stap terug doen als je O365 gewend bent. Wordt toch geadverteerd als webbased?
Webbased is leuk voor sommige applicaties. Maar voor heel veel applicaties tof toepassingen niet geschikt. De webmogelijkheden van O365 zijn leuk voor het standaard werkt, maar de full version op een desktop werkt toch echt een stuk beter.

Ik ben sharepoint/outlook gewend omdat ik verplicht ben (bedrijfspolicy) om er mee te werken. Probeer eens een email opnieuw te bewerken of een bijlage toe te voegen. Wat een logica. Ik zal blij zijn als dat is ingestort. copy&paste ook zo iets. Werkt ook vaak niet tussen office/andere citrix desktop/putty/ubuntu shell om over focus follows mouse maar te zwijgen.
Zegt misschien meer over hoe de omgeving ingericht is?

Als je Tilix gewend bent en je moet met een MS alternatief aan de slag dan is het huilen met de pet op.
Tja... Iets met azijn...

V.w.b. de chromebook. Welke groep vertegenwoordig jij en welke applicaties heb je daar bij nodig?
Chromebook werkt ook best aardig, en zou ik aan veel personen willen adviseren. Maar zoals vaak... niet alle applicaties draaien er goed op.
Maar werkt wel heel fijn, afgezien bijvoorbeeld firefox er weer niet standaard op werkt.

Maar we weten je standpunt souplost. Voor sommige is het namelijk nooit goed en kan Microsoft het gewoon nooit goed doen, wat ze ook doen. Het is altijd fout, slecht en evil.
Dit zegt eigenlijk meer over die persoon dan over een leverancier.
22-02-2020, 11:44 door linux4
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik zou iedere linux beginner adviseren om te beginnen met UBUNTU
Dit is de meest eenvoudige distro in het gebruik, vind je het meeste informatie over en heeft het meeste gebruikers.
Ik draai nu nog Ubuntu maar ga de overstap maken naar Fedora.
Prima keus. Ik adviseer de Windows overstappers altijd Linux Mint. Dat is zo'n beetje dé Linux distro voor mensen die nog nooit met Linux gewerkt hebben en toch niet het gevoel hebben met iets wezenlijk anders te werken. Sommige zaken zijn weliswaar anders (updaten bijvoorbeeld, een verademing vergeleken met Windows), maar zijn prima aan te leren en helemaal niet ingewikkeld.

Helemaal mee eens. Ubuntu is zeker een prima beginners distro behalve dan de Gnome desktop want die is naar mijn mening toch wat eigenzinnig hoewel al beter dan Unity uit vroeger tijden.
Ik adviseer ook Linux Mint en dan ook nog de door Mint ontwikkelde Cinnamon desktop want die draait stabiel en is gewoon erg mooi. 4 Gb RAM is wel lekker om te hebben, bij minder zou je de Maté desktop kunnen overwegen. Iets simpeler maar stabiel en snel.
22-02-2020, 12:02 door Anoniem
Door souplost:
Waarom zou je een stap terug doen als je O365 gewend bent. Wordt toch geadverteerd als webbased?
Office365 online is een lachertje, daar is in de praktijk niet mee te werken dat dient alleen voor de folder en voor de
gelikte verkopers. Iedereen die serieus Office gebruikt die installeert dat lokaal op de machine, wat als je een Office365
licentie hebt gemakkelijk gaat. Maar je hebt dan dus geen web applicatie en je hebt lokaal Windows of MAC OS nodig.
Microsoft zegt wel dat ze serieus met Linux bezig zijn, maar ook weer niet zo serieus dat ze een Linux versie van Office
uitbrengen. Vreemd genoeg doen ze dat wel voor MAC OS, toch ook een concurrent.
22-02-2020, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door souplost:
DE Linux desktop bestaat niet en komt er ook niet.
En toch horen we dat zo vaak. Dit jaar is het jaar.... Maar iedereen neemt dat inderdaad met een potje zout.
Er zit ondertussen een grote hoeveelheid ironie in die uitspraak "dit is het jaar van linux op de desktop".

Maar dat ging nooit over één linux desktop-distributie. Het ging over "linux", en dat er dit jaar echt veel mensen linux in om het even welke distributie op de desktop gingen gebruiken.

Bedrijven die wel linux op de desktop gebruiken pakken meestal een van de grotere distributies, of als ze groot genoeg zijn of teninste één vakidioot in dienst hebben, bouwen ze hun distributie zelf, al dan niet op basis van een bestaande.

Het Linux desktop jaar is al lang geweest en is vooral een keuze kwestie nu.
Linux bestaat al jaren als desktop. En waar het gebruikt wordt, werkt het ook heel goed. Het is alleen niet voor de grote markt geschikt. En dit zal er ook in de komende jaren ook nog niet inzitten.
Ik denk dat dat voor minstens de helft een tussen-de-oren-kwestie is. Maargoed, dat is een andere discussie.

Of het werkt en integreert gewoon goed voor wat ze nodig hebben? Of de alternatieven werken niet goed genoeg, of bestaan gewoon niet in de vorm die ze nodig hebben?
Of ze weten het niet, durven of hebben geen zin het niet te proberen, weten niet wat ze missen, etc.

Nu keert de walware het schip.
?
Whoosh.

Het probleem is vaak dat aanpassingen zeer lastig gaan. Legacy draait met een redenen, verouderde software is er ook met een redenen. Gebruikers willen geen veranderingen. En alles mag niets kosten.
Dat is ook gevaarlijk, en niet op te lossen met "tijdig patchen!" of "niet op die email klikken!"

Dit is wel een van de grote overheengekeken problemen in de IT. De oplossing is zorgen dat je software vervangbaar is, bijvoorbeeld door te standaardiseren op protocol, niet softwareprogramma of leverancier.

(Had graag bij, bijvoorbeeld, de belastingdienst in die "legacy" rommel gedoken om te kijken of er wellicht iets aan de interop te documenteren was, danwel of er dingen te refactoren naar gedocumenteerde interfaces waren. Kwam al niet door de eerste selectie, dus jammer voor overheid en brave belastingbetaler. Blijkt dat allerlei overheidstentjes doorgerot en corrupt zijn, dus heel rouwig ben ik niet dat ik mee mocht doen, maar een gemiste kans is het wel.)

Welkom in de wereld van de desktops, waarin alles altijd en overal moet werken, maar niets mag kosten.
Gek dat de "microsoft tax" dan weer geen probleem is.

Maar we weten je standpunt souplost. Voor sommige is het namelijk nooit goed en kan Microsoft het gewoon nooit goed doen, wat ze ook doen. Het is altijd fout, slecht en evil.
Dit zegt eigenlijk meer over die persoon dan over een leverancier.
Hmmm, vaak wel maar in het geval microsoft, die hebben heel erg lang heel erg hun best gedaan om gehaat te worden, cq. de haat die ze krijgen is meer dan dubbel en dwars verdiend. Onder andere vanwege hun zakendoenpraktijken, hun security track record, hun nodeloze non-compatabiliteit met de rest of zelfs het expres de concurrent een hak zetten (DR-DOS, iemand?).

Nu begrijp ik best dat dat maar blijven opnoemen een beetje vermoeiend is (vind ik ook), maar ik vind wel dat alleen maar zeggen "we zijn lief en aaibaar nu, heus!" niet genoeg is om eerdere misstanden weg te wissen. Oftewel, ze hebben nogal wat "social debt" die ze nog even in mogen lossen. En zelfs dan zal ik ze zelf nooit echt vertrouwen, daarvoor hebben ze te veel en te vaak laten zien niet te vertrouwen te zijn. ("Embrace and extend", vapourware, maar ook zichzelf inkopen als sponsor van conferenties en dan de inhoud naar hun hand proberen te zetten.)

Voor mij is het daarentegen voldoende als ik ze kan negeren. Dus als ik niet op oneigenlijke gronden gedwongen wordt hun software of diensten te gebruiken, ermee moet werken, speciaal op ze moet letten, et cetera, et cetera, et cetera.

Ik ben het wel met je eens om simpelweg te zoeken naar "iets dat past", maar voor mij staan eisen als "kan ik de leverancier vertrouwen" en "open source als het even kan" hoog genoeg op het lijstje dat microsoft als leverancier eerder onderaan dan bovenaan komt te staan. Daar zijn ze echt niet de enige in. Een tent als Oracle, bijvoorbeeld, zijn ook grote pootuitdraaiers en daarom kijk ik eerst heel erg hard of ik iets anders kan inzetten, PostgreSQL bijvoorbeeld. Maarja, dat zijn geen OSen dus komt het in discussies daarover niet zo snel ter sprake.


Maargoed, we dwalen af. Het ging erom, hoe over te stappen op linux. Het antwoord is daarbij: Gewoon doen, maar met kleine stapjes. Want omdat het zo anders is, of dus liever windows zo anders is dan alle anderen, zul je haast opnieuw moeten leren lopen als je het echt wil leren.

Zoals al eerder beschreven biedt "linux" een enorme flexibiliteit, en ondersteunt verschillende workflows naast elkaar*, maar dat betekent wel dat je een klein beetje meer moet weten dan "klik op start". Je moet een beetje weten wat je nodig hebt en hoe het op te zetten. Dat is een leerproces.

Overigens is het niet strikt noodzakelijk om het ook allemaal te leren. Wel als je je eigen linux wil installeren. Maar als je bijvoorbeeld een "simpele pc" ("simpc", nederlands product, mijn oma zaliger had er zo een) neemt dan krijg je een apparaat dat als een soort kiosk webbrowser, email, briefjes tikken, etc. in grote lettertypes en met grote knoppen aanbiedt. Je kan er weinig anders mee, maar het werkt prima voor de taken die het ondersteunt. En het baseert op linux, maar daar merkt je weinig van in het dagelijks gebruik want de ondersteuning wordt door de leverancier gedaan. Dat kan ook.


* Niet heel moeilijk om bijvoorbeeld een grafische loginmanager neer te zetten die iedere gebruiker z'n eigen omgeving geeft, eigen WM, etc.
22-02-2020, 16:01 door dilbert55
de overstap van windows naar linux gaat best goed, test het eerst uit met een live cd en daarna goed denken hoe je de installtie gaat doen, naast windows, nou nee!
maak een goede kopie van windows en bereid je schijf voor op linux!
libre office werkt best goeden is volkomen compatibel met office bestanden.
een goed mail programma, gebruik het online, van outlook of gmail.
en geef het niet zomaar op!
ik moest er ook heel erg aan wennen, en gebruik forums voor hulp!
succes!
22-02-2020, 16:05 door karma4
Door Anoniem: ....
Maargoed, we dwalen af. Het ging erom, hoe over te stappen op linux. Het antwoord is daarbij: Gewoon doen, maar met kleine stapjes. Want omdat het zo anders is, of dus liever windows zo anders is dan alle anderen, zul je haast opnieuw moeten leren lopen als je het echt wil leren.
...
Zoals al eerder beschreven biedt "linux" een enorme flexibiliteit, en ondersteunt verschillende workflows naast elkaar*, maar dat betekent wel dat je een klein beetje meer moet weten dan "klik op start". Je moet een beetje weten wat je nodig hebt en hoe het op te zetten. Dat is een leerproces.
...
* Niet heel moeilijk om bijvoorbeeld een grafische loginmanager neer te zetten die iedere gebruiker z'n eigen omgeving geeft, eigen WM, etc.
Al die gweldige mogelijkhexen en slim gebruik heeft geleid tot apparatuur die maar zeer korte tijd meekan omdat de makers niet weten hoe ze weten hoe ze de boel werkend moeten houden.
Nog nooit zo'n chaos gezien veroorzaakt door linux iot.
Los dat eerst maar eens op.
Maar goed dat henbij de bd niet binnen mocht.
22-02-2020, 16:35 door Anoniem
[quot]Anoniem 15:10

Dit is wel een van de grote overheengekeken problemen in de IT. De oplossing is zorgen dat je software vervangbaar is, bijvoorbeeld door te standaardiseren op protocol, niet softwareprogramma of leverancier.

(Had graag bij, bijvoorbeeld, de belastingdienst in die "legacy" rommel gedoken om te kijken of er wellicht iets aan de interop te documenteren was, danwel of er dingen te refactoren naar gedocumenteerde interfaces waren. Kwam al niet door de eerste selectie, dus jammer voor overheid en brave belastingbetaler. Blijkt dat allerlei overheidstentjes doorgerot en corrupt zijn, dus heel rouwig ben ik niet dat ik mee mocht doen, maar een gemiste kans is het wel.)[/quot]

Standaardiseren op protocol ... Je slaat de spijker op zijn kop !
Waar dat in het verleden onvoldoende is ingevoerd, zit je nu met "legacy drivers" en "legacy software", die nu een blok aan het been vormen bij gewenste upgrades.
Zouden de gezamenlijke Computer Science faculteiten en ICT afdelingen van de Nederlandse universiteiten en hogescholen deze "legacy" problemen kunnen oplossen?

Het "legacy" probleem is niet alleen aanwezig bij de Belastingdienst.
http://www.ososs.nl/opensource-in-de-nederlandse-gemeenten/
https://amsterdam.piratenpartij.nl/piratenpartij-stelt-vragen-vrije-open-source-software-waterschap-amstel-gooi-en-vecht/

Wat is de stand van zaken nu? Draait de gemeente Ede nog steeds OSS? Kijken we hier na Maastricht en MCL Leeuwarden inmiddels anders tegen aan?
22-02-2020, 16:42 door The FOSS - Bijgewerkt: 22-02-2020, 17:22
Door Anoniem:
Het Linux desktop jaar is al lang geweest en is vooral een keuze kwestie nu.
Linux bestaat al jaren als desktop. En waar het gebruikt wordt, werkt het ook heel goed. Het is alleen niet voor de grote markt geschikt. En dit zal er ook in de komende jaren ook nog niet inzitten.

Hoezo niet geschikt voor de grote markt? Vertel dat maar aan Google [1] (waar ze Windows de deur uit hebben gedaan om veiligheidsproblemen en nu vrijwel exclusief Linux desktops gebruiken; om nog maar niet te spreken over al hun servers, maar dat is een andere discussie).

Door karma4: ...
Nog nooit zo'n chaos gezien veroorzaakt door linux iot.
...

(a) Wat heeft IoT met de vraag van TS te maken?
(b) Het probleem bij IoT is niet Linux maar met het lakse gedrag van fabrikanten die niet de moeite willen nemen om standaard wachtwoorden te veranderen; ongebruikte services uit te zetten; voorzien in een fatsoenlijk updatemechanisme. Dit is jou hier al zó vaak verteld door zóveel mensen, dat je zou denken dat het kwartje ondertussen wel is gevallen.

[1] Linux adopters are organizations and individuals who have moved from other operating systems to Linux.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters
22-02-2020, 17:36 door Anoniem
Door karma4: Al die gweldige mogelijkhexen en slim gebruik heeft geleid tot apparatuur die maar zeer korte tijd meekan omdat de makers niet weten hoe ze weten hoe ze de boel werkend moeten houden.
Je zuigt de leugens over Linux ter plekke uit je duim en beschuldigt anderen van evangelisme. Lekker bezig, karma4. In werkelijkheid is de ondersteuning van oudere hardware in Linux gewoonlijk juist beter dan in Windows. En al die geweldige mogelijkheden waar je op reageert hebben betrekking op de user interface, niet op de hardwareondersteuning. Dat is netjes van elkaar gescheiden.
Nog nooit zo'n chaos gezien veroorzaakt door linux iot.
De vraag ging niet over IoT maar over Linux als desktopsysteem.
Los dat eerst maar eens op.
Waarom zouden de makers van de Linux-kernel of van een distro die iemand op de desktop gebruikt de fouten die een IoT-fabrikant maakt moeten oplossen?

O ja, ik begrijp het al, als iemand bij een degelijk gemonteerde fiets allerlei moertjes gaat losdraaien dan is het ongeluk dat vervolgens gebeurt niet de verantwoordelijkheid van degene die die moertjes heeft losgedraaid maar van degene die de fiets oorspronkelijk degelijk had opgeleverd. Want bij een goede fiets zou je geen moertjes moeten kunnen loslaten.
22-02-2020, 20:07 door linux4 - Bijgewerkt: 22-02-2020, 20:10
Door karma4:
Door Anoniem: ....
Maargoed, we dwalen af. Het ging erom, hoe over te stappen op linux. Het antwoord is daarbij: Gewoon doen, maar met kleine stapjes. Want omdat het zo anders is, of dus liever windows zo anders is dan alle anderen, zul je haast opnieuw moeten leren lopen als je het echt wil leren.
...
Zoals al eerder beschreven biedt "linux" een enorme flexibiliteit, en ondersteunt verschillende workflows naast elkaar*, maar dat betekent wel dat je een klein beetje meer moet weten dan "klik op start". Je moet een beetje weten wat je nodig hebt en hoe het op te zetten. Dat is een leerproces.
...
* Niet heel moeilijk om bijvoorbeeld een grafische loginmanager neer te zetten die iedere gebruiker z'n eigen omgeving geeft, eigen WM, etc.
Al die gweldige mogelijkhexen en slim gebruik heeft geleid tot apparatuur die maar zeer korte tijd meekan omdat de makers niet weten hoe ze weten hoe ze de boel werkend moeten houden.
Nog nooit zo'n chaos gezien veroorzaakt door linux iot.
Los dat eerst maar eens op.
Maar goed dat henbij de bd niet binnen mocht.

En bedankt karma4 voor het om zeep helpen van dit leuke en leerzame topic. Het gaat TS om een Linux desktop systeem, iets wat jij thuis niet hebt als Linux hater dus mijn advies: bemoei je er gewoon niet mee en ga met je Microsoft piemeltje azijn over topics plassen die over zaken gaan waar je wel ooit mee te maken had op je werk. Dit topic heeft niets te maken met servers, IoT, databases, iso27000, 9 vlaks modellen van Rik Maes of wat dan ook.
22-02-2020, 20:36 door Anoniem
Hallo TS hier weer,

Ik zie een hoop goede reacties, ik ga zeker even de tip van VirtualBox proberen en dan Ubuntu of Mint erop installeren.
Mocht ik daarna wat vertrouwd worden met Linux dan zal ik een dual boot overwegen.

Groetjes.
22-02-2020, 20:46 door [Account Verwijderd]
Door linux4: @souplost en @karma4:

Het gaat in dit topic over advies voor een thuisgebruiker. Ik zie enkel objectieve en nuttige meningen/ervaringen van thuisgebruikers behalve die van jullie twee.

@souplost: ik deel je mening wel grotendeels, daar niet van, maar TS heeft hier niets aan voor thuis gebruik.
@karma4: ik ga er vanuit dat jij helemaal geen Linux gebruikt thuis dus ik denk niet dat jouw mening over Linux in dit specifieke topic nuttig is.

Samenvattend: laten we dit topic zo interessant en leuk houden zoals het tot enkele uren terug was.

en:

Door linux4:
Door karma4:
Door Anoniem: ....
Maargoed, we dwalen af. Het ging erom, hoe over te stappen op linux. Het antwoord is daarbij: Gewoon doen, maar met kleine stapjes. Want omdat het zo anders is, of dus liever windows zo anders is dan alle anderen, zul je haast opnieuw moeten leren lopen als je het echt wil leren.
...
Zoals al eerder beschreven biedt "linux" een enorme flexibiliteit, en ondersteunt verschillende workflows naast elkaar*, maar dat betekent wel dat je een klein beetje meer moet weten dan "klik op start". Je moet een beetje weten wat je nodig hebt en hoe het op te zetten. Dat is een leerproces.
...
* Niet heel moeilijk om bijvoorbeeld een grafische loginmanager neer te zetten die iedere gebruiker z'n eigen omgeving geeft, eigen WM, etc.
Al die gweldige mogelijkhexen en slim gebruik heeft geleid tot apparatuur die maar zeer korte tijd meekan omdat de makers niet weten hoe ze weten hoe ze de boel werkend moeten houden.
Nog nooit zo'n chaos gezien veroorzaakt door linux iot.
Los dat eerst maar eens op.
Maar goed dat henbij de bd niet binnen mocht.

En bedankt karma4 voor het om zeep helpen van dit leuke en leerzame topic. Het gaat TS om een Linux desktop systeem, iets wat jij thuis niet hebt als Linux hater dus mijn advies: bemoei je er gewoon niet mee en ga met je Microsoft piemeltje azijn over topics plassen die over zaken gaan waar je wel ooit mee te maken had op je werk. Dit topic heeft niets te maken met servers, IoT, databases, iso27000, 9 vlaks modellen van Rik Maes of wat dan ook.

@Linux4,
Ja. Het is treurig genoeg waar. Ben nog even in dit topic terug maar merk inderdaad i.t.t. gisteren 21-02 alweer de off topic verzuring.
Gisteren ging het nog ergens naar toe: On topic over desktop ervaringen die leerzaam zijn. (Gebruik zelf ook Linux, Xubuntu en Windows) Er werd prettig opinierend gebabbeld over Windows voors- en tegens op gelijke voet met Linux. Zo fris!.... en nu na een dag al niet meer. Typisch security.nl
Jammer, jammer jammer.
22-02-2020, 21:59 door linux4
Door Anoniem: Hallo TS hier weer,

Ik zie een hoop goede reacties, ik ga zeker even de tip van VirtualBox proberen en dan Ubuntu of Mint erop installeren.
Mocht ik daarna wat vertrouwd worden met Linux dan zal ik een dual boot overwegen.

Groetjes.

Succes met kiezen van de juiste software voor de juiste toepassing!
22-02-2020, 22:35 door [Account Verwijderd]
Door linux4:
Door Anoniem: Hallo TS hier weer,

Ik zie een hoop goede reacties, ik ga zeker even de tip van VirtualBox proberen en dan Ubuntu of Mint erop installeren.
Mocht ik daarna wat vertrouwd worden met Linux dan zal ik een dual boot overwegen.

Groetjes.

Succes met kiezen van de juiste software voor de juiste toepassing!

@TS,

Als je werkstation/laptop maar net 4GB geheugen heeft en een processorsnelheid van ongeveer 1GHz. Is het zeker het overwegen waard een wat lichtere installatie te kiezen. Xubuntu i.p.v. Ubuntu en Mint Mate i.p.v. Mint Cinnamon.

En... Kijk zeker eens hier:
https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html
Deze website biedt een schat aan waardevolle tips voor beginners op de Linux en Ubuntu desktop.
23-02-2020, 01:02 door [Account Verwijderd]
Door linux4:
Helemaal mee eens. Ubuntu is zeker een prima beginners distro behalve dan de Gnome desktop want die is naar mijn mening toch wat eigenzinnig hoewel al beter dan Unity uit vroeger tijden.
Ik adviseer ook Linux Mint en dan ook nog de door Mint ontwikkelde Cinnamon desktop want die draait stabiel en is gewoon erg mooi. 4 Gb RAM is wel lekker om te hebben, bij minder zou je de Maté desktop kunnen overwegen. Iets simpeler maar stabiel en snel.
Vergeet ook niet Linux Mint Xfce. Lichter dan Cinnamon, zéér gebruiksvriendelijk, makkelijk te gebruiken, en.... qua basishandelingen erg gelijkend op wat een Windows-persoon gewend is. Xfce vergt ook minder van je hardware, want ook nog steeds behoorlijk licht.

Zelf draai ik diverse distro's (Xubuntu, Debian, Manjaro, Arch en Fedora, maar ook de BSD's stoei ik weleens mee). Maar op alle distro's kom ik zelf altijd weer uit op Xfce. Xubuntu 18.04 LTS draai ik bijvoorbeeld op een 12 jaar oude laptop met, voor de tegenwoordige tijd, redelijk zwakke hardware. Maar het draait als een tierelier, en de footprint is nog onder de 200MB. Ter vergelijking: de footprint van Windows 10 is 6 keer zoveel. Ik bedoel maar... ;)

Maar.... de topicstarter is natuurlijk vrij om eigen keuzes te maken. Want keuze is er op "ons" platform. Dat maakt het ook zo mooi. Keuze is een zege (vind ik....)
23-02-2020, 07:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-02-2020, 07:46
Door linux4:
En bedankt karma4 voor het om zeep helpen van dit leuke en leerzame topic.

Uit Wikipedia:

Een trol is een persoon die berichten plaatst in een internetomgeving om voorspelbare emotionele reacties uit te lokken als woede, irritatie, verdriet of scheldpartijen - ook wel flames genoemd in internetjargon, opzettelijk verkeerde informatie geeft of zich doelbewust anders voordoet.
23-02-2020, 07:51 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-02-2020, 07:53
@TS

Alles is zo'n beetje al aan de orde gekomen, Linux kan vandaag de dag een prima alternatief zijn maar het belangrijkste is natuurlijk de software die je nodig hebt. En mijn Dell Inspiron 1545 kan prima overweg met de meeste distributies, ik heb er wel een SSD inzitten. 120GB en de rest staat op mijn NAS en via NFS bereikbaar.

LUKS full disk encryptie is meestal een keuze tijdens de installatie en daarmee is de zaak ook veilig bij een eventuele diefstal.
23-02-2020, 09:31 door Open source gebruiker
Er gewoon aan beginnen, je ziet vanzelf of het werkt voor jou of niet.
Start met Ubuntu of Linux Mint, daar kun je geen buil aan vallen,
succes ermee.
23-02-2020, 10:55 door Anoniem
Ik denk dat een van de (hoofd?)redenen voor het niet doorbreken van Linux op de desktop juist het feit is dat er
zoveel verschillende distributies en zoveel verschillende window managers (desktop omgevingen) bestaan.
Aan de ene kant is het goed om concurrentie te hebben, aan de andere kant veroorzaakt dit een versnippering die
er op zijn beurt weer voor zorgt dat de kans dat mainstream applicaties ooit voor de Linux desktop verschijnen weer
kleiner wordt. Immers veel bouwers van applicaties voor andere platformen hebben helemaal geen zin om in een
Linux versie rekening te moeten houden met zoveel verschillende installatieomgevingen, naast dat ze al rekening
moeten houden met de hele cultuur van de Linux community, of in ieder geval van een paar luide schreeuwers daarin.
Dat alles bij elkaar genomen zorgt dat zelfs applicaties die op zich redelijk eenvoudig te porten zouden moeten zijn
(bijvoorbeeld omdat er al een Windows en een MAC versie is en er dus al wel rekening gehouden is met onafhankelijkheid
van het onderliggende platform) toch niet zomaar beschikbaar komen voor Linux.
23-02-2020, 11:34 door karma4
[Verwijderd door moderator]
23-02-2020, 11:54 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Anoniem:
Het Linux desktop jaar is al lang geweest en is vooral een keuze kwestie nu.
Linux bestaat al jaren als desktop. En waar het gebruikt wordt, werkt het ook heel goed. Het is alleen niet voor de grote markt geschikt. En dit zal er ook in de komende jaren ook nog niet inzitten.

Hoezo niet geschikt voor de grote markt? Vertel dat maar aan Google [1] (waar ze Windows de deur uit hebben gedaan om veiligheidsproblemen en nu vrijwel exclusief Linux desktops gebruiken; om nog maar niet te spreken over al hun servers, maar dat is een andere discussie)
Maar je wilt een zwaar IT bedrijf weer eens neerzetten als een standaard voor de meeste bedrijven? Hoe ver sta jij van de normale wereld?

Je vergeet trouwens CERN te noemn.

Daarnaast, ze kunnen na jaren nog steeds geen veilig Android OS neer zetten. Iedere maand behoorlijke grote security updates die ook nog eens heel slecht geïnstalleerd worden.

Mijn telefoon heeft de update nog niet mogen ontvangen tot op heden. Wanneer wel... Geen idee... Gaat mijn telefoon de update uberhaupt krijgen. Geen idee.
Dus Google heeft ook nog een hoop te leren op kwaliteit, Security en ondersteuning van een OS. Blijkbaar hebben ze dat nog steeds niet helemaal onder controle.

Als het Microsoft zou zijn, zou de wereld volgens de predikanten vergaan. Bij als Google het doet, dan hoor je niemand.
https://www.security.nl/posting/642879/Androidgebruikers+gewaarschuwd+voor+ernstig+bluetooth-lek
23-02-2020, 11:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd door moderator]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.