image

Amsterdamse politie ontvangt meer meldingen van cybercrime

dinsdag 25 februari 2020, 14:54 door Redactie, 4 reacties

De Amsterdamse politie heeft vorig jaar veel meer meldingen en aangiften van cybercrime ontvangen dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit het Trendbeeld 2020 Politie Amsterdam (pdf). In 2019 werden er 1212 gevallen van cybercrime geregistreerd. Een jaar eerder waren dat er nog 706.

In de meeste gevallen gaat het om fraude met bankgegevens en internetbankieren, gevolgd door aan- en verkoopfraude en helpdeskfraude. De Amsterdamse politie stelt verder dat jongeren tot 21 jaar in 2019 ruimer vertegenwoordigd waren als verdachte van cybercrime dan als verdachte van andere vormen van criminaliteit.

Verder blijkt uit het trendbeeld dat de geregistreerde jeugdcriminaliteit daalt, maar dat jongeren dit niet hebben verruild voor cybercrime. "Uit onderzoek is niet gebleken dat jongeren de traditionele criminaliteit hebben verruild voor cyberdelinquentie. Hoewel de geregistreerde jeugdcriminaliteit daalt, is het onduidelijk of dit een daadwerkelijke daling betreft", aldus de politie.

Net als de landelijke politie stelt ook de politie van Amsterdam vast dat de aangiftebereidheid bij cybercrime laag is. De eenheid Amsterdam is daarom dit jaar gestart met het verkennen van mogelijkheden om in samenwerking met private partijen meer inzicht te krijgen in ontwikkelingen, trends en fenomenen op het gebied van cybercrime. Ook het Openbaar Ministerie en de gemeente Amsterdam doen hier aan mee.

Tevens meldt de politie dat de gemeente Amsterdam het onderwerp cybercriminaliteit tot prioriteit heeft benoemd. Om cybercrime in de hoofdstad aan te pakken werd vorig jaar de taskforce Digitale Veiligheid aangekondigd. Deze taskforce moet van Amsterdam digitaal de veiligste stad maken.

Image

Reacties (4)
25-02-2020, 15:04 door Anoniem
Wellicht is slechts de aangifteopnamebereidheid gestegen?
25-02-2020, 21:34 door Anoniem
Door Anoniem: Wellicht is slechts de aangifteopnamebereidheid gestegen?
En die zal ook weer snel dalen bij het "afpoeierloket", wat politie is. Ze hebben de capaciteit en de know-how niet om effectief ermee aan de slag te gaan. Dus... wordt je niet afgepoeierd en wordt je aangifte wél ingenomen, dan gebeurt er nog steeds niks mee.

We kunnen het met z'n allen wel willen, maar dan moeten de overheden er ook geld tegenaan smijten. Maar ze geven het liever uit aan andere dingen. Of geven het liever niet uit, dat kan ook....
26-02-2020, 06:48 door Anoniem
Even een baudetje:

In mijn optiek zijn het promoten van het doen van aangiftes en het tekort aan mankracht bij de politie, tegengestelde krachten en bewijst des te meer dat de politiek totaal geen inzage heeft hoe het met de huidige resources en het gebrek aan, is gesteld.

Oftewel realiteitszin.

En dat ga je oplossen met deels slimmer werken. Maar niet ten koste van de gewone burger haar privacy te schaden.

Of er door te zorgen dat de kansen op cybercriminaliteit toenemen door niet na te denken over het lange termijn pad wat gevolgd dient te worden om een stevige basis te creëren.

Iets minder reactief en wat meer proactief graag.

Zodra de mensen in de gaten hebben dat er weinig tot niets met hun aangiftes gebeurt daalt de aangiftebereidheid weer.
26-02-2020, 09:08 door Anoniem
Gek genoeg pakt de politie alleen incidenten wat ze genoeg interesseert.
A
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.