Door Briolet: Zelfs het AP is het niet eens met deze stelling. Zo staat op hun site:
…en geeft de AP initiatieven om de volksgezondheid te beschermen ruim baan. Maar de toezichthouder blijft ingrijpen waar privacy echt in gevaar is.
Dus ook volgens het AP kunnen er oogjes dicht gedaan worden. Zo is inmiddels duidelijk dat het AP toestemming gegeven heeft om zonder toestemming in patiënt dossiers te kijken van in coma liggende patiënten op de IC omdat de patiënten zelf geen toestemming meer kunnen geven. Dit alles in het belang om sneller data te verzamelen voor betere IC beslissingen.
Zoals ik zelf eerder ook schreef: Gezondheid gaat voor privacy.
Niet helemaal juist. Misschien heeft AP daar wel toestemming voor gegeven, maar wat onjuist aan je stelling is is dat zij daarvoor de AVG opzij gezet zouden hebben. In tegendeel, de AVG laat een dergelijke situatie volmondig toe (immers op basis van Artikel 9: "Verwerking van persoonsgegevens ... over gezondheid ... zijn verboden ...
is niet van toepassing wanneer ... de verwerking is noodzakelijk ter bescherming van de vitale belangen van de betrokkene of van een andere natuurlijke persoon indien de betrokkene fysiek of juridisch niet in staat is zijn toestemming te geven").
Onder vitaal belang bedoelt men: Het leven betreffend.
Hoe dan ook, over een situatie waar iemand buiten bewustzijn is en meteen een geïnformeerde beslissing genomen moet worden zal weinig discussie zijn. Het is alleszins redelijk om aan te nemen dat de persoon wel toestemming zou hebben gegeven als die daar toe in staat was. Het gaat hier om de vraag of je privacy overboord moet gooien, hetgeen volgens het spreekwoordenboek betekent er (volledig) van af te zien. Misschien het beste verwoord in de stelling van Aaron Grunberg uit NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/20/wij-offeren-alles-op-voor-een-gevoel-van-veiligheid-a3994441. Het zou een heel rare gedachte zijn om dat te doen omdat het zo absoluut is.
Het vraagt onder anderen niet naar de effectiviteit van de eventuele maatregel. Een register maken van lidmaatschap van politieke partijen zou zeker passen in het overboord gooien van privacy, maar het nuttig effect op Corona (dat politiek neutraal is) is nul.
In het geval van de huidige ophokplicht is er mogelijk een tijdelijk nuttig effect. Evenwel is het effect afhankelijk van of je het virus intussen volledig kan uitroeien. Het enig bekende succes in het uitroeien van een virus (de pokken) is te danken aan vaccinatie en niet aan quarantaine. In kleinere gemeenschappen is het in het verleden wel plaatselijk gelukt, maar door de zieken af te zonderen. In een wereldwijde gemeenschap steekt het onmiddellijk weer de kop op zodra je de beperkingen versoepelt. Ook het opbouwen van immuniteit zal 'm op deze manier niet worden. Als je de 500 IC plaatsen in Nederland wil rouleren, ben je zo 50 jaar verder (reken maar na). Dat is een project als een kathedraal.
Vraag is ook of dit nu de meest efficiente manier is. Professor Lai van Hong Kong Universiteit heeft een doe-het-zelf mondkapje ontwikkeld waarvan de kern bestaat uit twee lagen keukenpapier en een laag tissuepapier (https://www.dailymail.co.uk/news/article-8006937/How-make-coronavirus-mask-Hong-Kong-officials-release-DIY-video.html). Het zal niet alles helpen, maar het is wel zo dat met 386 geregistreerde gevallen (4 doden) op zo'n 7 miljoen inwoners daar tegen 5560 geregistreerde gevallen (276 doden) op 17 miljoen mensen hier iets werkt voor Hong Kong. Een verschil per hoofd van de bevolking, bijna 6-voudig in besmettingen en 28-voudig in doden zie je niet over het hoofd... En Hong Kong heeft alles tegen, eerder getroffen, grotere bevolkingsdichtheid (vooral in de stad), ...
Een ander aspect is wat @Anoniem 21:06 gisteren zei. Wat is tijdelijk? Zuiver praktisch kom je al mogelijk op decennia, misschien op eeuwen uit. Grunberg wees op hetzelfde punt, namelijk dat er altijd, dagelijks, wel een noodzaak zal zijn... Uiteindelijk is het zo dat vrijheden niet vanzelfsprekend zijn en het eveneens een misverstand is dat ze gegeven worden. Ze zijn in de geschiedenis ten aanzien van een overheid altijd door een bevolking genomen. Soms was er alleen maar het gevoel dat (de nachtmerrie van Koning Willem II die in een nacht van conservatief liberaal werd), soms fluweel (denk aan 1989). Maar altijd met het gevoel van een overheid dat men niet anders kan. Er wordt hier veel gekat op onze overheid. Maar simpel gezegd, als Grunberg gelijk heeft, dat we in meerderheid het
gevoel van veiligheid zoeken zonder dat dit noodzakelijkerwijs verband houdt met de werkelijke situatie en daar een masochistische opvatting over hebben (ons alleen veilig voelen als we hard aangepakt worden), moeten we dan niet het probleem bij onszelf zoeken?