De politie heeft tien malafide webshops uit de lucht gehaald die mondkapjes en andere corona-gerelateerde producten aanboden maar nooit leverden. Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie zijn afgelopen weken veel klachten over dergelijke nepwebwinkels binnengekomen, zo laat de politie weten.
Vaak lijken de malafide webshops op die van bestaande bedrijven, die dezelfde producten aanbieden. Volgens de politie werd bij één van de malafide webshops voor 129.000 dollar aan mondkapjes besteld, zonder dat de producten ooit geleverd werden. "We proberen de criminelen te dwarsbomen en hun oplichtingspraktijken te verstoren, zodat er niet nog meer mensen slachtoffer worden", zegt Gijs van der Linden van het LMIO. "We nemen de maatregel die het snelst, het meest effect heeft. Dat is niet altijd op zoek te gaan naar degene die erachter zit."
Het LMIO werkt bij de aanpak van de malafide webwinkels met verschillende partijen samen, zoals banken en internetproviders. Van der Linden merkt op dat het belangrijk is dat mensen zelf ook alert zijn. "Het is uiterst verdacht als je een bestelling alleen via een betaallink in de mail kunt betalen. Daaraan kun je herkennen dat het mogelijk niet in de haak is. En kijk voor je iets koopt ook naar reviews die een bedrijf krijgt."
De politie stelt dat de crisis bij veel mensen tot onzekerheid leidt en een grote informatiebehoefte met zich meebrengt. Iets waar cybercriminelen misbruik van maken. Mensen geven in deze tijd aan dat ze sneller geneigd zijn om op frauduleuze links of bijlagen te openen, zo laat de politie weten. "De mate waarin mensen zich weten te weren tegen dit soort criminaliteit staat onder druk", stelt programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas. "We zien het als één van onze taken om te helpen die weerbaarheid te vergroten. Dat doen we onder meer door onze informatie te delen en mensen gericht te waarschuwen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.