Door The FOSS: Door Anoniem: Door The FOSS: Zelfs ik ben een beetje geschrokken van de manier waarop dit selectieproces voor corona-apps verloopt :-(
Kun je uitleggen wat er in de tussentijd exact aan de situatie veranderd is?
Tja... Het selectieproces is in gang gezet en ik heb kunnen zien hoe dat verliep. Daarvan ben ik wel een beetje geschrokken maar ik zie niet in wat dat zou moeten veranderen aan mijn eerdere uitspraak over niet zeuren en naar de broncode kijken; contructief bezig zijn; haast geboden; dodelijk virus weet je wel.
Volgens mij ben jij in plaats van constructief bezig te zijn alleen maar slakken aan het zoeken om zout op te leggen. Zeuren aan de zijlijn en alle voortgang frustreren met zinloze commentaren. Dus zeker voor jou geldt: vort, aan de broncode jij!
Sorry, maar ik ben niet geschrokken van de gang van zaken of zout op slakken aan het leggen.
Er is aan het gebeuren wat ik al verwacht had. Heerlijk die voorspelbaarheid van politici en ambtenaren.
Niets nieuws onder de zon.
De overheid doet wat het altijd doet. Haar eigen zin. Waarbij ze een onuitputtelijk geloof heeft in de magische mogelijkheden van technologie om al haar problemen in een handomdraai op te lossen. Alsof het roze rook is.
Wat heb ik (ego) aan een app die mij vertelt dat ik de afgelopen twee weken in de buurt van iemand geweest ben, die misschien corona heeft.
Voor mij is het dan al te laat. [Ja, ik kan anderen weer beschermen, maar dat voorkomt niet dat andere onvoorzichtige eikels mij infecteren]
Ik wil het graag vooraf weten, zodat ik die personen kan mijden. Maar dat kan alleen als 100% van de bevolking voordurend getest wordt. En dat is (op dit moment) onmogelijjk (of onwenselijk...).
Ongeacht wat de code doet, de volgende knelpunten blijven bestaan:
1. een BT-straal van 5 meter, is niet hetzelfde als in contact staan met een besmet persoon.
1a. je mist mensen die je wel kunnen infecteren (bv via luchtcirculatie in een gebouw), maar niet binnen jouw straal komen.
1b. je krijgt hits, die wel binnen je straal vallen, maar waar een schieding tussen jou en de ander is (bv de doorzichtige scheiding bij de kassiere in de supermarkt, muren en ramen, etc.)
2. False positives
2a. Mensen geven symptomen op, en de app bepaalt of je wel.niet besmet bent. De symptomen van Corona lijken op die van griep en hooikoorts.
2b. Mensen maken fouten bij het gebruik van zo'n app, of vervelen zich en gaan ermee klooien. Dat zie je nu al met de lockdown regels (groepen wielrenners en moterrijders (bv op dijken); groepen hangjongeren én ouderen; pratende mensen op straat die zelf 1,5 meter afstand houden, maar daardoor de stoep blokkeren voor andere personen; etc.) en de idioten die 5G-masten in de hens steken. (om maar wat te noemen)
3. Ontbrekende informatie mbt de apps:
3a. backend
3b. opslag van data (waar, hoe, retentie)
etc. (zie daarvoor eerdere posts bij eerdere artikelen door meeredere reaguurders)
4. en dan heb je een app:
4a. zonder testcapaciteit weet je niet of het corona is
4b. het is vrijwillig om de app te installeren en te gebruiken
4c. eikels zullen zich niet aan het 2 weken isolement houden (als ze al de app installeren en eerlijk invullen). Dat geld voor anderen niet voor hen. Zij zijn speciaal. (zie ook weer de groepen wielrenners, motorrijders, hangjongeren, etc.)
En dan nog wat achtergrond informatie:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/18/experts-en-politici-lopen-elkaar-voor-de-voeten-a3997151Nederland is in een paar weken tijd veranderd in een technocratie: deskundigen bepalen wat er gebeurt. Wetenschappers als beleidsmakers.
[...]
Ambtenaren hebben de kennis om een complexe crisis te bestrijden ook niet, zegt Van Schendelen. „Vakinhoudelijke kennis houdt op bij schaal 13. Daarboven zitten de topambtenaren, en die worden van ministerie naar ministerie rondgepompt via de Algemene Bestuursdienst. Het zijn algemene managers, die in zo’n crisis een minister niet kunnen helpen.”
[...]
„De wetenschapper wil onderzoeken, vragen stellen. De politicus wil leiding geven en daadkracht tonen. Dat veroorzaakt een lastige wederzijdse relatie.”
[...]
De deskundigen rond het kabinet zijn het te veel met elkaar eens. En het zijn ook nog eens vrijwel allemaal vakgenoten. „Het is niet gezond als een klein clubje bepaalt welke beslissingen genomen wordt. Natuurlijk heb je een kerngroep van virologen en microbiologen nodig. Maar zij moeten ook luisteren naar psychologen, linguïsten, biologen of economen.”
oh, en deze was ook wel leuk:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/18/rivm-faalt-door-privatisering-zorg-a3997123"Deze week legde Van Dissel uit waarom we niet meer testen dan nu het geval is. „In Nederland zijn we niet voor testen om het testen. Het kost ook nog eens zeventig euro. Het gaat er om wat we met de uitslagen gaan doen.” Wonderlijk. Want wie zijn ‘we’? Ja, het RIVM en het kabinet, maar toch niet heel Nederland. De volgende zin is net zo wonderlijk: ‘Het kost ook nog eens zeventig euro.’ Sinds wanneer is ‘ook nog eens zeventig euro’ een argument om niet te testen?
Ik zocht het even uit: in Nederland moeten burgers preventieve tests zelf betalen. Maar schrijft een arts zo’n coronatest voor, dan moet de zorgverzekeraar deze vergoeden. Met andere woorden: zorgverzekeraars hebben een financieel belang bij zo min mogelijk coronatests. Daar kunnen die zorgverzekeraars niet zoveel aan doen. Immers, zij hebben zichzelf niet geprivatiseerd. Dat heeft de Nederlandse politiek gedaan, in 2006.
Wat er wordt gezegd in het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM, is momenteel geheim. Zeer begrijpelijk, want iedereen moet vrijuit kunnen praten. Maar waarom is het geheim wie er in dat OMT zitten? Is iemand in dat team verbonden aan de private zorgverzekeraars? Zo niet, in hoeverre hebben zorgverzekeraars dan invloed op ons coronabeleid, bijvoorbeeld via memo’s of appjes? Waar later al dan niet een actieve herinnering aan overblijft. En waarom eigenlijk, zijn de rekenmodellen van het RIVM geheim? Dit alles kan echt niet in een democratie. "
Food for tought.
(Dan kun je je nog meer zorgen maken)