Uit dat artikel haal ik twee karakteristieke voorbeelden:
Asymptomatische besmetting: ".. a 20-year-old woman from Wuhan, China, who passed the coronavirus to five family members but never got physically sick herself .."
Presymptomatische besmetting: ".. The scientists concluded that most transmission from presymptomatic people occurred one to three days before a person developed symptoms .."
Zo onstaat inderdaad een steeds betere kennis over de eigenschappen van Covid-19, maar bij de klassieke besmettingen waarbij de GGD ook contactonderzoek doet (TBC, HIV) is asymptomatische en presymptomatische besmetting ook mogelijk. Dus dat is niet afwijkend van Covid-19.
Het beste advies wat iedereen, met symptomen van ziekte of zonder symptomen (a-symptomatisch), of nog-niet (pre-symptomatisch) kan opvolgen is "social distancing" en "personal hygiene". Die maatregelen zijn al in werking: ga niet naar buiten bij Corona-symptomen, houd 1,5m afstand, was je handen regelmatig, hoest in de elleboog. Daarmee help je verspreiding tegen te gaan. KISS keep it smart and simple. Daarvoor heb je geen smartphone nodig.
De Corona-App zou het voor de GGD makkelijker moeten maken het klassieke bron- en contactonderzoek uit te voeren. Dat gaat nu namelijk met (telefonische) interviews, en in principe met pen en papier. Dat is tijdrovend en daarom onuitvoerbaar bij een massale uitbraak. De Appathon van afgelopen weekend zou een Corona-App moeten helpen ontwikkelen die dat klassieke contactonderzoek van de GGD ondersteunt. Als een persoon positief getest is op Covid-19 krijgt iedereen die daarmee in contact is geweest (gedurende de laatste X dagen) via de Corona-App instructies wat te doen. Dat is grofweg het idee.
De Appathon heeft een aantal Corona-Apps opgeleverd. Een paar opmerkingen daarover:
1. Het is knap om in deze zeer korte tijd toch een "live App" te lanceren, in die zin is dat een compliment aan de bouwers.
2. Doordat de Corona-App een rol kan spelen bij een mogelijke versoepeling van de "intelligente lockdown" is haast geboden. Met stoom en kokend water wordt er dus iets gefabriceerd, van kritiek voorzien en verbeterd.
3. Het resultaat is nu dat (nog) geen enkele van de Corona-Apps voldoet aan alle eisen. Zie het rapport van de KPMG en de Landsadvokaat, vandaag op security.nl te vinden.
4. Maar als je nu het slagveld overziet, zijn er "bouwstenen" aan te wijzen in de diverse Corona-Apps die in combinatie toch een betere "Corona-App" kunnen opleveren die wel aan alle eisen voldoet.
5. Maar eerst moet er natuurlijk toestemming zijn om die bouwstenen te mogen gebruiken (use), bestuderen (study), verbeteren (modify), en in te bouwen in een nieuw bouwwerk (distribute). FOSS dus?
6. "Open source" werd toch opvallend breed gedragen en zelfs als eis gesteld, zonder dat was er "geen vertrouwen" in de privacy en security. Een goede ontwikkeling, waar sommige deelnemende bedrijven toch moeite mee leken te hebben.
7. "Waar gehakt wordt vallen spaanders". Er was een datalek, er was een hard-coded wachtwoord, er waren toch locatie-gegevens die naar de back-end server werden doorgestuurd. Allemaal aan het licht gekomen doordat de "open source" broncode bekeken is door derden. Deze fouten zijn vrij simpel te herstellen, waardoor toch bruikbare bouwstenen ontstaan.
8. Over het fundament van de Corona-App (de bouwsteen "Bluetooth proximity") is het laatste woord nog niet gezegd.
https://www.youtube.com/watch?v=FdniF-HnyMc"3 grote redenen waarom Bluetooth volslagen ongeschikt is voor contact tracing."
Het onvoorspelbare interferentiepatroon van het Bluetooth radiosignaal, en de verschillende zendsterkte en ontvangstgevoeligheid van diverse Bluetooth-chips helpen niet bij het betrouwbaar uitvoeren van een afstandsmeting. Laat staan in een supermarkt met allerlei reflecterende oppervlakken.
GPS is te onnauwkeurig en in-huis onbruikbaar. Over blijft ultrasoon geluid met of zonder "handshake", maar dan moeten Apple en Google hun toestemmingsbeleid ("mag deze App uw microfoon gebruiken?") verruimen of loslaten, en dat is voor de acceptatie van de Corona-App door het Nederlandse publiek niet bevorderlijk.
Aan welke knoppen kunnen we nu nog draaien?
Zou het mogelijk zijn de "Bluetooth proximity" meting te verbeteren door de zendsterkte van de Bluetooth chip (sterk) te verminderen? Daardoor wordt het bereik van de Bluetooth radiogolven (op afstand, door muren en glas) uiteraard ook verminderd, en dus ook de reflectiemogelijkheden, en daardoor worden de interferentiepatronen (buiken en knopen) ook gereduceerd. En als de interferentiepatronen (sterk) worden verminderd is de Bluetooth proximity (contact tracing) misschien wel bruikbaar? De batterij loopt bij sterk verminderde zendsterkte ook minder snel leeg. Allemaal positieve effecten.
De vraag is of dat al getest is? En vooraf: is het mogelijk om (via een API? of AT commando?) de zendsterkte van de Bluetooth chip te verminderen?
Het standaard bereik van Bluetooth (class 2 device) is 10 meter. Stel dat je de zendsterkte van de Bluetooth chip reduceert tot 10% van het maximale vermogen? Voor het gemak rekenen we even met een vermogensreductie met een factor 9, en het bereik is dan dus (wortel uit 9) = 3 x verminderd. Dan wordt het bereik ongeveer 3 meter bij 10% vermogen. Stel dan in de Corona-App een signaalsterkte drempel in van bijvoorbeeld 50% en je hebt zit op de "1,5m RIVM afstand".
Je zou onder deze omstandigheden (10% zendvermogen en minder dan 50% signaalsterkte) eerst een hoorbaar piepje ("sonarklik") kunnen laten afgaan, wat direct een effect heeft op de naleving van de "social distancing" (Houdt afstand !!!).
Een verfijning zou kunnen zijn een snellere opeenvolging van piepjes als de signaalsterkte toeneemt.
In tweede instantie zou je kunnen nadenken welke "gebeurtenis" je gaat definieren om vast te leggen in de Corona-App voor het bron- en contactonderzoek: een gemeten signaalsterkte van groter dan 50% bijvoorbeeld gedurende een bepaalde tijd? Dat voorkomt vals-positieven.
Als je het Bluetooth-fundament kan verbeteren, hoeven de overige bouwstenen (gemaakt tijdens de Appathon) er alleen maar aan te worden toegevoegd.