Door Anoniem: Ik moet zeggen goed om te zien dat er nog activistische studenten bestaan
Ik ben het alleen niet zo met ze eens
De 3 alternatieven die aandragen zijn goed en wel, maar om de examens allemaal qua vorm om te gooien is niet altijd even makkelijk. En met de moderne communicatie middelen die we hebben is frauderen makkelijker dan toen ik nog studeerde.
En ik weet zeker dat dat 20-30% de makkelijke weg neem, of omdat ze lui zijn, of de druk te hoog (studiebeurs, verwachtingen etc), zeker bij open book of tijdsgebonden examens.
De universiteit probeert in deze uitzonderlijke situatie een oplossing te beiden om toch examens af te kunnen nemen. An sich kunnen ze een examen ruimte corona proof in richten, maar ja veel studenten moeten met het OV en dat is nu niet aan te raden
Dus komen ze met een alternatief, wat beter is dan geen examens af te nemen. Als je het niet wil, prima, dan geen examens voor jou, en mag je in herkansingsperiode of volgend jaar iets proberen.
Wat ik wel grappig vind zijn de argumenten die naar voren worden gebracht
- High-quality computers/laptops (om de software op te downloaden) - Tja als je geen eigen computer hebt, dan heb je toch wel een issue, hoe maak je anders je scripties en werkstukken.
- Perfect internet connection. Kom op we wonen in Nederland, ons internet is aardig betrouwbaar. En als het er uitvalt heb je pech. Maar bij een echt examen kan ook het OV vertraging hebben, lekke band, stroom uitval waardoor de wekker niet afgaat, waardoor je een examen mist. Overigens speelt dit issue dan ook bij de tijdsgebonden examens.....
- Room scans, ja vervelend als iemand je kamer kan bekijken. Leg even alle privacy gevoelige zaken weg of dek ze af, ruim je kamer op. Het is niet zo dat ze je 24 uur per dag in de gaten houden. Hoeveel foto´s van je zelf en je kamer staan er al op sociale media?
- Monitoring of our screen, eye-movements, microphone and sound. Maak even een twee account zodat je mail/socials niet op poppen. In een normal examen wordt ook naar je gekeken, nu iets dichter bij (en je ziet niet wie er kijkt). Booten met een OS op een cd of usb is ook een optie
Ik miste nog survailence software moeten installeren, maar dat kan je deinstalleren na elk gebruik, of de usb-cd boot is een goede optie. En ik vraag me af of ze goed nadenken zal ze facebook, snapchat, twitter installeren en gebruiken
Ik snap het probleem niet, ik vind het een goede oplossing, voor een probleem in deze tijden. Maar goed ik heb vaker proctored examens gedaan. Wel even goed kijken naar de gebruikte software en de privacy voorwaarden.
En als je het niet wil, dan doe je het niet, maar dan dus geen examen, het is even niet anders.....
Booten vanaf USB lijkt mij het beste alternatief, maar dat dan ruim van te voren goed testen, en de mensen de gelegenheid geven om het alvast uit te testen (met mogelijkheid om een Helpdesk te bellen), zonder het risico te lopen dat ze per ongeluk hun harde schijf overschrijven omdat ze op de Install button klikken.
Kun je nog steeds licentietechnische vraagstukken krijgen van commerciele partijen, en de altijd aanwezige uitzonderingen waar iets voor bedacht dient te worden.
Het opruimen van je woonruimte zodat er niets gevoelig in beeld kan komen is een goed argument, maar waarom dat niet, heel simpel, in een document zetten: Voorbereidingen op het examen. Zelfs zoiets simpels ontbreekt, hetgeen oplevert dat al snel het idee bestaat dat het gewoon over de schutting is gegooid met een zoek-het-maar-uit opdracht, en als het mis gaat: jouw probleem.
Heb je nog wel het vraagstuk waar de opnames van je ID-bewijs worden opgeslagen (buiten de EU?), en waarom niet gelijk vermelden dat er mallen zijn waarbij je te gevoelige gegevens kunt afdekken, of zelfs dat je studentenpas ook voldoende is.
Alweer, slechte voorbereiding, kennelijk niet vooraf over nagedacht.
Non argumenten als Facebook, Instagram en dergelijke doen er niet toe. Als iemand van alles wil delen met de hele wereld, behalve de school, dan is dat een wettelijk recht wat je niet zomaar even aan de kant mag trappen, omdat dat de school even beter uitkomt. Zo ja, dan kun je net zo goed die hele GDPR in de prullenbak gooien.
Stabiele internetverbindingen zijn, en blijven, een probleem in menige verblijfssituaties. Denk daarover van te voren over na, kom met tips, ga serieus om met feedback daarop, en denk mee. Niet over de schutting gooien met een zoek-het-maar-uit attitude.
En zelfs dan nog dien je er rekening mee te houden dat er geen one-size-fits-all oplossing bestaat, dus alternatieven achter de hand hebben is, en blijft, een goed idee, want iets vanuit een machtspositie doordrukken (voor eigen gemak, winst, enz) en alles wat (later) misgaat het probleem (voor eigen risico en rekening) van de ander maken is iets wat geheid terug op je bord gaat komen.
Verwijtbare (vervolg)schade is namelijk te verhalen, makkelijker zelfs als je steken hebt laten vallen qua zorgvuldigheid, wettelijke richtlijnen, enz.
Kijk niet raar op als handige advocaten de koppen bij elkaar gaan steken, en campagnes gaan starten om alvast aangetekende aansprakelijkstellingen te versturen naar dees of geen.