image

India verplicht corona-app voor alle werknemers van bedrijven en overheid

zondag 3 mei 2020, 09:46 door Redactie, 24 reacties

De Indiase overheid heeft het gebruik van een corona-app die via bluetooth en gps werkt verplicht gesteld voor alle werknemers van bedrijven en overheden. In risicogebieden moet iedereen de app installeren. De app, met de naam Aarogya Setu, beoordeelt het risico van gebruikers op een infectie aan de hand van locatie, medisch verleden en reisgeschiedenis. De locatie wordt aan de hand van gps-coordinaten en bluetooth-data bepaald. Wanneer gebruikers in contact met een coronapatiënt zijn gekomen zullen ze een waarschuwing ontvangen.

Om de app te kunnen gebruiken moeten mensen hun naam, telefoonnummer, leeftijd, geslacht, beroep en alle bezochte landen in de afgelopen dertig dagen opgeven. Hierna moeten gebruikers verschillende vragen over hun gezondheid beantwoorden, bijvoorbeeld of ze diabetes of een longziekte hebben. Deze data wordt op een server van de Indiase overheid opgeslagen en gekoppeld aan een uniek identificatienummer. Daarmee wordt de gebruiker vervolgens gevolgd. Dit identificatienummer wordt ook gebruikt voor alle data die gebruiker later uploadt.

Eenmaal actief verzamelt de app de locatie van de gebruiker en bewaart die op het toestel van de gebruiker. Zodra gebruikers van de app in elkaars buurt komen wordt hun identificatienummer via bluetooth uitgewisseld en de tijd en gps-locatie wanneer en waar het contact plaatsvond opgeslagen. Wanneer een gebruiker besmet blijkt te zijn wordt deze data naar de Indiase overheid gestuurd, die vervolgens een waarschuwing naar alle gebruikers stuurt die met de coronapatiënt in contact zijn gekomen.

"Het gebruik van de Arogya Setu-app zal voor alle werknemers verplicht worden, zowel in de private als publieke sector. Het is de verantwoordelijkheid van het hoofd van de betreffende organisatie om ervoor te zorgen dat alle medewerkers de app hebben geïnstalleerd", aldus een verklaring van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken (pdf). In zogeheten "containment zones" wordt het gebruik van de corona-app voor alle inwoners verplicht. Lokale autoriteiten zullen hierop toezien.

Gebruik van de app was al verplicht voor voedselbezorgers, sommige dienstverleners en federale overheidsmedewerkers. Volgens lokale media zal de corona-app mogelijk straks nodig zijn om toegang tot openbaar vervoer en luchthavens te krijgen als de lockdown wordt opgeheven. "De applicatie is een privacymijnenveld en het voldoet niet aan de principes van minimalisatie, doelbinding, transparantie en controleerbaarheid", zegt de Indiase organisatie Internet Freedom Foundation. De organisatie merkt op dat India geen uitgebreide privacywetgeving kent en het gebruik van dergelijke apps en systemen tot de institutionalisering van massasurveillance kan leiden.

Inmiddels hebben 45 organisaties en meer dan honderd Indiërs, waaronder advocaten, journalisten en onderzoekers, een open brief naar het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd waarin wordt opgeroepen om gebruik van de app niet verplicht te stellen. De Androidversie van de app heeft op het moment van schrijven meer dan 50 miljoen installaties. Apple geeft geen cijfers over het aantal downloads. De Indiase overheid heeft 350 miljoen installaties als doel gesteld.

Image

Reacties (24)
03-05-2020, 10:12 door Anoniem
Erich Honecker ligt te schaterlachen in z'n graf...
03-05-2020, 10:33 door karma4 - Bijgewerkt: 03-05-2020, 10:36
De strijd van privacy in de grote ik of het algemeen belang. India heeft regio's met zeer dichte bevolking.
Gaat het fout dan gat het ook goed fout.
Wil je leven met minder privacy, als die er al is, of gewoon afgevoerd worden? De miljonairs zullen zich in hun privacy bedreigd voelen, de gewone man heeft die luxe niet.

Positief: het wordt op het apparaat bijgehouden en alleen overhandigd na een probleem/besmetting.i
03-05-2020, 12:14 door spatieman
dus ze verplichten mensen ook nog eens een telefoon te kopen die dat kan.
03-05-2020, 15:48 door linux4
India is een ander land dan Nederland met een kasten systeem. Officieel bestaat het niet meer maar in de praktijk wel. De hogere kasten zullen zich wel kunnen weren, de lagere waarschijnlijk niet. En dan heb je nog de onaanraakbaren die nergens recht op hebben, waarschijnlijk geen smartphone kunnen betalen en als ze ziek worden of dood gaan is er niemand van de hogere kasten die zich daar druk over maakt.
03-05-2020, 15:53 door linux4
Door karma4: De strijd van privacy in de grote ik of het algemeen belang. India heeft regio's met zeer dichte bevolking.
Gaat het fout dan gat het ook goed fout.
Wil je leven met minder privacy, als die er al is, of gewoon afgevoerd worden? De miljonairs zullen zich in hun privacy bedreigd voelen, de gewone man heeft die luxe niet.

Positief: het wordt op het apparaat bijgehouden en alleen overhandigd na een probleem/besmetting.i

Het gaat in dichtbevolkte landen sowieso fout, app of niet. We moeten ons realiseren dat deze griep miljoenen levens gaat eisen wereldwijd en dat we in de "ontwikkelde wereld" wellicht onze levensverwachting moeten bijstellen. Keihard maar waar vrees ik. In tegenstelling tot wat veel mensen in westerse landen denken is het leven nog steeds niet maakbaar.
03-05-2020, 16:42 door johanw - Bijgewerkt: 03-05-2020, 16:42
Genoeg programmeurs in India, een nep-app die altijd laat zien dat alles OK is is zo in elkaar geflanst. Als het hier ook verplicht wordt, of semi-verplicht om ergens binnen te komen, maak ik zelf zo'n nep-app.
03-05-2020, 16:47 door linux4
Door johanw: Genoeg programmeurs in India, een nep-app die altijd laat zien dat alles OK is is zo in elkaar geflanst. Als het hier ook verplicht wordt, of semi-verplicht om ergens binnen te komen, maak ik zelf zo'n nep-app.

Hier zal het niet verplicht worden. En de animo zal wel verminderd zijn nu de overheid met NL Alert app heeft laten zien nog niet in staat te zijn de juiste app ontwikkelaars in huis te halen.
03-05-2020, 16:58 door Briolet - Bijgewerkt: 03-05-2020, 17:01
Door linux4: …We moeten ons realiseren dat deze griep miljoenen levens gaat eisen wereldwijd …

… In tegenstelling tot wat veel mensen in westerse landen denken is het leven nog steeds niet maakbaar.

De schatting bij de Spaanse griep van 100 jaar geleden is dat 1 tot 2% van de wereldbevolking erdoor gestorven is. Vertaalt naar de huidige wereldbevolking van 7,7 miljard, zou dat een orde grootte 50 à 150 miljoen doden zijn.

In Nederland heeft nu ca 4% van de bevolking de besmetting doorlopen en we hebben vandaag 5000 geteste doden. Ervan uitgaande dat we pas beschermd zijn bij 60% mensen met antistoffen, moeten er nog 15x zoveel mensen ziek worden en vallen er dus ook nog 15x zoveel doden. Dat zijn 75.000 doden in Nederland alleen, oftewel 0,44% van de bevolking. We weten dat het werkelijke dodental hoger ligt. Dus zonder vaccinatie en met goede medische zorg zal het aantal doden in Nederland duidelijk boven de 0,5% komen.

Trek dat door naar de hele wereld: Als het maar een paar miljoen blijft, valt het nog erg mee. (-:

---

Een groot deel van de Indische bevolking is nog steeds echt arm. Een textiel arbeider verdient niet veel meer dan 100 euro per maand. Ik vraag me af hoe zo iemand daarvan nog geld overhoudt om een smartphone te kopen zodat hij de verplichte app kan installeren.
03-05-2020, 17:06 door Anoniem
hmm ik kon niet direct vinden of dit ook voor EU inwoners in India geldt.

Iemand een mogelijke bron?

Eminus
03-05-2020, 17:46 door Anoniem
Door Briolet: Een groot deel van de Indische bevolking is nog steeds echt arm. Een textielarbeider verdient niet veel meer dan 100 euro per maand. Ik vraag me af hoe zo iemand daarvan nog geld overhoudt om een smartphone te kopen zodat hij de verplichte app kan installeren.
Er zijn daar smartphones voor minder dan 50 euro te koop. Nog steeds relatief niet goedkoop, maar ook niet compleet onbehapbaar. Dat maal de hele familie kon wel eens problematisch worden. Dat zal dus wel zijn waarom het beperkt is tot alleen de kostwinner. Afgezien dat als de kinderen daar zijn zoals hier die wel eens eerder een smartphone zouden kunnen hebben dan de ouders. Maargoed, het is nog steeds een dure maatregel voor de burger met relatief weinig effect, dus vooral symboolpolitiek, politieke gemakszucht en kostenafschuiven op de burger, en een werkelijk enorme aantasting van de privesfeer in verhouding tot het te verwachten gewin. En als ze al die lekker makkelijke databases toch hebben, kijken hoe lang het duurt voordat hun ministerie van gluren en vingerzwaaien mee wil kijken.
03-05-2020, 18:21 door Anoniem
Een groot deel van de Indische bevolking is nog steeds echt arm.
Welk land bedoel je eigenlijk.

https://www.taaltelefoon.be/indiaas-indisch

Je kunt een pandemie van honderd jaar niet meer vergelijken met heden, als wij geen maatregelen hadden getroffen dan
waren er ook veel meer doden geweest.
03-05-2020, 18:28 door Anoniem
Door Briolet: Het gaat in dichtbevolkte landen sowieso fout, app of niet. We moeten ons realiseren dat deze griep miljoenen levens gaat eisen wereldwijd en dat we in de "ontwikkelde wereld" wellicht onze levensverwachting moeten bijstellen. Keihard maar waar vrees ik. In tegenstelling tot wat veel mensen in westerse landen denken is het leven nog steeds niet maakbaar.

Na 40 jaar studie en 32 miljoen doden is er nog steeds geen vaccin tegen HIV/aids. Zelfs als men tegen Covid-19 een vaccin vindt, dan is het waarschijnlijk dat het Sars-CoV-2 virus tussentijds muteert. Mocht er wel een vaccin worden gevonden, dan bestaat de kans dat die prik, net als de bestaande 'griepprik' (tegen influenza), jaarlijks opnieuw moet worden verricht, zou men steeds een optimale groepsimmuniteit van > 63% tegen Covid-19 willen handhaven.

Misschien dat een vaccinatie binnen zo'n twee jaar tegen Covid-19 wel gaat lukken in rijke landen (onder de risicogroepen), maar ik verwacht niet dat dat snel gaat gebeuren in ontwikkelingslanden. Loopt het daar onverhoopt op uit, dan houdt dat in dat het oplopen van een ooit ogenschijnlijke simpele 'verkoudheid' voor grote delen van de mensheid sinds mensenheugenis opnieuw weer een potentieel levensgevaarlijke ziekte is geworden.
03-05-2020, 18:42 door Anoniem
Door karma4: De strijd van privacy in de grote ik of het algemeen belang. India heeft regio's met zeer dichte bevolking.
Gaat het fout dan gat het ook goed fout.
Wil je leven met minder privacy, als die er al is, of gewoon afgevoerd worden? De miljonairs zullen zich in hun privacy bedreigd voelen, de gewone man heeft die luxe niet.

Positief: het wordt op het apparaat bijgehouden en alleen overhandigd na een probleem/besmetting.i

Eindeloos valse tegenstellingen herhalen maakt ze nog niet waar. Dit is geen tegenstelling tussen het algemeen belang en de eigen privacy. Dat zou pas het geval zijn als aangetoond is dat dit soort apps behoorlijk effectief zijn. Gezien experts sterk betwijfelen of een app überhaupt iets kan toevoegen, is de vraag of dat ooit zal gebeuren.

We zijn zo gewend dat technologie ons uit de brand helpt dat we dat hier ook heel graag geloven, ondanks dat er niet zoveel reden is om dat aan te nemen. Iets doen voelt beter dan niets doen en een app is een ons zo bekende oplossing voor zoveel problemen. Of het dan echt iets doet is eigenlijk niet erg relevant. Het voelt in ieder geval een stuk minder hulpeloos.

De kans dat technologie ons uiteindelijk zal redden is overigens redelijk groot, maar dat zal dan in de meer traditionele medische vorm zijn.
03-05-2020, 20:21 door karma4 - Bijgewerkt: 03-05-2020, 20:23
Door Anoniem: Eindeloos valse tegenstellingen herhalen maakt ze nog niet waar. Dit is geen tegenstelling tussen het algemeen belang en de eigen privacy. Dat zou pas het geval zijn als aangetoond is dat dit soort apps behoorlijk effectief zijn. Gezien experts sterk betwijfelen of een app überhaupt iets kan toevoegen, is de vraag of dat ooit zal gebeuren.¨

Ik heb nergens de app aangehaald als "de oplossing". Probleem het leven is niet maakbaar (dank linux4)
Dit is wat ik gezegd heb:
De strijd van privacy in de grote ik of het algemeen belang. India heeft regio's met zeer dichte bevolking.
Gezien je reactie is het duidelijk dat we een echt probleem hebben met geloof in maakbaarheid - mijn privacy tegenover de volksgezondheid. Pizarro was in sommige ogen in held met het vele goud dat hij naar huis zond. Meningen zijn bijgesteld. Jouw valse overtuiging van jouw ik boven die van anderen ...
Nee het idee van de eigen ik boven anderen stellen als "mijn privacy" is een doodlopend iets.


De kans dat technologie ons uiteindelijk zal redden is overigens redelijk groot, maar dat zal dan in de meer traditionele medische vorm zijn.
Hiv is nog niet echt opgelost. Ebola ligt op de loer. Zonder verandering zal dit zich blijven herhalen. De handelaren over zee hadden ook niet gedacht dat quarantaine en meer zo anders zou zijn als een paar dagen vissen op zee. Dat er instituten zijn voor epidemilogie is een teken 200 jaar terug bestonden ze niet eens.

Verwacht maar dat op de snelle wisselende contacten een rem komt. Zonder dat zal het herhalend continu fout gaan.
03-05-2020, 21:19 door Briolet
Door Anoniem: …Dat zou pas het geval zijn als aangetoond is dat dit soort apps behoorlijk effectief zijn. Gezien experts sterk betwijfelen of een app überhaupt iets kan toevoegen, …

Het ligt er ook aan naar welke experts je luistert en waarom ze denken dat het geen effect heeft. Als ze vinden dat het gebruik van een vrijwillige app zinloos is, hebben ze waarschijnlijk gelijk. Voor een goed effect moet de grote meerderheid dit gebruiken. Dat lukt alleen bij een verplichte app, zoals nu in India.

Door Anoniem:…Of het dan echt iets doet is eigenlijk niet erg relevant. Het voelt in ieder geval een stuk minder hulpeloos.
Maar ook dan doet het nog veel. Niet direct tegen het virus, maar wel voor de gemoedsrust van de gebruiker. Zo'n psychologisch effect, kan zelfs de echte gezondheid bevorderen en de weerstand bij een echte besmetting.

Door Anoniem: Na 40 jaar studie en 32 miljoen doden is er nog steeds geen vaccin tegen HIV/aids. Zelfs als men tegen Covid-19 een vaccin vindt, dan is het waarschijnlijk dat het Sars-CoV-2 virus tussentijds muteert. Mocht er wel een vaccin worden gevonden, dan bestaat de kans dat die prik, net als de bestaande 'griepprik' (tegen influenza), jaarlijks opnieuw moet worden verricht,

HIV is een geval apart omdat het virus het immuunsysteem zelf aanvalt. Dit maakt het vinden van een vaccin lastiger. Maar ik ben het er wel mee eens dat men er te gemakkelijk van uit gaat dat we binnen een jaar een vaccin hebben dat ook nog 100% veilig is voor iedereen.
De verwachting is wel dat een vaccin langer stand houd dan bij invluenza. Bij influnza komt de verandering niet alleen door mutatie, maar omdat hij ook uit steeds andere bronstammen oplaait.

Vandaag las lk een Britse studie die suggereert dat de BMR prik (Die kinderen in Nederland sinds 1987 krijgen) ook een gedeeltelijke immuniteit voor Sars-CoV-2 geeft. Dit omdat grote delen van het virus overeenkomen met delen van deze drie virussen. En ook deze drie virussen muteren zo langzaam dat je er niet jaarlijks een nieuwe prik voor hoeft te halen.
03-05-2020, 21:28 door Anoniem
Door johanw: Genoeg programmeurs in India, een nep-app die altijd laat zien dat alles OK is is zo in elkaar geflanst. Als het hier ook verplicht wordt, of semi-verplicht om ergens binnen te komen, maak ik zelf zo'n nep-app.

Inmiddels heb ik een prototype Android / iPhone app ontwikkeld die, op basis van de beschikbare GACT specificaties [1] en aan de hand van het uitgezonden BLE-signaal, kan bepalen of iemand in mijn omgeving wel of geen Corona-app gebruikt. Daarop kan ik rationeel besluiten om een gebruiker of weigeraar wel of niet toe te laten tot mijn omgeving.

Iemand die zo'n app niet toepast kan immers, speltheoretisch gezien, opgevat worden als een free rider. Iemand die wel profiteert van het feit dat vele anderen in het collectief wel vrijwillig zo'n app toepassen, maar zelf voor de anderen, door zijn of haar weigering, nalatigheid of onvermogen, statistisch gezien een hoger infectierisico vormt [2].

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Google_/_Apple_contact_tracing_project

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Dilemma_van_de_collectieve_actie
04-05-2020, 06:13 door The FOSS
Door linux4:
Door karma4: De strijd van privacy in de grote ik of het algemeen belang. India heeft regio's met zeer dichte bevolking.
Gaat het fout dan gat het ook goed fout.
Wil je leven met minder privacy, als die er al is, of gewoon afgevoerd worden? De miljonairs zullen zich in hun privacy bedreigd voelen, de gewone man heeft die luxe niet.

Positief: het wordt op het apparaat bijgehouden en alleen overhandigd na een probleem/besmetting.i

Het gaat in dichtbevolkte landen sowieso fout, app of niet.

Hoe weet je dat nou? Het feit dat ze daar besluiten om die app voor werknemers van bedrijven en overheid verplicht te stellen doet vermoeden dat men dit toch anders ziet. En nee, het is niet omdat men 'de mensen wil kunnen volgen dan wel bespioneren'.
04-05-2020, 06:26 door The FOSS
Door johanw: Genoeg programmeurs in India, een nep-app die altijd laat zien dat alles OK is is zo in elkaar geflanst. Als het hier ook verplicht wordt, of semi-verplicht om ergens binnen te komen, maak ik zelf zo'n nep-app.

Als je daarmee wordt betrapt dan heb je natuurlijk een heel groot probleem. Het is nog erger dan met valse kentekenplaten rondrijden en dat wordt al zwaar bestraft.
04-05-2020, 08:30 door karma4
Door The FOSS:
Door linux4: Het gaat in dichtbevolkte landen sowieso fout, app of niet.
Hoe weet je dat nou? Het feit dat ze daar besluiten om die app voor werknemers van bedrijven en overheid verplicht te stellen doet vermoeden dat men dit toch anders ziet. En nee, het is niet omdat men 'de mensen wil kunnen volgen dan wel bespioneren'.
De dichtheid en kwetsbaarheid maakt dat een relatief massale besmetting niet te voorkomen is.
Iets nieuws onbekends, wat je een paar weken mist en je hebt een flinke uitdaging.
Zeg maar de IDS is niet ingericht op wat je niet weet.

In de IRS moet je met logging en isolering het issue in een containment krijgen en dan aanpakken.
Dan heb je de logs acties nodig van wat er in een voorgaande periode allemaal gebeurd is en waar je verder moet kijken of alles nog gezond is.

Een RHS (realt time Helath System) heb je nodig om te monitoren of alles nog gezond is voor zover je kan meten en zien wat de gezondheid zou moeten zijn. Het zijn drie activiteiten die elk voldoende aandacht moeten krijgen. mis je er een dan heb iets waar het niet te vermijden is dat het fout gaat en niet weet hoe iets te herstellen.

Het "mijn privacy" gebeuren moet je zien als de roeptoeters die alles met root vrije toegang tot ldap dan wel domain admin willen gebruiken omdat dat hun rechten en vrijheden zijn. Inperken van vrijheden is nodig tot wat iets wat anderen geen kwaad doet.
04-05-2020, 19:02 door Anoniem
Door Anoniem: Inmiddels heb ik een prototype Android / iPhone app ontwikkeld die, op basis van de beschikbare GACT specificaties [1] en aan de hand van het uitgezonden BLE-signaal, kan bepalen of iemand in mijn omgeving wel of geen Corona-app gebruikt. Daarop kan ik rationeel besluiten om een gebruiker of weigeraar wel of niet toe te laten tot mijn omgeving.
Ik vinnum leuk. Maar: Hoe rationeel is zo'n besluit als vaststaat dat zo'n "app" niet kan werken, want geeft zelfs in het ideale geval in essentie willekeurige resultaten terug? Dan is daarop selecteren gelijk een heksenjacht, en niet meer rationeel.

Iemand die zo'n app niet toepast kan immers, speltheoretisch gezien, opgevat worden als een free rider. Iemand die wel profiteert van het feit dat vele anderen in het collectief wel vrijwillig zo'n app toepassen, maar zelf voor de anderen, door zijn of haar weigering, nalatigheid of onvermogen, statistisch gezien een hoger infectierisico vormt [2].
Speltheorie gaat er meestal vanuit dat het spel ook een zeker nut heeft. Echter, ik denk dat het heel rationeel is om je niet met kwakzalverij in te laten. Wat is de speltheoretische term daarvoor? Of moeten we dit modelleren als zijnde het spel heeft een negatief nut, dus meedoen is -EV en niet meedoen is daarmee +EV?
05-05-2020, 08:19 door Anoniem
een land met een KASTENSYSTEEM
een land wwar de koeien HEILIG zijn (anders dan in NL)
een land met veel olifanten en gurus en slangenbezweerders

is dat onze standard of reference??
05-05-2020, 10:23 door The FOSS - Bijgewerkt: 05-05-2020, 10:26
Door Anoniem (A):
Door Anoniem: Inmiddels heb ik een prototype Android / iPhone app ontwikkeld die, op basis van de beschikbare GACT specificaties [1] en aan de hand van het uitgezonden BLE-signaal, kan bepalen of iemand in mijn omgeving wel of geen Corona-app gebruikt. Daarop kan ik rationeel besluiten om een gebruiker of weigeraar wel of niet toe te laten tot mijn omgeving.
Ik vinnum leuk. Maar: Hoe rationeel is zo'n besluit als vaststaat dat zo'n "app" niet kan werken, want geeft zelfs in het ideale geval in essentie willekeurige resultaten terug? Dan is daarop selecteren gelijk een heksenjacht, en niet meer rationeel.

Hoe kom je erbij dat zo'n app niet zou kunnen werken?[/quote] En daarmee vervalt de rest van je betoog over rationaliteit.

Door Anoniem (B): een land met een KASTENSYSTEEM
een land wwar de koeien HEILIG zijn (anders dan in NL)
een land met veel olifanten en gurus en slangenbezweerders

Een kastensysteem zou misschien zo gek nog niet zijn om de tokkies in toom te houden. Die hebben nu in Nederland een veel te grote mond en verpesten de samenleving voor de rest (TM). En weet je hoe milieubelastend het eten van rundvlees is?

Door Anoniem (B): is dat onze standard of reference??

Eens kijken hoe het daar gaat verlopen, met hun app.
05-05-2020, 13:32 door Anoniem
Door The FOSS: Hoe kom je erbij dat zo'n app niet zou kunnen werken?
Subtiel verschilletje tussen "het doet iets" en "het doet wat het zegt dat het doet".

Het gestelde doel van zo'n app is niet haalbaar volgens "Bruce Schneier en drie andere experts", zoals te lezen valt in dat andere bericht hier op deze site: https://www.security.nl/posting/655312/Schneier%3A+contactonderzoek+kan+niet+met+een+smartphone-app

En daarmee vervalt de rest van je betoog over rationaliteit.
"Ik stel een vraag en nu ben jij dus niet meer rationeel."

Zo werkt het niet. Mischien een beetje minder met die andere geweldige redenaar bekvechten?


Een kastensysteem zou misschien zo gek nog niet zijn om de tokkies in toom te houden.
We hebben niet direct een kastenstelsel maar wel degelijk klassenjustitie, waar "de tokkies" inclusief hun democratisch verkozen representanten systematisch in het verdomhoekje gezet worden door de deugers die het maar wat druk hebben met de als groep bovengemiddeld criminele naffies de hand boven het hoofd te houden. Die laatsten die bovendien voorstaan onze democratie maar gewoon af te breken, al dan niet zoals sjef geitenneuker dat uitdrukt met z'n treinanalogie.

Die hebben nu in Nederland een veel te grote mond en verpesten de samenleving voor de rest (TM).
Welke rest? De deugers? Die deughuilen en deugpruilen toch wel. De naffies? Die zijn een groter probleem. Gek genoeg.

En weet je hoe milieubelastend het eten van rundvlees is?
Minder belastend dan helemaal geen vlees eten. Gek genoeg.

Ik herinner me ook wel de vermanende woorden van de schoolleraar die vertelde dat een dier zoveel gras moest eten en dat dat zoveel water kostte en weetikhet, en dat dat dus veel ongezonder is dan zelf net doen of je een graseter bent. Maar zo werkt het toch net niet helemaal. Daar is inderdaad onderzoek naar gedaan, en in het hele plaatje is het gewoon niet waar dat iedereen aan de soja dus gezonder is voor de planeet.

Het blijft een beetje een vreemd tegenargument op de opmerking dat de koe cq het rund in India heilig is.


Door Anoniem (B): is dat onze standard of reference??
Eens kijken hoe het daar gaat verlopen, met hun app.
Ik denk niet dat wij het hele verhaal te horen gaan krijgen.
07-05-2020, 08:36 door The FOSS - Bijgewerkt: 07-05-2020, 08:36
Door Anoniem:
En daarmee vervalt de rest van je betoog over rationaliteit.
"Ik stel een vraag en nu ben jij dus niet meer rationeel."

Zo werkt het niet. Mischien een beetje minder met die andere geweldige redenaar bekvechten?

Niet? Dat is ontluisterend! Zou ik besmet zijn? Men zegt wel wie met pek omgaat, wordt ermee besmet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.