Door Ka: Ik heb een vraag.
Ik ken een jongere van 16 waarbij de ene ouder allerlei apps op zijn telefono gezet heeft om zodoende het gebruik van telefoon te registreren. Natuurlijk heeft de jongere al een keer via omwegen wel div. spellen kunnen spelen waarbij nu de regels van de ene ouder nog strikter is dan voorheen.
Maar.........het weekend dat hij bij de andere ouder is krijgt die ouder een dag later te horen dat het kind kennelijk niks anders gedaan heeft dan de hele dag en avond met zijn telefoon bezig is geweest en geen daglicht gezien heeft. Terwijl ik weet, was erbij, dat dit weekend gevuld was met varen met de boot en andere dingen. Ik vraag me nu af of de ouder die de telefoon in de gaten houdt ook kan zien wat de andere ouder het weekend doet en of dit dan zomaar mag.
"ik vraag dit voor een vriend" , zeker ?
Praktische oplossing : de coole ouder geeft het kind een eigen telefoon (ff sim omzetten) zonder tracking apps, en gooit de spionage telefoon in de la totdat het kind terug naar big brother (big mama ? big daddy ? ) moet .
Antwoord wat je zelf kunt bedenken : natuurlijk krijgt de gluur-ouder mee wat de gluur apps meegeven - dat houdt niet op onder het dak van de andere ouder (noch dat van een schoolvriend, school, snackbar etc ).
Hoeveel dat is, en in welk detail hangt af van wat die apps doen. Om dat te weten moet je kijken welke spy apps erop staan en wat die doorgeven. Locatie , beeld, geluid , andere gebruikte apps ?
juridisch is het een vaag geval - en klinkt vooral als co-ouder jennen.
Met de heel natte vinger denk ik dat als de coole ouder het kind met telefoon binnenlaat, dat min of meer acceptatie is van wat die telefoon doet . Maar ik denk dat die ouder evenzeer het recht heeft om die apps te disablen op dat moment, als dat de gluur ouder het recht heeft om ze erop te zetten. Of het recht om de telefoon gedurende het verblijf van het kind in de gangkast te leggen - en het kind al dan niet andere telefoon te geven voor het verblijf.
Zestien en inwonend bij een ouder _is_ minderjarig, dus ook al vind je van alles over de opvoedkeuze, verboden is het volgens mij niet.
En zestien is wel weer oud genoeg om serieus te kunnen zeggen dat je primair bij de andere ouder wilt gaan wonen - als die dat accepteert .