Door Anoniem: Door souplost: Als fan van gesloten software zou ik maar eens gaan uitleggen wat het voordeel is. Voorlopig worden er alleen maar nadelen in beeld gebracht.
Misschien, omdat de klant dan krijgt wat hij nodig heeft om GOED te kunnen werken?
Dat statement is natuurlijk onjuist.
Of software gesloten óf open is, maakt niets uit om goed te werken.
Ik heb om mij moverende redenen een voorkeur voor open software, maar heb de school van mijn kinderen in de richting van Chromebooks gemasseerd, puur vanuit de reden voor de beheerskant. Basisscholen hebben hoegenaamd geen IT docenten of IT budgetten en moeten eenvoudig en voordelig mee kunnen met de tijd.
In een tijd van thuiswerken en thuisscholing heeft dit nauwelijks tot enige hobbels geleid voor de school en de kinderen.
Uiteraard had ik het mooi gevonden als de school aan de slag was gegaan met een Linux omgeving met louter open software, maar het beheer hiervan is een stuk complexer, maar dito zou gelden voor een Microsoft of Apple omgeving.
Zodra er een IT budget en een IT afdeling is voor het beheer (bedrijfsmatig) dan hebben zowel Linux, als Microsoft, als Apple omgevingen voor en nadelen en komt er geen universele winnaar naar voren.
Microsoft is een soort van een winnaar, maar ik wijt dat vooral aan gewoonte gedrag, omdat mensen als decennia gewend zijn een computer te kopen met Windows en een Office trial en mensen het oncomfortabel vinden om iets anders te proberen tenzij ze hiertoe voorzichtig of minder voorzichtig toe worden gedwongen.
Apple is een mooi voorbeeld. Apple kent veel migranten onder haar gebruikers die voorheen Microsoft producten gebruikten, maar zodra ze de Apple producten gewend zijn niet meer terug willen (soms door de Apple hardware problemen/prijs).
Ook is vrijwel iedereen uiteindelijk overgestapt van de Nokia 3310 dumbphone naar een smartphone.
Bij ons in het bedrijf zoek je het maar uit welk OS je gebruikt, als je je maar houd aan de gemeenschappelijke workflow. Hierdoor zie je dat ongeveer 40% voor een Mac kiest, 40% voor Linux en 20% (vnl sales) voor Windows en allemaal kunnen we ons werk prima doen.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat een dominant product niet zonder meer beter is, maar de angst voor het onbekende regeert.
Als ik kijk naar mijn dagelijkse software dan zou ik geen betere software kunnen verzinnen dan Wireshark voor package capturing. Wireshark is open source. Maar als het gaat om Video Management Software dan gebruik ik een gesloten software pakket, omdat er geen enkel open source alternatief is dat ook maar een beetje werkbaar is.
Kijkend naar 'standaard' software als een office pakket, dan gebruik ik LibreOffice en durf ik niet te beweren dat het beter of slechter is dan MS Office. Het doet wat ik er van verwacht en daarmee heb ik geen reden om voor MS Office te kiezen. Dito voor DTP software. De Adobe producten zijn een soort heilige graal, maar de meeste mensen gebruiken maar een fractie van de functionaliteiten waardoor alternatieven als Gimp, Krita, Darktable, Inkscape, etc. prima geschikt zijn.