image

Politie houdt Zwolse tieners aan voor betaalverzoekfraude

dinsdag 19 mei 2020, 16:22 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft twee tieners van 16 en 17 jaar uit Zwolle aangehouden op verdenking van betaalverzoekfraude waarbij er geld van de rekening van een slachtoffer werd gestolen. Volgens de politie deden de tieners zich voor als potentiële koper op Marktplaats die een door het slachtoffer aangeboden product wilden kopen.

De verdachten lieten het slachtoffer weten dat ze eerder eens waren opgelicht en vroegen het slachtoffer om een paar cent via een betaalverzoek over te maken. Dit als extra controle van het slachtoffer. De link voor het betaalverzoek wees echter naar een phishingsite. Met de gegevens die het slachtoffer daar invulde konden de verdachten twee keer geld van zijn rekening halen, aldus de politie.

Daarnaast zouden de tieners zich ook als verkopers op Marktplaats hebben voorgedaan zonder producten daadwerkelijk te leveren. Na onderzoek dat van januari tot en met halverwege mei plaatsvond konden de twee tieners vandaag worden aangehouden. Zij worden verdacht van identiteitsfraude en oplichting. Het onderzoek loopt nog.

Reacties (3)
19-05-2020, 16:55 door Anoniem
Die hebben nog een leuk leventje voor de boeg, niet werken en grof geld verdienen. En dat allemaal
dank zij het strafrecht in dit land. Worden mischien wel concurrenten van Mexicanen hoewel internet
crimminaliteit ook veel geld oplevert.
20-05-2020, 14:55 door Anoniem
hm, maar hoe werkt dat dan? ik maak 2 cent over naar pietje, en dan is dat een automatische machtiging geworden?

of vangen ze op de nepsite mijn belatings-intyperij af, en realtime relayen ze dat naar de echte site? dan moet ik op mijn rabo random reader toch terug krijgen dat ik meer wil overmaken dan ik van plan was?
20-05-2020, 19:26 door Anoniem
Door Anoniem: hm, maar hoe werkt dat dan? ik maak 2 cent over naar pietje, en dan is dat een automatische machtiging geworden?

of vangen ze op de nepsite mijn belatings-intyperij af, en realtime relayen ze dat naar de echte site?
Dat laatste. Met een hoger bedrag natuurlijk.
dan moet ik op mijn rabo random reader toch terug krijgen dat ik meer wil overmaken dan ik van plan was?
Een ouderwetse digipas of zo is minder duidelijk, en die dingen zijn bij sommige andere banken gewoon nog in gebruik. Maar met een Rabo- of ING-scanner of een app zie je inderdaad het bedrag staan.

Alleen letten veel mensen daar lang niet zo goed op als ze zouden moeten doen. En als mensen in de war raken omdat ze tegenstrijdige informatie krijgen is de kans groot dat ze iemand die zich gedraagt alsof die weet wat hij of zij doet gaan vertrouwen en de regie in handen geven. Een rol die de oplichter natuurlijk graag op zich neemt.

Je zou willen dat mensen ervan doordrongen waren dat wat die scanner of app toont het enige is waar je voor tekent, dat je bij tegenstrijdige informatie niet door moet gaan maar moet stoppen, dat als je je opeens overdonderd voelt je even niets moet doen tot je het overzicht weer hebt. Maar dat valt helaas vaak heel erg tegen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.