image

Is het juridisch mogelijk een idee te beschermen tegen overname?

woensdag 3 juni 2020, 15:50 door Arnoud Engelfriet, 3 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Ik heb een innovatief idee uitgewerkt om contactloos pinbetalen tegen afluisteren en dergelijke te beveiligen. Ik wil dat nu aan een paar banken voor gaan stellen, maar ik wil natuurlijk niet dat ze er met mijn idee vandoor gaan zonder mij te betalen. Hoe doe ik dat het veiligste? Is een i-depot nodig, kan ik een goed geheimhoudingscontract gebruiken of moet ik auteursrecht aanvragen?

Antwoord: Algemeen geldt: als je een idee hebt, dan kunnen en mogen anderen daarmee vandoor. Het is juridisch eigenlijk niet mogelijk een idee te beschermen tegen overname of afkijken, en wie adverteert dat het bij zijn dienst wel zo werkt, is een oplichter.

De enige juridische remedies tegen ongewenst overnemen zijn het idee onder een IE-recht beschermen of een contractuele afspraak te maken. Of beschermen mogelijk is, hangt helemaal af van het soort idee. Een technisch protocol (wat hier lijkt te spelen) kun je met een octrooi oftewel patent beschermen; anderen mogen dat protocol dan niet ook implementeren. Een auteursrecht beschermt tegen kopiëren of namaken van een tekst, foto of video - maar alleen de concrete uitwerking daarvan niet het onderliggende idee.

Een contractuele afspraak doe je meestal met een geheimhoudingscontract oftewel NDA (non-disclosure agreement). Daarin belooft de ontvanger om de verkregen informatie nergens voor te gebruiken, vaak op straffe van een contractuele boete. Het is toegestaan dat je jezelf een beperking oplegt die de wet niet kent, dus zo'n contract is legaal. Alleen: waarom zou je dat tekenen als ontvanger? Welk voordeel haal je eruit?

Ik zou zelf alleen adviseren om met een idee-leverancier in zee te gaan als deze concrete technologie heeft om in licentie te nemen. Dan weet je waar je voor tekent: snelle toegang tot iets dat werkt. Dat scheelt ontwikkelkosten bij jou, dus prima dat dat wat kost. Maar betalen voor enkel een idee dat je zelf nog moet uitwerken? Nee, vergeet het maar.

Een ander probleem met een NDA tekenen is dat je wellicht als ontvanger al met iets dergelijks bezig was. Toevallig las ik recent deze zaak waarin een man de Rabobank had benaderd met een anti-skimming idee. Naast dat er discussie was of überhaupt geheimhouding was overeengekomen, bleek de bank er al geruime tijd zelf mee bezig te zijn. Dan is het natuurlijk wel héél raar om te zeggen dat het jouw idee is.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (3)
03-06-2020, 18:44 door Anoniem
Ik heb een innovatief idee uitgewerkt om contactloos pinbetalen tegen afluisteren en dergelijke te beveiligen.
Dat is al beveiligd hoor!
Bovendien heeft het denk ik weinig zin om met dit soort ideeen naar "een aantal banken" te gaan.
Banken zijn vrijwel niet bezig met dit soort dingen, ze kopen apparatuur van de industrie en die is gebaseerd op standaards
die door andere instanties zoals bijv de PCI worden gedefinieerd. Een bank brengt hooguit wensen in, geen protocollen
of implementaties. En als je het hebt over Nederlandse banken dan zullen die dat doen via de vereniging van banken
of de betaalvereniging nederland. Dan kun je denk ik beter daar aankloppen.
03-06-2020, 23:13 door Anoniem
Daarnaast wat jij denkt dat beveiligd moet worden, is voor gebruikers zoals banken vaak een ingecalculeerd risico. Zij denken niet in individuele transacties maar in volumes van vele biljoenen transacties en daarbij gelden andere risk management regels.

Tip voor uitvinders: verplaat sje in de denkwijze van je potentiele klant.
04-06-2020, 03:32 door Anoniem
Een NDA is doorgaans een overeenkomst om niet. Het wordt soms nog verlangd door partijen die amerikaans proberen te lijken. Terwijl het hele rechtsstelsel hier volledig anders is.

De meeste ideeën zijn sowieso niet origineel in de zin van als eerste bedacht. Daarnaast verkopen ideeën slecht. Al zeker als ze de eenvoud zelve zijn.

Je kunt beter een goed idee toepassen (dus gewoon werken voor je geld), en verder het kunstje voor jezelf houden. Dan hoef je ook niks te beschermen. Ze komen vanzelf terug als blijkt dat een ander er niks van kan. En dan kan ook de prijs omhoog.

(Old Chinese wisdom)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.