Door karma4: Door linux4: Microsoftproducten en goed beheer, twee zaken die lang niet altijd goed samen blijken te gaan. Dat is duidelijk een mentaliteitsprobleem van een aantal Microsoft-gecertificeerde beheerders denk ik.
Die doen gewoon netjes wat de certificatiestof ze opdraagt, wat denk jij dan?
Heb er wel eens (vluchtigjes) naar gekeken en was meestal niet onder de indruk, ongeacht de fabrikant. microsoft, red hat, cisco, en zo verder, ze "onderwijzen" allemaal wat zichzelf het meeste geld opbrengt, niet waar de klantorganisatie beter van wordt.
Ze (microsoftbheerders) doen het nog altijd beter dan Linux-oss-beheerders. Die laatste groep heeft namelijk de neiging zichzelf veel belangrijker te vinden dan de informatieveiligheid en het belang van de organisatie.
Kun je dat ook hard maken? Als beheerder met voornamelijk FOSS-affiniteit kan ik me daar niet in vinden. Regelmatig zelfs CFOs en CEOs teruggefloten omdat ze zonder erbij na te denken en zonder enige garantie de complete financieele- of anderszins bedrijfscritische data onversleuteld en zonder enige verwerkingsovereenkomst aan derde partijen wilden weggeven.
Waarom zou de roep naar shadow ict en het zelf willen doen anders zo groot zijn.
Met dit argument zul je moeten hardmaken dat "linux oss"[sic] meer "shadow ict en het zelf willen doen" kent dan bijvoorbeeld microsoftomgevingen, bijvoorbeeld relatief op het aantal installaties.
Mijn ervaring, aan beide kanten van de beheerder/gebruiker-kloof, is dat beheerders niet kunnen gedachtenlezen maar graag bieden wat er gevraagd wordt voorzover dat kan en op een manier die te beheren valt. En als ze de boel genoeg op orde hebben dat ze niet voortdurend druk zijn met brandjes blussen (waar je makkelijk in vast kan blijven zitten als je structureel onvoldoende (vaardig) ict-personeel hebt) zijn er best mensen die na gaan denken over hoe ze het bedrijf nog efficiënter kunnen maken met 't ene of 't andere vehikel.
Dus als je iets wil zul je niet om "ik wil precies dit" moeten vragen (of eisen, of schreeuwen), maar op een rustig moment met de beheerder gaan babbelen, je probleem vertellen, en hem laten meedenken over een oplossing. Dat laatste gebeurt op zich al vrijwel nooit, en de gevolgen kunnen ontzettend groteske vormen aannemen.
Zelf supercomputers worden anders ingezet (gehackt) dan de bedoeling was.
"Gehackt" betekent precies niets dus je zal ook hier preciezer moeten zijn met wat je eigenlijk bedoelt. Waren het de beheerders die iets deden of nalieten of wat was er aan de hand? Kun je dat redelijkerwijs terugvoeren op de software die ze beheerden, of hun mentaliteit mischien?
Door souplost: Ongetwijfeld. Dat krijg je als je consumentensoftware gaat toepassen in je enterprise.
microsoft zelf zet het als "enterprise" in de markt. Dat vele "enterprises" daarin meegaan betekent een hoop dingen, allemaal niet goed voor de staat der kunst in de bedrijfsmachinesmarkt.
Gaan we weer met de oss evangelisten.
Zo, kun jij ook weer even stokpaardjerijden.
Als er echter een website goed neergezet moet worden blijkt dat keer op keer te falen. Daar zeggen de heren van dat ze het als 2 jarige in de vingers hadden, helaas blijkt dat niet uit de resultaten.
Je weet kennelijk van hoed en rand en kan dat dus ook uitleggen?